Friterad kyckling med sötsur har nästan alla ätit. Vår son är väldigt kräsen och selektiv i maten, men friterad kyckling med sötsur sås äter han allt. Jag har funderat på det ett tag att göra det själv och detta blev en succé från sonens sida, ja från oss oxå då det smakade precis som det man får på kinarestaurangen. Han åt med god aptit och till och med dan efter. Yes, jag har lyckats laga nåt han tycker om!!!!
Såsen hittade jag i en gammal kinesisk kokbok "Klassisk kinesisk kokbok" som jag har haft sen jag var tonåring och det är första gången jag lagar nåt ur den boken....., lite dumt faktiskt då där är så många goda recept.
4 pers
Sötsur sås:
6 dl vatten
8 msk socker
6 msk ris-eller vitvinsvinäger
1 1/2 tsk salt
4 msk tomatketchup
5 tsk potatismjöl, utrört i 4 msk vatten
GÖR SÅ HÄR:
- Häll vattnet, sockret, saltet, vinägern och ketchupen i en kastrull. Låt sjuda upp. Tillsätt stegvis det utrörda potatismjölet och rör om medan såsen tjocknar.
Fluffig kinesisk frityssmet:
Detta är en frityrsmet till kyckling, fisk, räkor, bläckfiskringar, grönsaker som tex lökringar, paprikabitar, zucchini m.m
Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på en minut. Använd helst en stektermometer eller en fritös. (Hittade dock inte själv en stektermometer som kommer upp i graderna 180 grader).
Se till att du har ett lock eller liknande tex ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan om det skulle fatta eld. Och tänk på att inte ha fläkten igång om du friterar på spisen.
Detta recept är till 4 pers, men jag tyckte det var för lite och dubblar nästa gång.
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten eller öl
1 vispad äggvita
2 liter frityrolja
ca 600 g kycklingfilé
GÖR SÅ HÄR:
- Förbered det du ska fritera och skär i lagom stora bitar, ca några cm stora.
- Vispa äggvitan till hårt skum.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt sen vattnet eller ölen och rör till en jämn smet.
- Värm oljan till 180 grader.
- Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölsmeten.
- Doppa kycklingen i smeten och fritera i ca 3-4 min.
- Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med ris och gärna räkchips till. Köper man i asiatiska butiker och friterar själv hemma!!