måndag 30 april 2012

CHOKLADRUTOR MED KOKOSTOPPING

 
Dom här chokladrutorna är farligt goda, härligt sega med knaprig kokostäcke.
Det här är också mitt bidrag till Söta saker. Denna månad är temat Sagolikt och dessa chokladrutor är verkligen sagolika.

30 st

4 ägg
6 dl socker
150 g mjukt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

TOPPING:
200 g kokosflingor
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
75 g smör

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner smöret i klickar.
  2. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten i en bakpapperklädd långpanna. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 min.
  3. Blanda toppingen i en kastrull. Sjud på svag värme i 5 min. Bred smeten över kakan och grädda ytterligare 10 min. Låt kakan kallna och skär i rutor.

söndag 29 april 2012

KYCKLING MED KRÄMIG POTATISSALLAD



Den här potatissalladen blev väldigt god med päron och ingefära. En kombination som är väldigt lyckad!!
Här passar det bäst med färskpotatis!!

4 pers

4 kycklingfileér

600 g kokt färskpotatis
3 salladslökar
1 päron
2 dl gräddfil
1 msk riven färsk ingefära
1 krm salt
peppar
2 krm socker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Stek kycklingfileérna.
  2. Skär potatisen i bitar och strimla salladslöken. Kärna ur och skär päronet i bitar. Rör ihop gräddfil, ingefära, salt, peppar och socker. 
  3. Blanda ner päronet och potatisen.





onsdag 25 april 2012

FISK I AJVARSÅS



En mycket snabblagad och god rätt. Jag har en riskokare som går varm här hemma. Det är det bästa köpet jag gjort. Riset sköter sig själv och stänger av när det är färdigt!!

4 pers

600 g torsk
2 1/2 dl grädde
1/2 dl stark ajvar relish
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär torsken i mindre bitar. 
  2. Blanda grädde och ajvar i en kastrull. Koka upp och lägg i fiskbitarna. Sjud ett par min tills fisken är klar.
Servera med stekt zucchini och ris.




tisdag 24 april 2012

INDONESISK KYCKLINGGRATÄNG

 
Den här rätten både smakar och doftar ljuvligt!!

4 pers

1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 bananer
3 dl vispgrädde
1 dl mango chutney
1 msk sambal oelek
1 tsk curry

GÖR SÅ HÄR:

  1. Bena ur och dela kycklingen i bitar.
  2. Strimla paprikan, hacka vitlöken och skiva bananerna. Lägg ingredienserna i en ugnsfast form.
  3. Vispa grädden, rör ner övriga ingredienser. Bred blandningen över kycklingen.
  4. Gratinera i ugn 200 grader i ca 15 min. Servera med ris.

måndag 23 april 2012

BRÖD MED SNABBSURDEG

 
Det här brödet blev väldigt syrligt och gott. Gjord på en fördeg som stått i rumstemperatur 1 dygn.
Brödet har bra struktur då det innehåller både havregryn och havrekli.

2 bröd

Fördeg:
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 dl rågsikt

Andra degen:
7 dl vatten
2 msk salt
2 msk matolja
12 dl rågsikt
2 dl havrekli
1 1/2 dl havregryn
6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Första degen. Blanda vatten och jäst. Tillsätt rågsikt och rör till en jämn smet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 1 dygn.
  2. Dag 2: Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i maskin i 10 min. Jäs i bunken i 30 min.
  3. Häll upp degen utan att arbeta den på bakbord. Dela i två delar. Forma till bröd, degen är kladdig.
  4. Sätt in bröden i 250 grader i 10 min, sänk därefter värmen till 200 grader och låt bröden stå inne i ytterligare 30 min.

söndag 22 april 2012

PESTO MED CASHEWNÖTTER




Hittade ett recept på pesto med cashewnötter som blev väldigt lyckat!!

ca 1 dl cashewnötter
ca 1 dl parmesanost
1 kruka färsk basilika
vitlök efter smak
olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Riv parmesanosten. Mixa cashewnötter, riven parmesanost, basilika, vitlök och lite olivolja. Häll på mer olivolja till lagom konsistens.

Jag gjorde en pasta sallad med pastaskruvar, strimlad rökt skinka och majs!!






torsdag 12 april 2012

SLOTTSSTEK



En klassisk söndagsmiddag är väl ändå stek...I söndags gjorde jag slottsstek, serverade färsk potatis till.

ca 6 pers

ca 1 kg bog eller fransyska
2-3 gula lökar
2-3 morötter
6 kryddpepparkorn
6 vit-eller svartpepparkorn
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk vinäger
1 msk sirap eller farinsocker
3 dl vatten

Sås:
6 dl vätska (sky+vatten)
1 köttbuljongtärning
3 msk vetemjöl
1 dl grädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Bryn steken och salta den. Skala lök och morötter och skär dem i bitar. Lägg lök, morötter, pepparkorn, lagerblad och ansjovis runt steken.
  2. Tillsätt vinäger, sirap eller farinsocker. Späd med vatten i omgångar och efterstek under lock på svag värme 1 1/4- 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 75 grader. Ta upp steken och gör såsen.
  3. Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten och köttbuljong. Vispa ut mjölet med lite av vätskan till en slät redning. Koka upp skyn, rör ner redningen och koka 3-5 min. Tillsätt grädden och smaka av.
Skär köttet i tunna skivor och servera med potatis, sås och grönsaker.



måndag 9 april 2012

FRUKOSTBRÖD MED HAVRE



Måndagsfrukosten bestod av dessa frukostbröd med havre.

16 st

5 dl fiberrikade havregryn
50 g jäst
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrö
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrö och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
  2. Smula ner jästen, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 min.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, 30x40 cm.
  4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämnt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga dem med gaffel. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i bitar.

söndag 8 april 2012

GOD RÄKRÖRA



Den här mackan hade vi till frukost idag. Gjorde en god räkröra.

Blanda skalade räkor med majonäs, lite rödlök, hackad dill och smaka av med limepeppar!!!!!!!

DAIMGLASSTÅRTA



Daim och glass, kan det bli godare??? Och med lite jordgubbar till....

1 tårta

4 ägg
1/2 dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
3 paket dubbeldaim
200 g digestivekex

GÖR SÅ HÄR:

  1. Seperara äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Vispa gulor och strösocker poröst och rör ner philadelphiaosten.
  3. Vispa grädden fluffigt och vänd ner den i äggsmeten.
  4. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  5. Hacka Daim försiktigt och blanda den med smeten.
  6. Krossa digestivekexen i en plastpåse till smulor och lägg i botten på en springform.
  7. Frys glasstårtan i ca 5 timmar tills den är lättfrusen.

MARINERAD LAX MED LIME OCH INGEFÄRA



Nu när solen har tittat fram i påsk passar det bra med lite sommarmat med färskpotatis. Den här laxen gör sig bäst på grillen, men vi har bara en kolgrill och den får inte använda eftersom jag bor i lägenhet. När man har den på grillen blir det en extra god yta, lite karamelliserad. Men nu gjorde jag den i ugnen det blir inte samma yta med god ändå.

4 pers

500 g laxfilé
salt, peppar

Marinad:
saften av 2 limefrukter
1 dl rapsolja
2 tsk färsk riven ingefära
1/2 tsk grön tabasco
2 msk flytande honung

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär laxen i fyra bitar.
  2. Vispa samman alla ingredienser till marinaden och krydda med peppar. Häll marinaden i en tjock plastpåse. Lägg i laxen. Låt marinera i minst 30 min.
  3. Grilla laxen 2-3 min på varje sida. Alt i ugn 175 grader i ca 10-15 min.
Servera med en sås gjord av creme fraiche, rödlök och rom. 

PASTAGRYTA



Den här rätten gjorde min mamma ofta när jag var liten. Ett snabbt och enkelt recept!!

4 pers

500 g falukorv
1 purjolök
smör
1 burk hela tomater
1/2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk oregano
200 g pasta, tex penne

GÖR SÅ HÄR.

  1. Skär korven i bitar. Skölj och strimla purjolöken.
  2. Fräs purjolöken i smör i en gryta. Rör ner korven, tomater med spad, vatten, tomatpuré och kryddor. Låt koka på svag värme under lock i ca 5 min.
  3. Koka under tiden pastan. Rör sen ner pastan i grytan.
  4. Riv gärna över lite ost.

onsdag 4 april 2012

KLASSISK MANDELFISK



Häromdagen gjorde jag klassisk mandelfisk, serverad med hemmagjord (såklart) potatismos.
Jag gör gärna min mos på King Edward, mycket salt i kokvattnet och mycket smör i moset. Vill man ha en "nyttigare" variant på Mandelfisk finns receptet på en GI variant av Mandelfisk Här.

3 pers

400 g fiskfilé, tex kolja, torsk, sej
1/2 tsk salt
50 g smör
1/2 dl ströbröd
1 dl flagad sötmandel
1/2 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra på fisken.
  2. Hacka vitlöken. Smält smöret, blanda med ströbröd, mandel, persilja och vitlök. Bred blandningen över fisken.
  3. Sätt in formen i ugnen och låt stå ca 25 min.
Servera med potatismos.




söndag 1 april 2012

SYLTKAKOR



Sonen hade bakat syltkakor i skolan och har flera gånger frågat om vi inte kunda baka såna hemma. Så igår bakade vi dom här läckra små godbitarna.

50 st

250 g socker
500 g smör
1 ägg
750 g vetemjöl

Garnering:
uppvispat ägg att pensla med
pärlsocker
hallon eller blåbärssylt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa socker, rumsvarmt smör och ägg poröst.
  2. Tillsätt mjöl och rör till en smidig deg.
  3. Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en rulle, dela varje rulle i 25 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Tryck till lite och gör en grop med ett finger.
  5. Pensla varje kaka med det uppvispade ägget. Strö över pärlsocker och fyll gropen med sylt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min i 200 grader



BACONLINDAD KYCKLINGFILÉ MED SWEETCHILI SÅS



Det här goda receptet hittade jag på en blogg som heter Coquina. Där är väldigt många bra recept. Så tack för detta, det var supergott. En riktig festmåltid som jag absolut ska göra fler gånger.

4-5 pers

900 g kycklingfilé
1-2 paket bacon
smör till stekning
3 dl grädde
200 g färskost med valfri smak, (jag gjorde som Coquina, och tog med sweet chili smak)
2 msk kycklingfond
1 tsk soja
salt, svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Linda bacon runt kycklingfiléerna. Stek filéerna runt om i en stekpanna, behöver inte bli klara. 
  2. Lägg filéerna i en ugnsfast form. Använd stekpannans sky som grund till såsen. Tillsätt grädde, färskost, kycklingfond och soja. Smaka av med salt och peppar. 
  3. Häll sedan såsen över kycklingen och in i ugnen ca 20 min. Kontrollera att kycklingen är vit. 
Servera med tex. klyftpotatis



SAFFRANSKRYDDAD FISKSOPPA MED LAX OCH TORSK



En härligt krämig fisksoppa lagade häromdagen med saffran i. Aioli serverade jag till.

4 pers

400 g torsk
300 g laxfilé
150 g skalade räkor
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
3 msk hummerfond
2 dl vatten
2 1/2 dl vitt vin, eller matlagningsvin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 paket saffran
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk timjan 
1 tsk torkad basilika

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär fisken i 3 cm kuber.
  2. Strimla purjolöken, hacka vitlöken och fräs i olja.
  3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och creme fraiche och låt sjuda i 10 min. 
  4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
Servera med aioli och nåt gott bröd.




GULASCH SOPPA



Jag har tidigare lagt in ett recept på gulasch soppa. Detta är en annan variant som bara är så god. Jag blev bjuden på denna på ett kalas och tyckte den var väldigt god!!

4 pers

400 g nötkött, tex fransyska eller ryggbiff
2 msk olja
salt, peppar
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
3 msk tomatpuré
cayennepeppar
1 l vatten
2 tärningar oxbuljong
4 potatisar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Putsa bort ev senor och skär köttet i små tärningar. Finhacka löken och skär paprikan i små tärningar.
  2. Bryn köttet i olja, salta och peppra. Tillsätt lök och paprika efter ett tag. Krossa vitlöken tillsammans med spiskummin i en mortel blanda i tomatpuré och cayennepeppar. 
  3. Klicka i tomatblandningen i grytan med kött, lök och paprika och ställ åt sidan.
  4. Koka upp vattnet och lös oxbuljongen i det heta vattnet. Häll hälften att buljongen över köttet och koka sedan upp och låt koka i ca 20 min under lock.
  5. Skala och hacka potatisen grovt. Tillsätt potatisen och resten av buljongen och koka ytterligare 30 min.
  6. Smaka av med salt och peppar.