lördag 29 december 2012

TIPS PÅ DESSERT TILL NYÅR

Så här i sista minuten lägger jag ut lite tips på vad ni kan göra för desserter på nyår!!


Chokladmousse med rom, receptet hittar ni HÄR


Hallonpannacottapaj, receptet hittar ni HÄR


Creme Caramel, receptet hittar ni HÄR


Blåbärstoppad pannacotta, receptet hittar ni HÄR


Lakritspannacotta, receptet hittar ni HÄR


Saffranspannacotta, receptet hittar ni HÄR


Tobleronepannacotta, receptet hittar ni HÄR

Själv ska vi faktiskt bara ta det lugnt och bara vara med familjen. Vi skippar allt som har med oxfilé och hummer och tänkte äta tacos. Någon god efterrätt blir det dock, jag älskar ju pannacotta så det blir en ny smak på pannacottan denna gång.

GOTT NYTT ÅR PÅ ER KÄRA LÄSARE!!!







THAI SILL


Den här sillen hade vi på julafton. Jag tänkte när jag planerade mina sillar att thailänsk sill hade ju varit gott, lite annorlunda smaksättning till sill. Men det blev riktigt gott, bra hetta med chilin. Jag tycker att 5-minuterssillen är perfekt eftersom jag har inget större intresse av hålla på att lägga in sillfiléer.

4 pers

1 paket 5-minuterssill
2 vitlökssklyftor
4 msk creme fraiche
2 msk majonäs
2 msk sweet chili sås
1 röd chilifrukt
1 tsk soja
1/2 tsk röd currypasta
2 msk kokosmjölk
4 cm citrongräs (använd den nedersta biten)
1 kruka koriander
några kaffirlimeblad

GÖR SÅ HÄR.

  1. Skölj sillen och låt den rinna av. Skär den i mindre bitar.
  2. Hacka vitlöken och chilin.
  3. Banka citrongräset med knivskaftet och skär det i tunna skivor.
  4. Blanda alla ingredinser i en skål utom sillen. Tillsätt hackad koriander och strimlade kaffirlime blad.
  5. Blanda ner sillen och rör om.
  6. Låt den stå kallt någon dag innan servering.






onsdag 26 december 2012

RIS À LA MALTA


Ingen jul utan ris à la malta, eller hur????
Jag gör alltid min ris à la malta på spisen och den har aldrig kokat över. Man måste dock passa den och röra försiktigt i den ett par gånger eller mer ta med skeden försiktigt på botten av kastrullen så att det inte bränns vid. Och koka på svag värme.
Jag har även socker med när jag kokar den.

12-15 pers

8 dl vatten
4 dl rundkornigt ris
1 krm salt
1 dl strösocker
25 g smör
1 liter mjölk
2 kanelstänger
5 dl vispgrädde
lite mjölk
3 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka upp vatten, ris, salt, socker och smör. Låt sjuda på svag värme under lock, 15 min. Rör lite  i botten försiktigt med en sked några gånger.
  2. Tillsätt mjölk och kanelstänger. Rör om ordentligt. Låt gröten sjuda långsamt med locket på glänt,  (annars kokar gröten över) , ca 30 min. Rör lite i botten av kastrullen försiktigt med en sked några gånger under tiden.
  3. Låt gröten kallna i vattenbad. Ta bort kanelstängerna. Jag brukar spä den lite med mjölk innan jag tillsätter grädden.
  4. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och blanda ihop med gröten. Spä med ytterligare lite mjölk om det behövs.
Jag äter gärna min ris à la malta med körsbärssås som finns i små tetra.

tisdag 25 december 2012

VITLÖKSSILL


Nu är julafton över. Sonen var så spänd hela dagen att han inte kunde äta på hela dan. Men han fick det han önskade sig och han är överlycklig.
Här kommer ett sillrecept som vi hade igår.
Här ska det vara mycket vitlök, är det vitlökssill så är det. 
4 pers

1 paket 5 minuterssill
6 msk creme fraiche
3 msk majonäs
1 kruka dill
1 näve bladpersilja
3 solo vitlökar
salt, vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Skär dem i bitar.
  2. Skala och hacka vitlök mycket fint. Hacka dill och bladpersilja. Blanda med sill,  creme fraiche, majonäs, salt och vitpeppar.
  3. Låt stå någon dag innan servering.



måndag 24 december 2012

GOD JUL


GOD JUL

Hoppas ni får en riktig mysig jul!!



Världens största chokladkartong fick jag i julklapp av mitt jobb. Varar ända till nästa jul..!!


MÅ BÄTTRE

Jag skulle bara vilja tipsa er om en jättebra sida som heter Må bättre.
Där kan man läsa om träning, kost, relationer, livsstil och psykologi.
Gå in på denna sida och kika runt... www.må-bättre.se.


söndag 23 december 2012

PEPPARKAKS MACARONS


Julafton imorgon och här har det förberetts en del, sill, köttbullar, rocky road och dessa pepparkaks macarons. Idag ska jag förbereda ris à la malta och koka spareribs som imorgon ska ha en god glaze på sig.
Denna gången jag gjorde macarons gjorde jag efter Mia Öhrns recept. Dom blev mycket bättre än mina förra jag gjorde, dom reste sig mer. Och jag har en vit chokladtryffel i.

50 st

170 g florsocker
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita
2 msk strösocker

2 tsk pepparkakskrydda

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sikta mandelmjölet och var noga med att väga upp rätt mängd. Jag siktade två gånger.
  2. Blanda med florsockret och pepparkakskryddorna och sikta igen.
  3. Vispa äggvitorna fluffigt med elvisp, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en maräng.
  4. Vänd ner mandelmjölet i marängen, ta en tredjedel i taget. Blanda till en jämn smet och spritsa ut på en plåt med bakpapper, ca 5 kronors storlek.
  5. Låt torka minst 45 min innan de gräddas i 125 grader i ca 20 min.
  6. Testa att lossna en kaka och grädda ytterligare vid behov.
  7. Låt svalna helt innan de lossas.
Vit chokladkräm:

125 g vit choklad
2 tsk honung
2 msk vispgrädde
1/2 vaniljstång skrapa ur fröna men låt stången vara med i kastrullen

GÖR SÅ HÄR.

  1. Hacka chokladen i bitar och lägg allt i en kastrull. Värm försiktigt tills chokladen smält och ta av från värmen.
  2. Ställ i kylen så att den stelnar till spritskonsistens.
  3. Spritsa på och lägg i hop macarons.


tisdag 18 december 2012

BRUNKÅL


Brunkål är en rätt som är vanlig i södra Sverige som serveras på julbordet.

1vitkålshuvud
2 msk smör
1-2 msk ljus sirap
1 msk ättikssprit 12 %
3-5 dl buljong
salt och vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Ansa och skölj vitkålen. Dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i små bitar.
  2. Smält smöret i en järngryta eller annan tjockbottnad gryta. Fräs kålen och tillsätt sirap.
  3. Tillsätt ättika och buljong och låt allt småkoka under lock tills kålen är mör och brun 1-1 1/2 timme. Rör om i grytan då och då så att kålen inte bränns fast.
  4. Börja med 3 dl buljong och spä under tiden med mer om det behövs.
  5. Krydda med salt och peppar och mer sirap om det behövs.




lördag 15 december 2012

LAKRITS- OCH CHOKLADKOLA FUDGE


Det här var tänkt att bli ett julgodis, men någon har varit och nallat och nu är det inte många kvar.......
Kanske ska spara någon....kanske...
Dom här var farligt goda så gott med eftersmaken av lakritspulvret.
Lakritspulver finns numer att köpa i vissa matbutiker, annars finns ett bra utbud på nätet. 

ca 24 bitar

2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscuvadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao 
100 g mörk choklad, 70%
50 g smör, mjukt
1 msk lakritspulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka grädde, muscuvadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer.
  2. När temperaturen närmar sig 112 grader får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det går väldigt fort att komma upp i 116 grader. 
  3. När temperaturen nått 116 grader ta av från värmen, tillsätt hackad choklad, kakao och lakritspulver på samma gång och vispa ut det i grädden.
  4. Tillsätt smöret i flera omgångar.
  5. Klä en brödform med kant ca 10x20 cm med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen. 
  6. Täck med plastfolie och låt stelna i kyl.
  7. Skär upp fudgen i små bitar.
Tips!!
Till det här receptet behöver man en elektronisk termometer.. När du kokar sockret är det bra att sänka temperaturen lite när den närmar sig 116 grader. Då har man koll på att den inte går över 116 grader.
Ju längre sockret kokar desto fastare kolafudge, men det sker med mycket små marginaler. 
Var försiktig så att du inte bränner dig på den heta kolasmeten.


onsdag 12 december 2012

PUBLICERAD I TIDNINGEN MITT KÖK!!!


Då har mitt recept på min goda kladdkaka kommit med i tidningen " Mitt kök ".

Tidningen Mitt Kök är en "bilaga" till Expressen och denna gång säljs den mellan 12-18 Dec.
Så passa på att köp den nu!!

Receptet finns även på min blogg om ni vill testa det!!
Se receptet här: Min bästa kladdkaka


Javisst är den lyxig!!!!




tisdag 11 december 2012

FRITERAD PYTONORM NÅGON????


Kan man äta det???
Jajamensan visst kan man det. På Wildwest Steakhouse i Halmstad kan man det.
Det var ett jättejulbord med svensk mat med svenskt julbord med sill, köttbullar osv.
Men det fanns även kyckling, typisk amerikansk kalkon med tillbehör, starka korvar, coleslaw, majskolvar och håll i er......
från vänster: (mitt på tallriken) friterad pytonorm, känguru, krokodil och lama.
Det var en kille som stod och skar upp alla dessa "läckerheter". Tyvärr blev det inga bra bilder hade bara mobilen med.
Och hur smakade det då???
Pytonormen var ganska smaklös seg och torr.
Kängurun var god med lite viltsmak.
Krokodilen smakade kyckling och laman smakade oxfilé. Så det var faktiskt väldigt gott, ja kanske inte pytonormen så mycket då!!



Där var så mycket mat att man inte orkade smaka på allt.
Men det finns ju alltid plats för dessert, eller hur!!
Vad sägs om det här??



Kakor, cupcakes, cheesecake, äppelkaka, moussedesserter, mandelmusslor, pepparkakor, ris a la malta,  tobleronefondue, praliner, godis, ostkaka, frukt och ostbricka!!!!!

Det dessertbordet går inte av för hackor!!!!





lördag 8 december 2012

PANAENG CHICKEN CURRY


Kyckling panaeng är bara så gott!!! Det här receptet är hämtat direkt från Thailand, vi gick på en matlagningskurs när vi var där första gången och recepten fick vi givetvis med oss hem. 
Panaeng är egentligen en "torr" curry så det ska inte vara så mycket kokosmjölk i. 
Bli inte oroliga om den skär sig, det ska den nämligen göra och bli så där lite oljig.
Jag köper frysta limeblad i asiatiska butiker.

4 pers

ca 900 g kycklingfilé
3 dl kokosmjölk
5-6 kaffirlime blad strimlade
1 näve basilikablad (hade ingen i min då jag glömt köpa....)
2 msk röd currypasta
1 dl jordnötter
2 msk fisksås
1-1 1/2 msk socker
1-2 msk citronsaft

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg currypasta och jordnötter i en mortel. Stöt till det blir en krämig pasta och det börjar dofta.
  2. Hetta upp 1 dl kokosmjölk i en wok och tillsätt curry/jordnötspastan.
  3. Koka i ca 3-5 min. Rör om hela tiden.
  4. Tillsätt fint skuren kycklingfilé och stek tills kycklingen är färdig. Stek till det börjar olja sig och såsen skär sig.
  5. Tillsätt resten av kokosmjölken, kaffirlimebladen, fisksås, socker och citronsaft.
  6. Koka ett par min och smaka av om det behövs mer fisksås, socker eller citron.
  7. Strö till sist över basilika blad och blanda ner.
Servera med ris!!




söndag 2 december 2012

SKURNA PEPPARKAKOR MED MANDEL


1:a advent idag och jag har bakat skurna pepparkakor. Ja degen gjordes igår och idag var det bara att skiva och in i ugnen hur smidigt som helst!!

ca 80 st

200 g smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
ca 6 dl vetemjöl
1 dl flagad mandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör samman smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonaten blandat med lite mjöl och mandel. 
  2. Arbeta ihop och tillsätt det mesta av mjölet. Dela degen i två bitar och forma till fyrkantiga bitar. Platta till dem så att de blir rektangulära.
  3. Linda in dem i plastfolie och förvara i kylen till nästa dag.
  4. Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 grader mellan ca 6-8 min.



fredag 30 november 2012

BIFF STROGANOFF


Vi äter mest korv stroganoff hemma, men biff stroganoff är lite lyxigare, och mycket godare. Jag öste ner lite cognac i. 

4 pers

600 g lövbiff
1 gul lök
200 g färska champinjoner
3 msk tomatpuré
2 tsk dijongsenap
5 dl grädde
1-2 tsk paprikapulver
En skvätt cognac
salt, svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka den gula löken. Skölj och skiva champinjonerna. Strimla lövbiffen.
  2. Fräs den hackade löken och champinjonerna. Ta upp och lägg på ett fat. Stek lövbiffen och tillsätt sen löken och champinjonerna.
  3. Tillsätt tomatpuré fräs runt en liten stund, tillsätt sen grädde, paprikapulver och dijonsenap.
  4. Låt koka ihop ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar.


tisdag 27 november 2012

KYCKLINGGRATÄNG MED SALAMI



Det här goda receptet hittade jag hos Bara en kaka till. En jättehärlig blogg med många goda recept och jättefina bilder. Gratänger är alltid gott!!

4 pers

3 kycklingbröstfiléer
minst 100 g salami (jag tog ventricina)
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
1 kruka basilika
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 fond du chef kyckling
flingsalt, grovmalen svartpeppar
minst 2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kycklingfiléerna i bitar. Salta och peppra dem och stek den i smör el olja i en stekpanna. 
  2. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med. 
  3. Lägg kycklingen i botten av en ugnsform. Skär salamin i bitar och lägg över kycklingen. Halvera cocktailtomaterna och dra loss basilika bladen strö över salamin.
  4. Strö sedan på den rivna osten. Vispa ihop grädde, creme fraiche och fond du chef kyckling och slå detta över gratängen. 
  5. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 min tills osten fått fin färg.
Jag hade ris till detta!!!






söndag 25 november 2012

SAFFRANSBISCOTTI



Saffransbiscotti är livsfarliga för dom är så farligt goda. Gott att ha nu till advent!! Jag tycker att biscotti passar fint i en glasburk!!

ca 25 st

100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken. 
  3. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda dem mitt i ugnen i ca 25 min. 
  5. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
  6. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg till baka på plåten.
  7. Torka skorporna mitt i ugnen i ca 10 min. Stäng av värmen och låt skorporna stå inne i ugnen till den kallnat.


fredag 23 november 2012

MJUK PEPPARKAKA


Mjuk pepparkaka är bara så gott. Den här är kryddig och god, tycker nästan att mjuk pepparkaka är godare än vanliga pepparkakor.

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smörj och bröa en avlång form eller hålform ca 1 1/2 l.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt gräddfilen, smöret, kryddorna och mjölet blandat med bikarbonaten eller bakpulvret. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.


måndag 19 november 2012

FILMJÖLKS VÖRTBRÖD


Jag älskar vörtbröd, det är ett måste vid jul. Jag hittade ett recept på det här snabba brödet. Bara rör i hop och in i ugnen. Ett bröd jag absolut kommer att baka många gånger.

1 limpa

2 dl fullkornsdinkelmjöl
4 dl dinkelsikt
1 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 msk vörtmix
1 dl hela hasselnötter
1 dl russin
3/4 dl mörk sirap
2 dl filmjölk
2 dl porter

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i sirap, filmjölk och porter.
  3. Häll den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 l.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Känn med en provsticka att den är färdig. 
  5. Själp upp brödet och låt svalna inlindad i en handduk. 


lördag 17 november 2012

FESTLIG RISRÄTT


Den här rätten åt jag mycket när jag bodde hemma. Jag vet inte om det är exakt samma recept men det smakar som den iallafall. 

8 pers

ca 1 1/4 liter kokt ris (4 dl okokt)
2 buljongtärningar
3/4-1 kg räkor med skal eller 200-300 g rensade
ca 500 g champinjoner
smör
400-500 g vit sparris på burk
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl majonäs
3 ägg
ca 2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka riset med buljongtärningarna. Rensa räkorna. Skiva champinjonerna. Häll av spadet från sparrisen och dela den i mindre bitar.
  2. Bred ut riset på ett ugnssäkert fat. Fördela räkor, svamp och sparris ovanpå riset.
  3. Skilj på äggens gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden. Rör först ner gulorna och majonäsen i den, vänd sist försiktigt ner äggviteskummet. Bred såsen över alltsammans på fatet. Strö över riven ost.
  4. Sätt in fatet i övre delen av ugnen i 225 grader. Grädda tills rätten fått fin färg, 10-15 min.
Rätten går att förbereda fram tills gratineringen, såsen ska vara nygjord. Om riset är kallt, sätt in fatet i mitten av ugnen och grädda ca 25 min i 200 grader.


torsdag 15 november 2012

ROSTADE ROTFRUKTER


Rostade rotfrukter är något av det bästa som finns och dessutom är det billigt. Det är bara att ta vilka rotfrukter man vill.
Jag tog:

morötter
palsternacka 
rotselleri
färska rödbetor

Lägg i en djup ugnsplåt, på med rikligt med olivolja, flingsalt och svartpeppar och in i ugn på cs 225 grader i ca 20-25 min. Jag gillar när dom är så knaprigt goda.

Jag strödde över fetaost och serverade med en köttbit. Vill man ha sås till kan man ju ta den sås man vill.

tisdag 13 november 2012

RULLTÅRTSBAKELSE PÅ FARS DAG


En rulltårta kan snabbt förvandlas till en läcker bakelse. Och så enkelt att göra. Den här gjorde jag till Fars dag.

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Fyllning:
2 dl fast sylt eller fruktmos

Vispad grädde
lemoncurd (jag gjorde det enkelt denna gång och använde mig av färdig)
färska hallon
passionsfrukt
limecest

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min i 200 grader. 
  5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. 
  6. Bred genast på fyllningen och rulla ihop kakan. Lägg rulltårtan med skarven ner.
Vispa grädden (mängd beror på hur många man gör) med lemoncurd.
Dela rulltårtan i bitar (jag la dem i muffinsformar) toppa med vispad grädde, färska hallon, gröp ur passionsfrukt och lite limecest.






lördag 10 november 2012

PASTA MED BACON OCH PAPRIKA SÅS


Det här snabba, enkla och goda receptet hittade jag hos Cecilias mat . En jättefin blogg med många goda recept. Det var så enkelt att tom min man klarade av att göra det. Han hade i lite cayennepeppar oxå. Jag har snöat in mig lite på tagliatelle.

4 pers

500 g pasta
2 paket bacon
1 paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
lite cayennepeppar
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR.

  1. Hacka den gula löken och baconet. Stek det sedan i en stekpanna. Häll av överflödigt fett.
  2. Hacka paprikan och lägg ner i stekpannan låt steka i ett par minuter.
  3. Pressa ner vitlöken och häll på grädden. Smaka av med lite cayennepeppar, salt och peppar. Låt puttra i ett par minuter. 
Servera såsen till pasta!!!


torsdag 8 november 2012

RISOTTO MED PERSILJESTEKT CHORIZO


Jag har aldrig gjort risotto och jag har aldrig ätit det heller. Varför vet jag egentligen inte....
men jag hittade iallafall det här receptet hos sandrasmatkrypin. Jag använde dock vin istället för öl.

4 pers


1 gul lök
1 dl arborioris
50 g smör
3 dl vin
7-10 dl buljong
1 dl riven parmesanost

400 g chorizo
1 kruka persilja

GÖR SÅ HÄR.

  1. Koka upp buljongen. Finhacka löken och fräs i hälften av smöret tillsammans med riset. 
  2. Häll på vinet och låt det koka in. Sänk till medelvärme och späd sen lite i taget med buljongen som ska vara varm på gränsen till kokande så att tillagningen av riset inte avstannat.
  3. Rör om då och då medan du fyller på med buljongen ca 1 dl i taget.
  4. Riset ska  börja bli krämigt och ha en liten kärna kvar så att det inte blir för grötigt. Det tar ungefär 20 min. När riset är klart blanda ner ost och resten av smöret. Smaka av med svartpeppar och ev salt. 
Stek korven och blanda ner grovhackad persilja.




måndag 5 november 2012

SÖTPOTATIS MED PARMESAN, KYCKLING OCH AVOKADOGRÄDDFIL



För många år sen när jag först smakade sötpotatis tyckte jag inte om det. Men det är ju så gott, speciellt rostat i ugnen. Och parmesan på sötpotatis passar alldeles utmärkt.

4 pers

900 g kycklingben
1 msk chilipulver
1 tsk + 1 tsk salt
600 g sötpotatis
olivolja
25 g + 25 g parmesanost

2 avokador
1 dl gräddfil
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklingen med chilipulver och 1 tsk salt. 
  2. Lägg den på en plåt och stek den mitt i ugnen i ca 35 min.
  3. Skala och skär varje sötpotatis i fyra delar. Strö över 1 tsk salt, olivolja och 25 g parmesanost och blanda runt.
  4. Lägg sötpotatisen vid sidan om kycklingen när 15 min återstår av kycklingens tillagningstid. Stek i övre delen av ugnen. Strö på 25 g parmesan ost när det är ca 5 min kvar. 
  5. Mixa avokado och gräddfil och smaksätt med salt och peppar.
Servera med sallad.




lördag 3 november 2012

TOMATSOPPA


Denna vecka har det inte varit så mycket tid för bloggandet, det har varit träning och lite övertid. Och dessutom har sonen occuperat datorn.
Men här kommer ett recept på en enkel tomatsoppa!!

4 pers

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja el smör
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater
2 msk ajvar relish
7 dl buljong av tärning eller fond
1 tsk torkad basilika
salt, svartpeppar
1 dl grädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i fettet i en kastrull. Strö över mjölet och tillsätt tomater, ajvar, buljong och basilika. Koka under lock i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  2. Blanda i grädden.
Jag brukar ha delad mozzarellaost i. Droppa på lite olivolja, strö på flingsalt och nymalen svartpeppar och servera!!


söndag 28 oktober 2012

KASSLER MED ROSÉPEPPARTÄCKE


Kassler äter vi väldigt ofta här hemma, här hittade jag ett recept med rosépeppar. Rosépeppar har en väldig speciell smak som kanske inte passar med allt. Men i den här rätten passade den väldigt bra tillsammans med mango och dragon.

4 pers

500 g kassler
1 mango skruren i bitar
2 dl creme fraiche
2 msk  chilisås
1 tsk dragon
2 tsk krossad rosépeppar
50 g riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kasslern i tunna skivor.
  2. Skala mangon och skär den i bitar.
  3. Lägg den skivade kasslern i en ungsfast form och lägg på den delade mangon. 
  4. Blanda creme fraiche, chilisås, dragon och rosépeppar i en bunke. Bre blandningen över kasslern.
  5. Strö över den rivna osten och gratinera i ugn i 225 grader i ca 20-25 min. Rätten är klar när osten fått fin färg.
Servera med ris och sallad.

fredag 26 oktober 2012

ARRAKSBOLLAR


Jag blev så fruktansvärt sugen på arraksbollar för nån dag sen, jag har utgått från ett recept men gjort om det lite.

10 st

100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
1 dl sockerkaka
1 dl krossad havrekaka
1 dl havregryn
arraksessens
chokladströssel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg sockerkaka, havrekakorna och havregrynen i en mixer och mixa runt lite.
  2. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst. Tillsätt kak och havremixen och rör tills allt är blandat.
  3. Smaka av med arraksessens. Ställ degen kallt en stund. Forma degen till bollar och rulla i chokladströssel. Låt bollarna stå i kyl.


Halloween ju...

Har ni föressten hört talas om "Bulle med bulle"?????
Det åt jag mycket när jag var liten. Dom hade det mycket i skolan i cafeterian.
Vad jag har läst är det något som skåningar vet vad det är!!

Det är alltså som vi skåningar säger en "franskbrödbulle" (alltså en fralla) med en" chokladbulle" i.
Men jag gillar mer arraksbollar så jag brukade alltid ta en Bulle mä bulle (arraksbulle)


Bild från Google






onsdag 24 oktober 2012

STEKT RIS MED ANANAS


När jag var i Thailand för ett par år sen åt jag stekt ris med ananas. Jag blev så sugen på det igen och har ett recept i en thaikokbok som jag har hemma. 

4 pers

2 färska ananas
2 msk olja
1 ägg uppvispat
3 vitlöksklyftor finhackade
150 g räkor
150 g skinka finhackad
25 g majskorn
1/2 röd paprika (jag tog tomat)
1 msk tunt skivad färsk ingefära
4 dl kokt jasminris, förvarat i kyl över natten
1 msk ljus soja
25 g rostade saltade cashewnötter
salladslök till garnering

lime att pressa över

GÖR SÅ HÄR:

  1. Halvera anansen på längden. Gräv ut fruktkött ur halvorna med hjälp av en sked och en skalkniv, så att skalen har ett 1 cm tjockt lager fruktkött kvar. Skär det urgröpta fruktköttet i små tärningar.
  2. Hetta upp 1 msk olja i en wok. Häll i äggen och rör tills det blir äggröra. Ta upp ägget så länge. 
  3. Hetta upp 1 msk olja i woken igen och fräs vitlöken under omrörning på medelvärme tills den är ljust brun. Tillsätt skinka, räkor, majs, paprika och ingefära. Fräs under omrörning i 2 min. Tillsätt det kokta riset, sojasåsen, äggröran och ananasen. Stek på medelvärme i 5-7 min, rör om hela tiden. Smaka av och justera kryddningen om det behövs. 
  4. Skeda över så mycket stekt ris i ananashalvorna som får plats, strö över cashewnötter och strimlad salladslök. Pressa lime över.

Min tomatros


Det stekta riset jag åt i Thailand. Ananasen är så mycket större och väldigt god.


60 Baht vilket motsvarar ca 12 kr idag.


Phi Phi island


Det är är riktig konst, dom skär ut så vackert med frukt och grönsaker.


Vårt hotell hette Orchid Garden och var fullt av dom här orchiderna!!