söndag 16 mars 2014

SMOOTHIE MED MYNTA OCH KOKOSVATTEN


Jag har kommit in i en smoothie period nu, det var så länge sen jag gjorde smoothies. Det är så himla gott och nyttigt. Det är lite beroendeframkallande med smoothisar och det finns oändliga variationer!!
Här har jag använt mig av kokosvatten som jag nyligen upptäckt, men det går lika bra med vanligt vatten.

2 stora glas

2 bananer
2 dl frusen mango i bitar
1/2 färsk ananas
några mynta blad
4 dl kokosvatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg banan, mango, ananas (i bitar) och mynta i en mixer.
  2. Tillsätt kokosvatten och mixa till en jämn smoothie.
  3. Häll upp i glas och njut!!




söndag 9 mars 2014

ORIENTAL PINEAPPLE


Ojojoj så gott detta var, grillad ananas med chili, lime och färsk ingefära. En riktig höjdar dessert. 

4 pers

1/2 msk färsk riven ingefära
1 röd chilipeppar
2 st lime, saft och rivet skal
1/2 dl ljus sirap
200 g färsk ananas

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär bort skal och "stock" från ananasen, skiva den.
  2. Blanda ingefära, chili, sirap, limeskal och saft. Blanda med ananasen och låt det marinera i ca 30-60 min.
  3. Ta upp ananasen och grilla den hastigt, lägg på tallrikar och slå över marinaden. Servera med glass.




söndag 2 mars 2014

SEMMELRULLTÅRTA


Sådärja, nu har jag hittat hit igen.Nya friska tag och nya inlägg. 
Nu är det ju semmeltider och jag har gjort en semmelrulltårta. Receptet kommer från tidningen "Baka". I denna är det karamelisserade mandlar i som gör det lite extra crunch. Den här biten blir precis lagom, med en lagom kladd grädde på. Och dessutom kan man frysa in resten av rulltårtan i bitar och ta fram när man blir sugen. Ja, inte grädden då, den får man ju ösa på när det är dags att servera den. 

3 ägg
150 g socker
120 g vetemjöl
5 g bakpulver
5 g vaniljsocker
2 tsk nystött kardemumma
1 msk vatten

Karmaliserade mandlar:
100 g sötmandel
150 g råsocker

Mandelmousse:
3 gelantinblad
3 dl vispgrädde
300 g mandelmassa

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rulltårta: Sätt ugnen på 250 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och rör ner det tillsammans med vattnet. Bred ut smeten jämnt över pappret.
  2. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan och pudra lite socker över den. Lägg ett bakplåtspapper på kakan, lägg på en plåt och vänd uppochner på kakan. Pensla lite vatten på det bakplåtspapper som nu är överst, vänta någon minut och dra sedan bort det försiktigt. Låt kakan kallna under långpanna.
  3. Karamelliserade mandlar: Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna på medelvärme i ca 5 min under omrörning. Tillsätt råsocker och låt det smälta till ljusbrun färg. Häll snabbt upp på bakplåtspapper och bred ut det lite. Låt stelna och krossa sedan mandlarna i mindre bitar.
  4. Mandelmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 min. Vispa grädden. Riv mandelmassan fint och vänd ner den i grädden tillsammans med det karamelliserade mandelkrosset. Tillsätt några droppar bittermandelarom. Krama ur gelatinbladet och smält dem försiktigt i mikrovågsugnen. Blanda ner lite grädde i gelatinet och rör sedan ner gelatinet i grädden.
  5. Montering: Bred ut moussen över kakan och rulla ihop den från långsidan. Rulla sedan in tårtan i bakplåtspappret och låt ligga kallt med skarven ner tills du skär upp den i bitar.
Servera med en extra klick grädde.