söndag 25 mars 2012

SJÄLVKLART EN VÅFFLA PÅ VÅFFELDAGEN



Idag på självaste våffeldagen åt vi självklart våfflor. Dom här blev väldigt frasiga och goda.

10-12 våfflor

5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
8 dl mjölk
75 g smör
4 ägg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en slät smet.
  2. Smält smöret, häll i resterande mjölk och vispa ner det i smeten. Tillsätt äggen.
  3. Låt smeten stå och svälla i 20-30 min.
  4. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna gyllene.

onsdag 21 mars 2012

FOCACCIA



Focaccia är bara så gott!! Och att man kan variera smaksättning är superbra. Man kan tex ha oliver, rödlök, rosmarin, parmesan etc.
Jag valde att bara ha flingsalt på mina.

2 runda bröd el. en långpanna

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 min.
  3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek ca 45 min.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar. Platta ut dem tills de är ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg på en oljad plåt.  Alt tryck ut degen i en oljad långpanna.
  6. Jäs till dubbel storlek under bakduk i ca 30 min.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och ev annan smaksättning.
  8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 10 min

PINK ZINGER



Gillar man grapefrukt så gillar man den här. Jag råkar tycka om grapefrukt, men det passar inte alla.

2 glas

2 rosa grapefrukt
2 apelsiner
1 citron
1 lime

GÖR SÅ HÄR:

Skala grapefrukt, apelsin, citron och lime, men lämna kvar lite vit hinna. Kör dem i råsaftcentrifug.
Häll upp juicen i glas och servera

ANNORLUNDA POTATISSALLAD



Den här potatissalladen är från en gammal Viktväktarbok. Väldigt god med soltorkade tomater och knapriga valnötter. Görs med fördel på färskpotatis som nu mer finns året om. Dock är den inte svensk än....
Svegro har fina 1 kg påsar med delikatesspotatis, bla färskpotatis.
(Svegro.se)



6 pers

1 1/2 kg kokt kall potatis (gärna färsk)
ruccolasallad
10 soltorkade tomater
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar
10 valnötter
20 g parmesanost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär potatisen i bitar och lägg i en skål. Dela tomaterna i mindre bitar. 
  2. Blanda med ruccolasalladen.
  3. Blanda samman olja, vinäger, senap, salt och peppar i en skål och häll den över potatissalladen. Grovhacka valnötterna och blanda ner dem.
  4. Riv parmesanosten och tillsätt den, rör om försiktigt.
Servera potatissalladen med tex grillad kyckling




lördag 17 mars 2012

KASSLER MED ÄDELOST



En snabb och enkel rätt med ädelost och vad jag blev sugen på ostbricka när jag smakade på osten. Ostbricka med goda kex och nån god fikonmarmelad, mmm!!

4 pers

8 skivor kassler, strimlade
4 dl lätt creme fraiche
100 g Kvibille ädel
1 röd paprika

GÖR SÅ HÄR:

  1. Stek kassler och paprika till de fått fin färg. Tillsätt creme fraiche och låt puttra på svag värme. Smula i ädelosten och rör om så att den smälter. Tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt.
  2. Ta av från plattan och servera med ris.

LAX I HUMMER OCH ROMSÅS



Jag gillar lax i alla former, här är en variant med hummer och romsås.

4 pers

4 port laxfilé
3 msk hummerfond
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
2 tsk fransk senap
1 liten burk röd rom

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form, salta och peppra. 
  3. Koka ihop vatten, fond, creme fraiche, grädde, senap och rom i en kastrull. Salta och peppra. Gör en redning på mjöl och vatten och häll i tills det tjocknar lite.
Servera med laxen, pressad potatis och någon grönsak

KYCKLING I GRÖN CURRY



Jag älskar Thaimat. Jag har tidigare lagt ut ett recept på Kyckling i röd curry, det är är nästan detsamma.

4 pers

1 kg kycklingfilé
3 msk grön currypasta
1 grön paprika
1 stånd broccoli
1 stjälk citrongräs
1 burk bambuskott
1/2 burk skivade vattenkastanjer
2 burkar kokosmjölk
10 st kaffirlimeblad
1 näve Thaibasilika
2 msk fisksås
1 msk socker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Strimla kycklingfilén i tunna skivor. Skär paprikan i bitar och dela broccolin i mindre bitar.
  2. Banka citrongräset med knivskaftet och strimla den.
  3. Fräs grön curry i olja. Tillsätt lite kot kosmjölk. Lägg i kycklingfilén. Efter någon minut tillsätt lite mer kokosmjölk. Koka färdigt kycklingen i curryn och kokosmjölken. Tillsätt resten av kokosmjölken. Tillsätt paprika, broccoli och strimlade kaffirlimeblad. 
  4. Smaka av med fisksås och socker och tillsätt ev mer om det behövs.Tillsätt bambuskott, vattenkastanjer och thaibasilika.

söndag 11 mars 2012

HALLONPANNACOTTA PAJ


8-10 bitar


Det här receptet hittade jag på Tasteline och har spanat in det nu ett tag. Jag kan ju säga att jag ångrar inte att jag gjorde denna. SÅ GOD, man vill bara ha mer!!

Pajdeg:
12 st digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost

Färska bär till garnering

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kör kex och smält smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
  2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret löst sig.
  4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
  5. Mixa hallonen med mixerstav till en puré. Rör ner creme cheese och purén i grädden. Vispa till en jämn smet och häll den i pajformen.
  6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat.
Servera med färska bär.





SCONES



Idag gjorde jag scones efter Leila Lindholms recept. Dom blev jättegoda.

6 scones

7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk

Ägg och råsocker till pensling

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
  3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
  4. Vispa samman ägg och mjölk.
  5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg.
  6. Platta ut degen till en längd, ca 3 cm tjock, på ett mjölat bakbord och skär trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker.
  8. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 10 min.

HULKEN

 
Idag är det söndag och åter igen dags för en ny fruktdrink. Denna gång blev det en grön variant med massor av spenat i.

2 glas

300 g spenat
2 apelsiner, skalade och delade i klyftor
3 kiwifrukter, skalade och delade i bitar

GÖR SÅ HÄR:

Pressa växelvis apelsin, spenat och kiwi i en råsaftcentrifug.
Häll upp i glas och servera

lördag 10 mars 2012

TROPISK KLUNK



Färskpressade juicer är bara kalas gott!!

2 stora glas

1 ananas
3 apelsiner, skalade
1 stor banan skuren i tärningar
1 mango skuren i bitar

GÖR SÅ HÄR:

Kör ananasen och apelsinerna i råsaftcentrifug. Häll över juicen i mixer och tillsätt banan och mango och kör tills det blir slätt.

söndag 4 mars 2012

LAXPASTA



Till vardags vill jag gärna göra snabba och enkla maträtter som inte tar så lång tid. Den är är perfekt, snabblagad och mycket god!!

4 pers

500 g taglitelle
300 g kallrökt lax
4 dl grädde
1 msk fond du chef fisk
3 tomater, skållade och skalade
1 nypa cayennepeppar
1 citron
2 knippor dill

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka pastan.
  2. Skålla och skala tomaterna. Hacka dem. Strimla laxen.
  3. Häll grädde, fond du chef, hackade tomater, strimlad lax och dill i en kastrull. Koka upp och låt koka i några min.
  4. Smaksätt med cayennepeppar, salt och peppar.
  5. Låt pastan rinna av och blanda med laxsåsen.

TEXMEX SOPPA



En snabb och enkel vardagsoppa med tacosmak. Servera med creme fraiche.

4 pers

1 lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
300 g köttfärs
1 msk olivolja
1 påse tacomix
5 dl passerade tomater
8 dl vatten
1 köttbuljongtärning
3 msk majskorn
2 dl kokta bönor, tex cannelini

Till servering:
creme fraiche

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka lök och vitlök.
  2. Stek köttfärsen i olivolja. Tillsätt lök och vitlök efter ett tag. Strö över tacomix. 
  3. Lägg över i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna utom majs och bönor. Låt koka i 15 min. Tillsätt majs och bönor och låt allt blir varmt.
Servera med creme fraiche.

KYCKLINGPASTA MED INDISKA SMAKER




Det här receptet hittade jag på Tasteline. Verkligen supergott, snabbt och enkelt att göra.

4 pers

250 g tagliatelle
3 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 purjolök
2 msk smör
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 dl matlagningsyoghurt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka pastan. Kärna ur paprikan. Skär kyckling och grönsaker i bitar.
  2. Stek först kycklingen i smör i en stor stekpanna. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.
  3. Krydda med garam masala, gurkmeja och salt. Rör i yoghurten.
  4. Häll av vattnet på pastan och rör ihop den med kycklingen och grönsaksröran. Rör om så att allt blandas.


PORTERSTEK





En riktig klassisk söndagsmiddag som man borde göra oftare. Jag gillar långkok och den här ska ju koka ett tag.

ca 8 pers

ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog, fransyska eller innanlår

3 dl porter
1 dl outspädd svartvinbärsaft
3/4 dl soja
6-7 torkade enbär
6-8 vit-eller svartpepparkorn
2 tsk oregano eller timjan
2 skivade lökar
3 köttbuljongtärningar

Sås:
7 dl silat kokspad+vatten
4 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre.
  2. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda ca 1 1/2 timme. Vänd köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
  3. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75 grader när köttet är klart.
  4. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 min och skär sedan i tunna skivor.
  5. Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka i 3-5 min. Smaka av.
Servera köttet varmt eller kallt med varm sås, kokt potatis och någon grönsak, tex ärtor, brytbönor eller brysselkål

fredag 2 mars 2012

MOROTSBULLAR



Dom här bullarna blev väldigt saftiga och goda. Morötter gör brödet saftigare. Lite tuggmotstånd med solrosfrö och linfrö.
12 st

50 g jäst för söta degar
50 g smör
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 dl havrekli
1 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR.

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten och rör om, värm till 37 grader. Häll över vätskan över jästen och rör tills jästen löser sig..
  3. Rör ner salt, havrekli, solrosfrö och linfrö. Skala och riv morötterna på rivjärn. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.
  4. Tillsätt sen lite i taget av vetemjölet och kör till en deg. 
  5. Låt jäsa i 30  min under bakduk.
  6. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl. 
  7. Gör sen bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 min.
  8. Grädda bullarna i ugnen på 225 grader i 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.