måndag 30 juli 2012

LAKRITS PANNACOTTA


Jag köpte lakrispulver när jag var i Köpenhamn för ett tag sen. Och det första jag tänkte på när jag såg det var givetvis Pannacotta. Dom här blev bara så goda bra smak av lakrispulvret. Man vill bara ha mer!! Lakrispulver finns i specialbutiker och på nätet. Jag kommer helt klart köpa mer när det är slut!!

4 pers

5 dl grädde
2 gelatinblad
1/2 dl socker
1 msk lakrits pulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
  2. Koka upp grädde, socker och lakrispulver. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i gräddblandningen. Rör om tills gelatinet löst sig.
  3. Häll upp i formar och låt stå i kylen några timmar. 
Garnera med färska hallon.





söndag 29 juli 2012

KYCKLINGGRATÄNG MED DIJONSENAP OCH BASILIKA


Det här är en riktig festrätt men den funkar givetvis lika bra till vardags!!
Ibland när man köper fryst kycklingfilé ligger det 3 stora filéer istället för 4. 

4 pers

4 kycklingfiléer
1 tomat
1 kruka basilika
3 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
salt, peppar
2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingfiléerna så att de får färg.
  2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsform och lägg tomaterna på kycklingen. Repa av basilikabladen och hacka dem grovt strö sedan över.
  3. Rör ut dijonsenapen i grädden och tillsätt pressad vitlök. Blanda med creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Häll över kycklingen och strö över riven ost. 
  4. Gratinera i 20-25 min. Kontrollera att kycklingen är klar.
  5. Servera med ris och haricot verts.


onsdag 25 juli 2012

VITLÖKSBRÖD


Varma vitlöksbaguetter, behöver jag säga något mer??

Så här gör jag mina: 

Sätt ugnen på 250 grader.

Ta en baguette och skär i skivor men inte ända ner.
Blanda rumsvarmt smör, (jag dundrar på rejält för jag vill ha mina smöriga och goda) krossad vitlök efter behag, hackad persilja och lite citonsaft i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

Bred smöret på skivorna snåla inte med smöret. Vira in baguetten i aluminiumfolie. In i ugnen i ca 10 min. Klara att äta!!


måndag 23 juli 2012

PRINCESSTÅRTA



Sonen fyllde 8 i lördags och han ville ha Princesstårta och en Princesstårta är ju alltid en Princesstårta!!!
Jag brukar köpa färdig marsipan och färga och kavla den själv. Jag tillsätter florsocker i marsipanen då den vanliga karamellfärgen gör marsipanen lös. Jag kavlar den mellan plastfolie och jag tycker den blir mer lättarbetad än dom färdiga marsipanlocken man köper.

Tårtbotten blir tät och fin och riktigt god. Och så klart en hemgjord vaniljsås, jag använde dock köpt hallonsylt men det går ju lika bra.

Sockerkaksbotten:
250 g ägg
150 g strösocker
75 g potatismjöl
5 g bakpulver
75 g smält smör

Vaniljkräm:
500 g mjölk
1 vaniljstång
130 g äggula
130 g strösocker
40  g maizena
50 g smör

4 msk hallonsylt
5 dl grädde

1 färdigt marsipanlock eller använd ca 350 g marsipan som färgas grön och arbetas med florsocker till en smidig deg.

GÖR SÅ HÄR:

Sockerkaksbotten:
  1. Häll ägg och socker i en rundbottnat vispkittel och värm under omrörning i vattenbad till 60 grader. Sätt kitteln i matberedaren och vispa tills smeten är kall. Sikta ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda också i det smälta smöret. Häll massan i en fodrad form och baka i 200 grader i 15-20 minuter. Vänd och låt svalna. 
Vaniljkräm:
  1. Koka upp mjölk och urskrapad vaniljstång. Vispa lätt ihop äggula, strösocker och maizena och vänd ner i den varma vaniljmjölken. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. Lägg i smöret, rör om och passera krämen genom en finmaskig sil. Låt svalna i kallt vattenbad. 
Dela bottnarna i tre delar. Lägg på hallonsylt på den nedersta botten. Lägg på en botten till. Bre på vaniljkräm på den andra botten, gör den toppig i mitten. Lägg på tredje botten. 
Bre på grädde  även på sidorna och gör den toppig så att tårtan får den fina runda formen upptill.

Lägg på marsipanlocket försök få så jämnt så möjligt. Kavlar du själv lägger du först ut plastfolie på bordet, lägg lite omlott så att det blir ganska stort. Lägg på marsipanen får gärna vara lite kall då det är lite lättare att kavla. Lägg på plastfolie över och få det så rakt som möjligt. Kavla ut till en rundel som täcker tårtan, dra ut plastfolien under tiden så att den inte knölar sig.
När du lägger på den på tårtan drar du först av ena sidan av plastfolien och lägger den sidan på tårtan. Släta ut marsipanen med händerna så att det blir slätt, tryck till mot nederkanten. Dra sen av resterande plastfolie. Skär bort överbliven marsipan så att kanten nere blir fin.


Jag tog lite överbliven grön marsipan och gjorde löv. Gjorde även en marsipanros.









fredag 20 juli 2012

APELSINLAX I PAKET MED SPENATBULGUR



Apelsin och lax passar bra ihop. Lax i folie tycker jag blir saftigt och gott och här blir det extra sting med chilin.

4 pers

4 laxfilébitar à ca 125 g
1 knippa salladslök
2 apelsiner
1 röd chili
1 tsk salt
1 röd paprika
4 port bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 påse färsk spenat 150 g
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxfilébitarna på var sitt ark aluminiumfolie. Strimla salladslöken. Skala och skär apelsinerna i skinnfria bitar. Kärna ur och strimla chilin. Fördela lök, apelsin och chili över laxen. Strö över salt.
  2. Vik ihop folien till tättslutande paket och ställ dem på en plåt. Tillaga mitt i ugnen 15-20 min. 
  3. Kärna ur och hacka paprikan. Tillaga bulgur med grönsaksbuljong enligt förpackningen. Tillsätt paprika och spenat när 2 min återstår av koktiden. Smaka av salt och peppar.



onsdag 18 juli 2012

SOCKERKAKA


En klassisk sockerkaka är aldrig helt fel, det är alltid lika gott.

75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smörj och bröa en avlång form eller en rund hålform, ca 1 1/2 l.
  2. Smält matfettet.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Häll mjölken i smöret och blanda ner i äggsmeten. Tillsätt mjölblandningen och rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen.
  5. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen 40-50 min.


söndag 15 juli 2012

KRÄMIG PASTASALLAD MED KYCKLING OCH FETAOST


Den här pastasalladen gjorde jag för några dagar sen. En härlig krämig pastasallad som passar bra på buffé bordet. Vi åt resterna dagen efter och då hade den tjocknat till sig men jag hällde i lite mjölk så blev den bra. Gör en hel sats pesto, så kan ni ha till senare tillfälle. Använd halva satsen till det här receptet.

4 pers

250 g pasta
1 dl creme fraiche
1 1/2 dl gräddfil
2 kycklingfiléer
1 liten purjolök
1 röd paprika
100 g fetaost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Pesto:
3 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
50 g pinjenötter
1 dl olivolja
100 g riven parmesanost
salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka pastan. Spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med creme fraiche och gräddfil.
  2. Stek kycklingfiléerna och låt kallna. Skär i små bitar. 
  3. Pesto:
  4. Skala och pressa vitlöken. Mixa basilkablad och pinjenötter. Häll i olivoljan blanda i parmesanost och vitlök.. Smaka av med salt. 
  5. Stek bacon och skär i bitar. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Skär paprika och purjolök i bitar. Skär fetaosten i bitar. Blanda pastan med kyckling, bacon, paprika, purjolök, peston och fetaost. Smaka av med salt och peppar. 







lördag 14 juli 2012

UTFLYKT TILL NIMIS


Igår åkte vi på en liten utflykt till Nimis. Nimis ligger i ett naturreservat på Kullaberg i nordvästra Skåne.
Nimis är skapat av den kontroversielle svenska konstnären Lars Vilks. Konstverket började att uppföras 1980 av drivved och plankor som bildar gångar rum och torn och närmare 160000 spik. Namnet Nimis kommer från det latinska namnet "för mycket" och var från början tänkt som en hämnd på havet efter han varit nära att drunkna i havet utanför denna plats. 

Det ligger som sagt i ett naturreservat och vägen dit ner går genom många trädrötter och stenar. Det gäller att ha ordentliga skor på sig.


Början av själva konstverket


Utsikt uppifrån


Här inuti går man


Myndigheterna blev inte medvetna om Nimis existens förren 1982 och beslutade då att svartbygget skulle rivas. Detta blev startpunkten för en lång rättslig process.
Nimis växte och mätte efter några år 100 meter på längden och vissa av konstruktionens torn sträcker sig 25 m  upp i luften. 
Dom olika tornen har varit förstörda av tex väder och bränder men återuppbyggts igen. 

1996 utropades området där Nimis ligger till en självständig stat "Ladonien". Landet har egen nationalsång, ministrar och flagga. 





Terrängen här är stora stenar. Det gäller att passa sig var man sätter fötterna. Vår son gillar att titta på vattnet. 


Han byggde även detta i bakgrunden av sten och cement kallat "Arx".




Gångarna inne i Nimis


Så här såg det ut, vägen genom skogen till Nimis. Ingen rak asfalterad väg här inte.


Det blev en spontanutflykt så vi fick inte med nån fika. Men denna fina gård låg i anslutning till skogen och där kunde man köpa fika och glass. Himmelstorp hette gården.



Det var skönt att sätta sig att ta en glass efter all denna klättring.























fredag 13 juli 2012

KOKOSMUMS


Dom här är ju bara för goda. Dom här gjorde min mamma när jag bodde hemma och jag tog över receptet när jag flyttade hemifrån. Detta är oxå mitt bidrag till Söta Saker där temat denna gång är just hemifrån

20 st

4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten

Garnering:
4-5 dl kokosflingor
1 msk kakao

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda strösockret, florsockret, äggvitan och det kalla vattnet i en skål. Rör ut gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta till sockerblandningen.
  2. Vispa alltsammans med elvisp ca 30 min till en pösig smet.
  3. Blanda samman kokosflingorna och kakaopulvret. Häll lite av det en en långpanna, 20x30 cm.
  4. Häll i smeten. Strö över ett lager strössel.
  5. Låt smeten stå kallt tills den stelnat. Skär den i bitar, ca 4x5 cm stora. Doppa snittyterna i resten av strösslet tills bitarna är helt täckta runtom. 
  6. Förvara dem kallt.



onsdag 11 juli 2012

LAX MED ROSTAD POTATIS OCH HONUNGDRESSING


En mycket god och fräsch lax rätt med stekta citroner. En riktig sommar mat tycker jag.

4 pers

800 g potatis (jag använde färskpotatis)
150 g haricot verts
1 stor morot
1 rödlök
1 citron
450 g laxfilé
lite ruccolasallad
olivolja, flingsalt, svartpeppar

Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk flytande honung
1 msk kapris
1 msk olivolja
saften av 1 citron

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Dela potatisen och lägg på en djup ugnsplåt. Blanda med olivolja, flingsalt och svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i ca 20 min.
  2. Ansa bönorna (jag använde mig av frysta som är smidigt), skala och hyvla moroten. Koka grönsakerna nån minut. 
  3. Skala och skiva löken i 1/2 cm tjocka skivor.
  4. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
  5. Skär laxen i kuber. Skär citronen i 1/2 cm tjocka skivor. 
  6. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek citronerna tills de fått fin färg. Ta upp den och stek laxen ca 5 min. Krydda med salt och peppar.
  7. Tillsätt morot och bönor den sista minuten.
  8. Blanda potatis, bönor, morot och ruccola på ett stort fat eller fyra tallrikar. Toppa med laxen. Ringla över dressingen och lägg på citron och lökskivor.




tisdag 10 juli 2012

MARMELAD MED RABARBER OCH JORDGUBBAR


Igår gjorde jag en väldigt god marmelad, jag har inte ätit så mycket marmelad under många år, men nu har jag börjat tycka om marmelad igen och det är inte alls svårt att göra.

2 burkar

500 g rabarber
500 g jordgubbar
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 kg syltsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj och skär rabarbern i små bitar. Skölj och snoppa jordgubbarna och dela dem.
  2. Lägg rabarber och jordgubbar i en gryta och låt koka på svag värme, så att det vätskar sig i grytan. Rör om under tiden.
  3. Tillsätt stjärnanis och lagerblad och höj värmen på plattan så att det kokar. Koka marmeladen ca 4 min. Skumma och låt stå 10 min vid sidan av spisen. Häll upp i varma väl rengjorda burkar. Sätt på lock och låt svalna upp och ner. 



måndag 9 juli 2012

JORDGUBBSPANNACOTTA


Mer jordgubbar, denna gång blev det en pannacotta. Hittade ett recept som jag tyckte lät gott och det var det oxå, men nästa gång lägger jag till ett extra gelatinblad , annars var det supergott!! I receptet står det 2 gelatinblad men det blev för löst tyckte jag.

6 pers

2 gelatinblad (ta 3)
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
300 g jordgubbar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5 min. Koka upp grädden med socker och skårad vaniljstång.
  2. Lyft upp gelatinbladen och krama ur dem lätt och tillsätt i grädden. Rör till en slät smet. 
  3. Puréea jordgubbarna och tillsätt i grädden. 
  4. Plocka upp vaniljstången och släng. (Jag brukar tvätta av dem och torka och lägga dem i socker som jag sen maler till vaniljsocker)
  5. Häll upp smeten i små glas, sätt in i kylen och låt stelna några timmar. 


söndag 8 juli 2012

ÄPPELBULLAR


Det här receptet hittade jag på Remsans fina blogg Remsans bistro.  Tack för det här receptet, dom blev supergoda. Ska jag helt klart göra fler gånger.
Jag gjorde dom lite större för jag gillar större bullar, jag gjorde 14 st men vill man kan man göra 20 lite mindre.

14 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 msk honung eller sirap
2 syrliga äpplen rivna
2 tsk salt
1/2 dl linfrö
1/2 dl solrosfrö
5 dl vetemjöl
10 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i vattnet och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och det mesta av mjölet. Arbeta i maskin till en smidig deg.
  2. Låt den jäsa övertäckt 30 min.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut den något och skär den i 14 bitar eller 20 om du hellre vill ha det. Rulla varje bit till en bulle. Låt jäsa övertäckta ytterligare 30 min.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 min.




fredag 6 juli 2012

CITRONMARINERADE JORDGUBBAR MED MASCARPONEKRÄM OCH KANDERADE NÖTTER


En fräsch dessert med krämig mascarponekräm gjorde jag härmodagen!!

4 pers

Mascarponekräm:
100 g mascarpone
3/4 dl vispgrädde
50 g vit choklad

Kanderade nötter
100 g skalade pistagenötter
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Marinerade jordgubbar:
1/2 l jordgubbar
1 msk råsocker
1 msk citronsaft

GÖR SÅ HÄR:



  1. Vispa grädden. Hacka chokladen i bitar och smält den. Rör ner mascarpone och smält choklad i grädden så det blir en jämn smet. Låt stå i kylen minst en timme.
  2. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Tillsätt socker och vatten och rör runt med en träslev tills vätskan kokan in och stelnar kring nötterna.Låt svalna och hacka grovt.  Det är viktigt att röra om  hela tiden. Skaka stekpannan så att nötterna täcks av sockerblandningen. 
  3. Rör samman socker och citronsaft i en mortel. Tillsätt 2-3 stora jordgubbar och mortla samman till en grov sockerlag. 
  4. Dela jordgubbarna i kvartar och blanda med jordgubbssockerlagen. Låt stå i ca 20 min. 
  5. Lägg upp jordgubbarna i portionsformar och toppa med mascarpone kräm och kanderade nötter.

tisdag 3 juli 2012

POTATIS CEASAR SALLAD



Hittade det här receptet på ICA men jag har gjort om det till mitt eget. Ceasar dressingen lärde jag mig när jag jobbade på restaurang. Jag hade grillad fläskytterfilé och grillad sparris till.

6 pers

1 1/2 kg färskpotatis
1 romansallad
1 vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
4 ansjovisfiléer
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 dl finriven parmesanost
1 dl hyvlad parmesanost
2 dl krutonger

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka potatisen och låt den kallna. Skär i bitar. Ansa och skär salladen i stora bitar.
  2. Häll creme fraiche, majonäs, pressad vitlök, senap, ansjovis och riven parmesanost i en bunke. Mixa allt till en slät dressing.
  3. Blanda potatis, dressingen och salladen. Hyvla över parmesan och häll på krutonger.


måndag 2 juli 2012

TIVOLI, LAKRIS OCH WILTON

I lördags var vi på Tivolit i Köpenhamn. Förutom karuseller fanns det dom här sakerna!!


En liten butik med bara lakris i olika smaker. Riktig kvalitets lakris. Hur mycket som helst.


Riktig rålakris som var olika malda, jag köpte den som var finmald.


Jag köpte även Habanero chili lakris. Så god fräsch mjuk lakris och stark var den! Mums!!


En riktig drömbutik, En Wilton butik med Wiltons kvalitetssaker samt lite annat smått och gott.


Lite smått och gott!!


Olika sorters stössel!!


Mer stössel och färger!


Muffinsformar!!


Mer muffinsformar.
Jag har såld Wiltons produkter för några år sen. Som Tupperware, hemparty!!
Jag bara älskar Wilton. Jag har bla ett par bakformar som jag bara älskar, helt suverrän kvalitet.


Kak och muffinsformar!!


Motivformar!!