Jag älskar thaimat och den allra bästa thaimaten finns ju givetvis i Thailand. Ofta på restauranger här finns inte den rätta smaken tycker jag. Det här receptet är väldigt gott och ganska likt det man har ätit i Thailand.
4 pers
1-2 torkade långa chilifrukter
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
2 msk kycklingbuljong
1-1 1/2 tsk strösocker
4 msk olja
2 dl cashewnötter
5 vitlöksklyftor, finhackade
500 g kycklingfiléer, tunt skivade
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 morot, skivad på snedden
1 gul lök
2 vårlökar, skurna i 1 cm långa bitar
GÖR SÅ HÄR:
- Ta bort stjälkarna från chilifrukterna. Skär varje chilifrukt i 1 cm stora bitar med en sax eller en vass kniv. Kasta fröna.
- Blanda fisksås, ostronsås, buljong och socker i en liten skål.
- Hetta upp oljan i en wok på medelvärme och fräs cashewnötterna under omrörning i 2-3 min, eller tills de är ljust bruna. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Fräs chilin under omrörning i samma olja på medelvärme i 1 min. Den ska mörkna men inte brännas vid och bli svart. Ta upp den med en hålslev.
- Hetta upp samma olja igen och fräs hälften av vitlöken under omrörning tills den är ljust brun. Tillsätt hälften av kycklingköttet och fräs under omrörning på hög värme i 4-5 min eller tills kycklingen är genomlagad. Ta upp allt ur woken och fortsätt med resterande vitlök och kyckling. Lägg tillbaka allt i woken.
- Tillsätt paprika, morot, lök samt såsblandningen i woken och fräs under omrörning i 1-2 min. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
- Tillsätt cashewnötter, chili och vårlök, blanda väl.