torsdag 28 februari 2013

FRITERAD KYCKLING MED SÖTSUR SÅS


Friterad kyckling med sötsur har nästan alla ätit. Vår son är väldigt kräsen och selektiv i maten, men friterad kyckling med sötsur sås äter han allt. Jag har funderat på det ett tag att göra det själv och detta blev en succé från sonens sida, ja från oss oxå då det smakade precis som det man får på kinarestaurangen. Han åt med god aptit och till och med dan efter. Yes, jag har lyckats laga nåt han tycker om!!!!

Såsen hittade jag i en gammal kinesisk kokbok "Klassisk kinesisk kokbok" som jag har haft sen jag var tonåring och det är första gången jag lagar nåt ur den boken....., lite dumt faktiskt då där är så många goda recept.

4 pers

Sötsur sås:

6 dl vatten
8 msk socker
6 msk ris-eller vitvinsvinäger
1 1/2 tsk salt
4 msk tomatketchup
5 tsk potatismjöl, utrört i 4 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll vattnet, sockret, saltet, vinägern och ketchupen i en kastrull. Låt sjuda upp. Tillsätt stegvis det utrörda potatismjölet och rör om medan såsen tjocknar.


Fluffig kinesisk frityssmet:

Detta är en frityrsmet till kyckling, fisk, räkor, bläckfiskringar, grönsaker som tex lökringar, paprikabitar, zucchini m.m
Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på en minut. Använd helst en stektermometer eller en fritös. (Hittade dock inte själv en stektermometer som kommer upp i graderna 180 grader).
Se till att du har ett lock eller liknande tex ugnsplåt eller tallrik att täcka över oljan om det skulle fatta eld. Och tänk på att inte ha fläkten igång om du friterar på spisen.
Detta recept är till 4 pers, men jag tyckte det var för lite och dubblar nästa gång.

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten eller öl
1 vispad äggvita
2 liter frityrolja
ca 600 g kycklingfilé

GÖR SÅ HÄR:

  1. Förbered det du ska fritera och skär i lagom stora bitar, ca några cm stora.
  2. Vispa äggvitan till hårt skum.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Tillsätt sen vattnet eller ölen och rör till en jämn smet. 
  5. Värm oljan till 180 grader.
  6. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölsmeten. 
  7. Doppa kycklingen i smeten och fritera i ca 3-4 min. 
  8. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med ris och gärna räkchips till. Köper man i asiatiska butiker och friterar själv hemma!!


lördag 23 februari 2013

CITRONFROMAGE


Månadens utmaning på Söta saker är denna gången 70-tal. Det var en riktigt kluring då det inte finns så många kända efterrätter just från 70-talet. Fick fråga min mamma vad hon brukade göra, en av de få sakerna hon kunde komma på var citronfromage. Jag har dock inte ätit det sen jag var liten, men det var riktigt friskt och gott. Jag toppade med riven Marabou black, och det passade så bra med både choklad och lakrits på toppen!!

4 pers

3 äggulor
3 äggvitor
1 dl strösocker
4 gelatinblad
1 1/2 dl grädde
1 citron

GÖR SÅ HÄR.

  1. Blötlägg gelatinbladen i minst 5 min. 
  2. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
  3. Vispa grädden för sig och vitorna vispas i en ren torr bunke för sig till hårt skum.
  4. Riv ner skalet och pressa ner saften från citronen i äggsmeten.
  5. Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite vatten i en kastrull. Rör ner det smälta gelatinet i äggsmeten. Blanda försiktigt ner äggvitorna i äggsmeten och därefter grädden. Rör om försiktigt så att luftigheten behålls. 
  6. Häll fromagen i små snygga glas och ställ kallt ett par timmar. 


fredag 22 februari 2013

DULCHE DE LECHE PANNACOTTA


Ojojoj, det här är nog den godast pannacottan jag ätit, med karamelliserade pekannötter som har lite flingsalt i sig. Den söta pannacottan möter de saltsöta nötterna. Receptet hittade jag hos Helenas fina blogg Bara en kaka till.

6 pers

1 burk sötad kondenserad mjölk (eller köp färdig dulche de leche, som även heter karamelliserad mjölk)
5 dl grädde
3 gelatinblad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Ta bort etiketten från burken med kondenserade mjölken och lägg i en kastrull med vatten. Vattnet ska täcka burken helt. Koka i 3 timmar, se till att burken alltid är täckt med vatten, fyll på hela tiden. Annars kan den explodera. Låt burken svalna innan den används.
  2. Lägg geletinbladen i blöt i 5 min. Värm upp grädden i en kastrull och ta den från värmen när den precis börjat koka. Rör ner dulche de lechen och rör med en handvisp tills allt löst sig.
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem. 
  4. Häll sen upp i formar och låt stå i kyl i minst 6 timmar, gärna över natten. 
Karamelliserade pekannötter:

100 g pekannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka nötterna grovt. Rosta dem i en torr stekpanna några minuter tills de mjuknat och börjar dofta gott. Häll över dem på en tallrik. 
  2. Mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under nån minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det är bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen rör ner pekannötterna och blanda om snabbt. Häll upp på bakplåtspapper seperara nötterna och låt stelna. 
  3. Toppa pannacottan med nötterna. 
Njut!!!


Dulche de leche!!!



onsdag 20 februari 2013

MATHAVRE MED KORV OCH CURRY


Det här receptet hittade jag hos Sandras matkrypin. En mycket god vardagsrätt som jag kommer att laga fler gånger. Här kan man ju välja vilka kryddiga korvar man vill, jag tog en variant med chili i.

4 pers

4 kryddiga korvar
4 port mathavre
1 buljongtärning
1 gul lök
2 tomater
1 gul paprika
1 röd paprika
1 "näve" haricot verts
2 msk curry
3 msk kokosflingor

creme fraiche till servering

GÖR SÅ HÄR.

  1. Koka mathavre enligt anvisningar på förpackningen men ta 1 buljongtärning istället för salt.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i curryn. Tillsätt hackad lök, hackade tomater, haricot verts och tärnad paprika och låt detta få lite färg.
  3. Tillsätt slantade korvar och stek på medelvärme någon minut. Tillsätt den kokta mathavren rör om. Strö på riven kokos och lägg på en klick creme fraiche vid servering.



måndag 18 februari 2013

INDISK BÖNSOPPA


En värmande och god vegetarisk soppa som är billig och mättande. Denna gången var det min man som gjorde den och han gillar stark mat, jag gillar lagom stark mat, det ska gå och äta. Han dundrade däremot i rejält med cayennepeppar. Fast det var yogurt till var den för stark, Dagen efter i lunchlådan var den ännu starkare, jag kunde inte äta den. Så gör inte som min man och ta för mycket cayennepeppar.

4 pers

1 gul lök hackad
1 vitlöksklyfta
1 squash tärnad
1 msk olja
1 tsk curry
400 g passerade tomater
2 buljongtärningar (grönsak eller kött)
6 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1 tsk garam masala
1/2 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1 burk röda bönor, 400 g

Servering.
matlagningsyoghurt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Fräs lök, vitlök och squash i olja. Tillsätt resten utom bönorna. Sjud 5 min.
  2. Skölj bönorna och lägg i dem. Koka upp.
  3. Servera med matlagningsyoghurt.


MARABOU BLACK OCH DRÖMKRISP


Ett kärt återseende.... Marabou Black finns nu i butiken. Är den här för att stanna??
Jag är en av dem som verkligen älskade den.
Sen har jag smakat Drömkrisp och så god den var, det blir oxå min nya favorit!!

lördag 16 februari 2013

KORV MED KRÄMIG COUSCOUS


Couscous sallad har jag ätit förr men aldrig en sån här krämig variant. Den passar ju även till kyckling och annat kött. Perfekt på buffén. Och den var hur god som helst!! Dessutom snabb, enkel och billig!!

4 pers

600 g korv av valfri sort (jag tog lunchkorv tror jag)
5 dl kokt couscous som har fått kallna
80 g zucchini fintärnad
1 röd paprika urkärnad och finhackad
4 dl turkisk yoghurt
3 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
2 msk hackad färsk oregano
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Snitta korven och ugnsbaka i ca 10 min. 
  3. Blanda grönsakerna med couscous, grönsaker, vitlök, kryddor, oregano och yoghurt.
  4. Smaka av med salt och peppar.




torsdag 14 februari 2013

RASPBERRY KEY LIME PIE


Key lime paj har jag länge velat prova, hittade ett recept med hallon som jag tyckte verkade gott. Gott var det men i receptet stod det att det skulle vara 250 g hallon och 2-3 dl socker. Men det blev alldeles för mycket hallon då hallonsmaken tog över. Jag ger er orginalreceptet men jag halverar hallonen och sockret nästa gång.

300 g digistivekex
150 g smör

250 g hallon
2-3 dl socker

400 g sötad kondenserad mjölk
4 äggulor
skal från 5 lime
1 dl limesaft

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen i matberedare. Smält smöret och tillsätt det i kexsmulorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 10 min och låt svalna.
  3. Mosa hallonen och tillsätt socker efter smak.
  4. Blanda kondenserad mjölk, äggulor, skal och saft från lime. Låt smeten stå ca 30 min för att dra till sig smak. Sila blandningen för att få bort limeskalet.
  5. Bred hallonpurén över kexbotten och häll försiktigt över limefyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt svalna och ställ sen i kyl i minst 3 timmar. 
  6. Dekorera pajen med lime och grädde. 


tisdag 12 februari 2013

VANILJHJÄRTAN


Imorgon är det Alla Hjärtans Dag!!!
Passa då på att baka dom här goda Vaniljhjärtan!!
Receptet hittar ni Här!!!

PASTA MED OST- OCH SKINKSÅS


En snabb, enkel, billig och god pastarätt. Perfekt vardagsmat. I det här receptet har jag använt mig av konserverade champinjoner, men givetvis kan man använda färska som man skivar och steker.

4 pers

200 g rökt skinka
1 gul lök
1 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 burk (400g) konserverade skivade champinjoner
1 1/2 dl riven ost
1/2 dl grädde
salt, peppar
1 msk torkad basilika
ca 500 pasta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka pastan.
  2. Tärna skinkan och hacka löken. Fräs skinka, lök och champinjoner i smör i en panna. 
  3. Vispa ihop mjölet med lite av mjölken i en kastrull, vispa sen i resten av mjölken och låt koka upp.
  4. Häll ner grädde, skinka, lök, champinjoner i såsen. Smaksätt med salt, peppar och torkad basilika.
  5. Rör sist ner den rivna osten och låt smälta ner.


söndag 10 februari 2013

MOULES MARINIÈRS (Vitvinskokta musslor)


Jag är inte så förtjust i musslor, men just vitvinskokta musslor älskar jag. Det blir en helt annan smak på dem när man kokar dem i vin. Och doppa en bit baguette i såsen. Jag skulle kunna äta hur mycket som helst. Det är så snabbt och enkelt att göra, det som tar lite tid är att skrubba dem innan men det är det värt!!

4 pers

2 kg blåmusslor
2 scholottenlökar finhackade
2 vitlöksklyftor hackade
2 dl vitt vin
2 dl grädde
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att skrubba musslorna väl under rinnande vatten. De musslor som är skadade eller inte ordentligt stängda ska kastas. Knacka lite på de musslor som är öppna om de inte stänger sig så kasta dem.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Tillsätt musslorna och häll på vinet. Lägg på ett lock och koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 min. Skaka om lite grytan.
  3. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i djupa tallrikar. 
  4. Häll i grädde och smör i vinet koka ihop lite. Sila spadet och häll över musslorna.
Servera med ljus baguette (smaksak, men jag tycker det passar bättre med ljust), vi hade räkor till och aioli. 





onsdag 6 februari 2013

BANOFFEPAJ


Jag är nog den sista i hela bloggvärlden som aldrig smakat dulche de leche oj vad jag har missat!!! Jösses så gott det är. Nu finns det ju färdig dulche de leche i affären så man slipper koka själv. Men jag ger er ändå receptet om ni inte hittar färdig dulche de leche eller karamelliserad mjölk som det även heter.
Denna paj är nog det godaste jag ätit man kan inte sluta äta!!

8-10 bitar

200 g digistivekex
100 g smält smör

Fyllning:
1 burk söt kondenserad mjölk, ca 400 g (eller samma mängd färdig dulche de leche)
3 bananer, skivade
3 dl vispgrädde

Garnering:
25 g riven mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka dulche de leche: Lägg den oöppnade burken i en kastrull med en kokbar disktrasa i botten och fyll på med vatten. Ta bort etiketten. Obs!! Burken måste vara helt täckt med vatten, fyll på allteftersom det kokar bort, i annat fall kan burken explodera. Koka i 3 timmar, ju längre kokning desto hårdare toffee.
  2. Smula kexen i matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt tills toffeen är färdig. Eftersom jag använde mig av färdig och ville äta den snabbt så ställde jag in pajbotten i frysen ett litet tag.
  3. Kyl den oöppnande burken i kallt vatten. 
  4. Bred ut smeten över pajskalet. Lägg bananskivor ovanpå och toppa med grädde.
  5. Garnera med flisad choklad. Ställ kallt till servering.


lördag 2 februari 2013

LAX MED NUDLAR OCH INGEFÄRSSÅS


Det här receptet hittade jag i senaste numret av Matmagasinet och det blev riktigt krispigt och gott. Och salladskålen i botten gör det ännu krispigare. En rätt som kommer att lagas många gånger här hemma!!

4 pers

250 g äggnudlar
250 g vitkål, fint strimlad
1 rödlök, strimlade
2 morötter strimlade
100 g cashewnötter eller jordnötter
olja
600 g laxfilé utan skinn
salt, peppar
150 g salladskål, strimlad
färsk koriander grovhackad
2 lime

Ingefärssås:
2 dl ljus soja
4 msk rårörsocker eller farinsocker
1 msk majsstärkelse
2 msk riven färsk ingefära

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Skölj i kallt vatten. 
  2. Ingefärssåsen: Koka upp soja, socker, majsstärkelse och ingefära. Ställ åt sidan så länge.
  3. Fräs vitkål, lök och morötter lätt med nötterna i olja i en wok. Tillsätt nudlarna och såsen och rör om.
  4. Skär laxen i 4 portionsbitar. Salta och peppra. Stek dem i olja på båda sidorna.
  5. Lägg salladskålen i botten på en tallrik, lägg på nudelwoken och överst laxen. Strö på hackad koriander och skär lime i bitar och pressa över.