torsdag 29 december 2011

KYCKLING MED BÖNOR OCH GREKISK SALLAD


Nu efter all julmat passar det bra med lite GI mat.

4 pers

1 burk vita bönor
1 burk svarta bönor
1 liten finhackad lök
1 burk kronärtskockshjärtan, delade
3 msk olivolja
1 msk vinäger
salt, peppar
1 paket fetaost
2 dl kesella 10%
4 stekta kycklingfiléer, hela eller i bitar
blandad sallad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda bönor, rödlök och kronärtskockshjärtan. Häll på olivolja och vinäger och smaka av med salt och peppar.
  2. Mixa fetaost och kesella, smaka av med salt och peppar.
  3. Servera med kycklingen och en sallad



SAFFRANSDOFTANDE FISKGRYTA


4 pers

4 portioner fullkornsris
1 liten gul lök
olivolja
1 paket saffran
1 fiskbuljongtärning
2-3 dl vatten
400 g torskfilé
1 burk krossade tomater
150 g sockerärter
sallad

GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka fullkornsriset. Hacka löken och fräs i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt saffran, buljongtärning, lite av vattnet och låt löken koka mjuk.
  2. Skär fisken i mindre bitar och lägg i  kastrullen tillsammans med resten av vattnet, så mycket att det täcker. Tillsätt tomaterna och låt det småputtra i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka sockerärterna vid sidan om och servera med ris, fisken och sallad
 


fredag 23 december 2011

TANT HARRIETS PEPPARKAKOR


Pepparkakor måste man ha till jul. Här är kardemumma i dessa och det ger en extra kryddig smak. Vill man stå hela dan och baka gör man den här satsen, men det hade inte jag lust med så jag halverade receptet.

ca 300 st

300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk stött kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1 1/2 (ca 900 g) vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör rumsvarmt smör, socker och sirap samtidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av vetemjölet.
  2. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
  3. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 1 dygn.
  4. Ta fram en bit i taget. Arbeta den smidig och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 5 min.

torsdag 22 december 2011

SAFFRANSSILL


Det här receptet gör jag varje jul. Det är så gott och får extra sting av kajennpepparn.

2 dl gräddfil
1 1/2 dl majonäs
1 msk ättikslag från sillen
5 cm purjolök
1/2 äpple
1 vitlöksklyfta
1/2 g saffran
1 krm kajennpeppar
250 g inlagda sillfiléer skurna i bitar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala, kärna ur och hacka äpplet. Skölj purjolöken och skiva fint. Skala och hacka vitlöksklyftan.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen och vänd ner sillbitarna. Låt stå kallt någon dag så att smakerna framhävs.


OSTFYLLD TORSKFILÉ MED HASSELNÖTSTÄCKE


Det här är ett recept från Ulrika Davidssons bok "LCHF på mitt sätt".

4 pers

800 g torskfilé
1 burk färskost med vitlök, 125 g
salt
peppar
100 g hasselnötter

300 g pärltomater, gula och röda
1 msk olja
salt
peppar
1 citron
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl riven parmesanost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär filén i 8 bitar och lägg dem i en smord ugnsform. Skär ett snitt i fisken så att det blir som ett lock och bre på lite färskost på varje fiskfilé. Strö på salt och peppar.
  2. Toppa med hasselnötter.
  3. Sätt in i ugnen i 15 min eller tills fisken är genom stekt.
  4. Dela tomaterna i halvor och lägg dem i en skål. Tillsätt olja, salt och peppar och rör om.
  5. Tvätta citronen och riv skalet fint. Blanda citronskal, persilja och parmesanost  i en skål och häll över tomaterna

fredag 16 december 2011

RAFFAELLO


Dom här godingarna blev jag väldigt förtjust i för många år sen. Jag bara älskar dom och kan äta hur många som helst!! Sen under ett par år fanns dom inte att få tag i, jag hittade dom på flygplatsen i Thailand och köpte hem en rejäl laddning. Nu finns dom ute på markaden igen sen några år tillbaka och jag är överlycklig!!!
Knaprigt gott täcke med kokos, krämigt inre och en nöt i mitten. Låter inte det gott??

WIENERNOUGAT


Wienernougat är det bästa julgodiset och så enkelt att göra.
ca 25 st

250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad rostad mandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält nougat och choklad. Jag brukar smälta i micron.
  2. Blanda i flagad mandel.
  3. Häll i liten form med bakplåtspapper eller plastfolie. Låt stelna i kylskåp och skär sen i bitar.

onsdag 14 december 2011

LAXGRYTA MED MANGO CHUTNEY


Lax i alla former är väldigt gott tycker jag. Här i en härlig sås med mango chutney. Snabblagad är den oxå.

4 pers

500 g laxfilé
3 morötter
150 g haricot vers
2 dl grädde
1 msk fiskfond
2 msk mango chutney
salt
peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär laxen i kuber. Strö på salt och peppar. Skala morötterna och skär dem i tunna stavar.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och stek morötter och haricot vers i några minuter. Strö på salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Koka upp grädde, fiskfond och mango chutney i en kastrull. Lägg ner fisken och låt koka i några minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar. Strö gärna på lite dill.
  5. Servera med de stekta grönsakerna.

BÖNSOPPA MED STARKA KORVAR


4 pers

2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl strimlad purjolök
5 dl kokta stora vita bönor
1 l hönsbuljong
2 dl vispgrädde
salt
peppar
150 g bacon
3 starka korvar, tex chorizo

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och finhacka vitlöken och bryn i smör tillsammans med purjolöken i en gryta. Spara lite av purjolöken till garneringen.
  2. Tillsätt bönor och buljong och låt koka i 5 min. Rör ner grädde. 
  3. Mixa soppan till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär bacon samt korv i bitar och knaperstek i smör. Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med korv, bacon och resten av purjolöken.

torsdag 8 december 2011

SKURNA CHOKLADKAKOR


Passade på att göra lite småkakor häromdagen, detta är ju en klassiker men så gott.

ca 60 st

200 g smör
2 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.
  2. Dela degen i 6 delar. Forma till rullar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. 
  3. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  4. Grädda på 200 grader i ca 15 min.
  5. Skär dem varma i 2 cm breda sneda bitar.

tisdag 6 december 2011

LISEBERG


I söndags var vi på julmarknaden på Liseberg, tyvärr blev det inga kort därifrån. Vi var bla på julbord på Huvudrestaurangen, nja det var väl sådär tyckte jag, många konstiga saker som renhjärta, ankbröst m.m. Mycket fokus på sill och det kallskurna, men inte så mycket av det varma. Köttbullarna var inte goda.
I godisaffärerna var det polkagrisar istället för vanligt godis och det var äkta Grenna polkagrisar. Det är inte så ofta man ser såna inte där jag bor iallafall. Jag köpte bara en påse och jag skulle ha köpt flera olika sorter för det är ju så gott. Dom med lakrissmak är ju hur goda som helst. Men men, jag får nöja mig med dessa, kan ju inte åka upp en gång till bara för att köpa polkagrisar!!

KYCKLING MED CASHEWNÖTTER



Jag älskar thaimat och den allra bästa thaimaten finns ju givetvis i Thailand. Ofta på restauranger här finns inte den rätta smaken tycker jag. Det här receptet är väldigt gott och ganska likt det man har ätit i Thailand.

4 pers

1-2 torkade långa chilifrukter
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
2 msk kycklingbuljong
1-1 1/2 tsk strösocker
4 msk olja
2 dl cashewnötter
5 vitlöksklyftor, finhackade
500 g kycklingfiléer, tunt skivade
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 morot, skivad på snedden
1 gul lök
2 vårlökar, skurna i 1 cm långa bitar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Ta bort stjälkarna från chilifrukterna. Skär varje chilifrukt i 1  cm stora bitar med en sax eller en vass kniv. Kasta fröna.
  2. Blanda fisksås, ostronsås, buljong och socker i en liten skål.
  3. Hetta upp oljan i en wok på medelvärme och fräs cashewnötterna under omrörning i 2-3 min, eller tills de är ljust bruna. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Fräs chilin under omrörning i samma olja på medelvärme i 1 min. Den ska mörkna men inte brännas vid och bli svart. Ta upp den med en hålslev.
  5. Hetta upp samma olja igen och fräs hälften av vitlöken under omrörning tills den är ljust brun. Tillsätt hälften av kycklingköttet och fräs under omrörning på hög värme i 4-5 min eller tills kycklingen är genomlagad. Ta upp allt ur woken och fortsätt med resterande vitlök och kyckling. Lägg tillbaka allt i woken.
  6. Tillsätt paprika, morot, lök samt såsblandningen i woken och fräs under omrörning i 1-2 min. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
  7. Tillsätt cashewnötter, chili och vårlök, blanda väl.