Han hör inte hit....
söndag 30 oktober 2011
torsdag 27 oktober 2011
KYCKLINGGRATÄNG MED ÄPPLE
Jag lagar gärna GI mat. Det tog ett tag innan min man vänjde sig vid bönor, linser och råris. Men all GI är inte bara bönor som många tror. Utan väldig god och nyttig mat. Jag utgår ofta från Ulrika Davidsson och Ola Lauritzsons recept. Ibland gör jag efter receptet och ibland gör jag min egen version.
När jag ska ha vitlök i maten använder jag mig av solovitlöken.
När jag ska ha vitlök i maten använder jag mig av solovitlöken.
4 pers
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1/2 purjolök
1 gul lök
1 solo vitlök
1 äpple
20 färska champinjoner
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk mango chutney
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
2 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader. Bena ur kycklingen, skär den i mindre bitar och lägg bitarna i en ugnsform.
- Strimla paprika, purjolök och lök. Finhacka vitlöken. Skär äpplet i mindre bitar och skiva champinjonerna.
- Koka upp creme fraiche, grädde, mango chutney och kryddor. Tillsätt grönsakerna och koka ihop i några minuter. Häll röran över kycklingen och strö på osten.
- Gratinera i ugn ca 20 min.
FISKGRATÄNG MED RÄKOR
Tyvärr blev det ingen bild på gårdagens fiskgratäng. Vi var nog för hungriga så jag glömde bort att fota den. Inte likt mig. Men jag lägger ut receptet iallafall!!
4 pers
800 g torskfilé
1 dl skalade räkor
2 dl grädde
1/2 msk hummerfond
1/2 msk fiskfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 dl riven stark ost
GÖR SÅ HÄR:
4 pers
800 g torskfilé
1 dl skalade räkor
2 dl grädde
1/2 msk hummerfond
1/2 msk fiskfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 dl riven stark ost
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader. Tina torskfileérna. Smörj en ugnssäker form och lägg i de halvtinade torskfiléerna.
- Lägg räkorna över fisken. Koka upp grädde och fond i en kastrull. Rör ner den hackade dillen och smaka av med salt och peppar.
- Häll såsen över fisken och räkorna och strö över osten. Gratinera i ugn i ca 30 min
onsdag 26 oktober 2011
Månadens sötsaker
Jag har gått med i en blogg där man ska baka eller göra nåt varje månad och då lägger hon upp det på sin blogg. En liten utmaning!! Klicka på ikonen på höger sida!
tisdag 25 oktober 2011
KYCKLINGSALLAD MED BACON
Idag blev det favorit i repris, Kycklingsallad med bacon. Receptet har jag redan skrivit och finns Här.
Ny design på bloggen
MOZZARELLAFYLLD FALUKORV MED AJVAR
En klassisk rätt med lite nyttigare touch. Klassiskt tillbehör är ju potatismos, men jag tycker det blir ganska mäktigt, samt att den vanliga osten är utbytt till mozzarellaost. Buffelmozzarella har dessutom mer smak än vanlig mozzarellaost.
4 pers
600 g falukorv
3 msk senap
3 msk ajvar relish
125 g buffelmozzarella
salt, svartpeppar
Krämig vitkålssallad:
6 dl finstrimlad vitkål
1/2 dl majonäs
1 msk senap
salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg falukorven i en ugnsfast form. Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat med ajvar relish.
- Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt. Ugnsbaka i ca 20 min.
- Blanda vitkålen med majonäs och senap. Smaka av med salt och peppar.
måndag 24 oktober 2011
VECKANS MATSEDEL
Måndag:
Mozzarellafylld falukorv med vitkålssallad
Tisdag:
Kycklingsallad med bacon
Onsdag:
Fiskgratäng med räkor
Torsdag:
Kycklinggratäng med äpple
Fredag:
Fisk och saffranssoppa
Lördag:
Hamburgare med bröd, klyftpotatis
Söndag:
Kålpudding
Mozzarellafylld falukorv med vitkålssallad
Tisdag:
Kycklingsallad med bacon
Onsdag:
Fiskgratäng med räkor
Torsdag:
Kycklinggratäng med äpple
Fredag:
Fisk och saffranssoppa
Lördag:
Hamburgare med bröd, klyftpotatis
Söndag:
Kålpudding
söndag 23 oktober 2011
STEKT FLÄSK MED LÖKSÅS OCH ÄPPELSALLAD
4 pers
400 g stekfläsk
1 msk smör
2 gula lökar
2 dl grädde
salt och peppar
2 äpplen
50 g grönsallad
GÖR SÅ HÄR:
- Hetta upp en stekpanna med smör och stek fläsket så att det får en knaprig yta.
- Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör tills den blir lite brun. Tillsätt grädden och låt koka ihop i 5 min. Smaka av med salt och peppar.
- Skär äpplena i tunna skivor. Fördela grönsallad och äppleskivorna på 4 tallrikar och placera fläsket över. Toppa med löksåsen.
ÄPPELPAJ MED SMULDEG
En vanlig enkel äppelpaj med smuldeg är fruktansvärt gott och så enkelt!!
4 pers
Smuldeg:
2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
Fyllning:
4-5 svenska äpplen
3 msk socker
1 tsk malen kanel
GÖR SÅ HÄR:
- Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i smöret och finfördela med fingertopparna till en grynig massa.
- Skala och skiva äpplena. Lägg dom i en pajform. Strö över socker och kanel och blanda om lite.
- Fördela smuldegen över fyllningen.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills smuldegen fått färg och fyllningen mjuknat och saftat sig, ca 15-20 min.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås
TZATZIKI
3 dl grekiskt yoghurt
1/2 gurka
1 hel solo vitlök
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö på salt och låt det dra en stund.
- Hacka vitlöken, strö på salt och sen mosa vitlöken med kniven så att saften kommer ut. (Det blir mer vitlökssmak då, och saltet gör att det vätskar sig)
- Blanda gurka och vitlök med grekisk yoghurt, salta och peppra.
Här hade jag stekta kycklingben och en sallad gjord på blandsallad, cocktailtomater, gurka, paprika, rödlök, fetaost, mozzarellaost och naturella cashewnötter.
PYTT I PANNA
4 pers
12 kokta kalla potatisar
200 g lövbiff eller ryggbiff
150 g rökt sidfläsk
1 paket bacon
1 gul lök
3 msk smör
salt och peppar
Tillbehör:
stekta ägg och rödbetor
GÖR SÅ HÄR:
- Skär potatisen i tärningar. Skär köttet och sidfläsket i tärningar. Strimla baconen. Skala och finhacka löken.
- Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och bryn kött, fläsk, bacon och lök några minuter. Sänk värmen och tillsätt potatistärningarna och en klick smör till.
- Salta och peppra efter smak,
Servera med ägg och rödbetor
torsdag 20 oktober 2011
KANELTRYFFEL
Tryfflarna överst är Kaneltryfflar
ca 40 st
120 g grädde
20 g glykos
1 tsk kanel
340 g mjölchoklad
15 g smör
350 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR:
- Finhacka chokladen.
- Koka upp grädden tillsammans med glykos och kanel
- Slå gräddkoket över chokladen, röres till chokladen är smält.
- Tillsätt smöret, blandas och röres tills massan är slät och glansig.
- Häll i form, låt stelna övertäckt med plastfolie i ett dygn i rumstemeratur.
- Bre på smält choklad över hela och skär sen i bitar när det stelnat.
- Doppa i tempererad choklad.
onsdag 19 oktober 2011
GI TACOPAJ
4 pers
1 1/2 dl dinkelfullkornsmjöl
1/2 dl sojamjöl
100 g smör
Fyllning:
500 g nötfärs
olivolja
1 gul lök
1 påse tacokryddor
1 dl vatten
1 burk kidneybönor
salt
peppar
4 tomater
1 liten burk creme fraiche
4 msk majonäs
2 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp mjölet och lägg i smöret. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Pricka skalet med en gaffel och grädda i 10 minuter
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn köttfärsen.
- Skala och hacka löken och bryn tillsammans med köttfärsen i någon minut. Tillsätt tacokryddan och vatten och låt koka i 5 min. Skölj bönorna väl och blanda ner i köttfärsen. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg köttfärsen i pajskalet. Hacka tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och fördela över tomaterna. Strö på osten. Grädda i ugnen i ca 20 min eller tills pajen fått färg.
Servera med sallad och gärna en vitlöksdressing till
söndag 16 oktober 2011
KÖTTBULLAR
Jag har skippat det traditionella ströbrödet i mina köttbullar och ersatt med fiberhavregryn istället.
4 pers
400 g blandfärs
1 ägg
1/2 dl grädde
2 msk fiberhavregryn
1/2 gul lök
salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Knäck ägget i en bunke och blanda ner grädde och havregryn. Tillsätt riven lök och köttfärs. Rulla till köttbullar och stek dom.
Servera med potatis, sås och lingonsylt
KYCKLINGFILÉ MED GORGONZOLAOST
4 pers
400 g tagliatelle
olja
4 kycklingfiléer
3 tomater
1 msk smör
100 g gorgonzolaost
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 dl kycklingbuljong
olivolja till stekning
1 liter färsk spenat
salt, peppar.
GÖR SÅ HÄR:
- Koka pastan. Lägg kycklingfiléerna i olja.
- Skär tomaterna i klyftor, ta bort kärnhus och skinn. Tärna köttet.
- Smält smöret i en kastrull. Mosa ner osten och vitlöken i smöret. Häll på grädde och kycklingbuljong. Låt koka på svag värme i ca 10 min, salta och peppra.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs spenaten i ett par minuter, krydda med salt och peppar.
- Stek kycklingfiléerna tills de får fin färg och är genomstekta.
- Servera kycklingen med pastan, spenaten, såsen och tomaterna
FLYGANDE JACOB
4 pers
1 grillad kyckling
smör
1 paket bacon
200 g skivade champinjoner
2 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1/2 dl chilisås
salt, peppar
1 dl saltade jordnötter
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader. Bena ur kycklingen och dela den i mindre bitar. Lägg i en smord ugnsfast form.
- Strimla och fräs bacon knaprigt. Stek svampen.
- Fördela svamp, bacon och de skivade bananerna över kycklingen. Vispa grädden med chilisås, salta och peppra. Fördela blandningen över kycklingen och gratinera i ugn i ca 20 min.
- Garnera med jordnötter.
Servera med ris, gärna råris.
fredag 14 oktober 2011
BAILYES TRYFFEL
150 g mörk choklad
1/2 dl florsocker
1 dl vispgrädde
100 g smör rumstemperarat
1 1/2 msk Bailyes
kakao
GÖR SÅ HÄR:
- Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål tillsammans med florsockret.
- Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör till en jämn smet.
- Vispa i smör och Bailyes. Ställ i kylen tills massan går att forma, det tar ett par timmar.
- Rulla massan till små tryfflar. Ställ i kylen i ca 30 min. Rulla tryfflarna i kakao och förvara i kyl.
onsdag 12 oktober 2011
Mer Thailand
Här kommer fler bilder från Thailand 2009
Kykling med cashewnötter
Kyckling paneang
Bananapancake MUMS
Äggstationen på hotellet
En restaurang som låg nära hotellet, här åt vi ofta
Pad Thai med räkor
Friterad kyckling med sötsursås
Kycklingsoppa med kokosmjölk
Efterrätt till Albin
Matmarknad
BOEF BOURGUIGNON
6 pers
ca 1 kg högrev
150 g bacon
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
ca 3 dl buljong samt rödvin
3-4 morötter
ca 15 smålökar
2 msk vetemjöl
150 g färska champinjoner
GÖR SÅ HÄR:
- Skär köttet i tärningar. Skär bacon i strimlor. Bryn köttet i omgångar och till sist bacon. Lägg över efter hand i en gryta.
- Smaksätt efter behag med salt, peppar och timjan och pressa vitlöken. Tillsätt buljong och vin och låt grytan koka ca 1 1/2 timme.
- Skala och skär morötterna i slantar. Skala löken. Ansa och skär champinjonerna i bitar. Lägg i morötter i grytan och koka några minuter till. Fräs lök och champinjoner och tillsätt sen i grytan.
- Rör ut vetemjölet i lite vatten och red grytan.
tisdag 11 oktober 2011
FISKGRYTA MED TOMAT
4 pers
600 g torskfilé
1 gul lök
1 röd paprika
12 färska champinjoner
1 msk smör
1 msk fiskfond
1 burk krossade tomater (400g)
1 burk creme fraiche
salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Skär fisken i lagom stora bitar. Skala och hacka löken. Skär paprikan i tärningar. Skiva champinjonerna.
- Bryn lök, paprika och champinjoner i lite smör i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt fiskfonden, krossade tomater och creme fraiche. Låt koka i 10 min.
- Lägg i fisken och låt sjuda i 2-3 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgrytan med råris eller bulgur.
måndag 10 oktober 2011
VECKANS MATSEDEL
Alla har sitt eget recept på Spaghetti och köttfärssås. Jag har i denna enkla variant använt mig köttfärs, lök, tomatpuré, krossade tomater, ajvar relish, fond du chef beef, oregano, basilika, japansk soja, mjölk, salt och peppar.
Är jag riktigt lat så brukar jag faktiskt ibland köpa Dolmios pastasåser, där är inga konstiga tillsatser i dom.
Om jag vill lyxa till köttfärssåsen har jag i rökt skinka, morötter, lite rött vin...
MÅNDAG:
Spaghetti och köttfärssås
TISDAG:
Lax med romsås och potatis
ONSDAG:
Boef Bourguignon
TORSDAG:
Fiskgryta med tomat
FREDAG:
Flygande Jacob
LÖRDAG:
Kyckling med gorgonzola ost
SÖNDAG:
Köttbullar, sås, potatis
FAMILJENS SMÖRGÅSTÅRTA
6 delar hönökaka
100 g rökt skinka
100 g hårdost
1 1/2 dl ananas
1 1/2 dl gurka
1/2 äpple
1 dl fint strimlad purjolök
1 1/2 dl cremefraiche
3/4 dl majonäs
1 tsk dijonsenap
salt, peppar
Garnering:
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
2 tsk senap
1 frp färdigskivad ost tex. Wästgöta kloster
salladsblad
25 cocktailtomater
40 tunna skivor rökt skinka
300 g röda druvor
GÖR SÅ HÄR:
- Skär skinka, ost, ananas, gurka och äpple i små tärningar. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint.
- Blanda majonäs, creme fraiche och senap. Blanda alltsammans och smaka av.
- Lägg fyllningen mellan bottnarna.
- Blanda creme fraiche, majonäs och senap och bre över och runt om tårtan.
- Garnera med ost, sallad, skinka tomater och druvor
SMÖRGÅSTÅRTA MED TONFISK OCH RÄKOR
6 halvor hönökakor
2 burkar tonfisk
2 rödlökar
4 msk hackad dill
2 burkar creme fraiche
5 msk majonäs
6 msk chilisås
6 kokta ägg
Garnering:
1 burk creme fraiche
4 msk hackad dill
3 msk majonäs
Räkor
citron
gurka
cocktailtomater
skivad ost
sallad
dill
rödlök
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Bre på bottnarna. Rör ihop creme fraiche, majonäs och dill och bre på överst och runt sidorna. Låt stå svalt till nästa dag.
- Garnerna den färdigt.
söndag 9 oktober 2011
MIN BÄSTA KLADDKAKA
1 dl starkt kaffe
250 g mörk choklad (Marabou mörk)
250 g smör
2 dl socker
4 ägg
GÖR SÅ HÄR:
- Vispa socker och ägg
- Smält chokladen i kaffet i vattenbad, tillsätt smöret lite i taget. Var noga med att få bort alla smörklumpar.
- Blanda chokladsmeten i sockret och äggen.
- Ställ in i ugnen i 175 grader ca 35-40 min.
- Kakan blir bäst när den görs ett par dagar innan och ställs i kyl.
MATIG VÅFFLA
Jag gillar matigare våfflor, man kan ha på vilken fyllning man själv känner för. Jag hade creme fraiche, rödlök, ishavsrom och avokado.
8 våfflor
25 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 1/2 dl standardmjölk
2 ägg
1 dl kesella (1%)
GÖR SÅ HÄR:
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk och ägg, vispa ihop till en jämn smet.
- Tillsätt kesella och det smälta smöret.
- Grädda våfflorna gyllenbruna.
STICKY SPARERIBS MED COLESLAW
6 pers
3 gula lökar
1 vitlök
15 svartpepparkorn
5 kg tunna revbensspjäll
Barbecueglaze:
2 dl ljust muscuvadosocker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
4 klyftor vitlök
Coleslaw:
1/2 vitkålshuvud
2 morötter
4 dl majonäs
2 dl dijonsenap
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten, lök i klyftor, hel vitlöksklyfta och svartpepparkorn.
- Lägg i revbenen och koka dem långsamt i 1 1/2 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp spjällen ur buljongen och torka dem med hushållspapper.
- Lägg dem på en ugnsplåt och pensla med barbecuesås. Griljera i ca 30 min och pensla på glaze flera gånger under griljeringen.
Glaze:
- Blanda muscovadosocker, soja, honung och ketchup i en bunke.
- Skala och riv ingefäran och vitlöken och rör i den i glazen.
Coleslaw:
- Strimla kålen och morötterna fint. Blanda med majonäs, senap, salt och peppar.
Servera spareribsen med coleslaw och klyftpotatis
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)