Det är många här ute som har som nyårslöfte att äta bättre, lättare och kanske gå ner i vikt. Det finns många olika "dieter" och var och en bestämmer själv vad som funkar bäst och vad man vill äta efter. Min man har varit med i Viktväktarna nu ett par månader och det funkar jättebra. Jag har en del VV recept här på min blogg och det är jättegod mat. Och vem säger att man inte kan äta husmanskost om man ska gå ner i vikt?? Man behöver tex inte ha riktig vispgrädde i såsen, innan kunde jag göra en sås på 5 dl vispgrädde. Idag hade det bara känns mäktigt...
Här kommer iallafall ett lättare recept på Kåldolmar.
Propoints 9.
4 pers
1 kg vitkål
1/2 gul lök
300 g nötfärs 10%
1 1/2 dl fullkornsris kokt
1 ägg
1 dl vatten
1 msk flytande margarin 80%
1 msk sirap
2 dl köttbuljong
1 dl lättmjölk
2 tsk majsstärkelse (redning)
600 g potatis
GÖR SÅ HÄR:
- Skär loss stocken från vitkålshuvudet. Koka kålen i lättsaltaltat vatten tills bladen mjuknar. Ta av dem efterhand. Spola dem i kallt vatten. Skär bort lite av det hårda i mitten.
- Hacka löken och fräs i 1/2 tsk margarin. Blanda färs, ris, lök, ägg, vatten, salt och peppar till en lös smet. Fördela färsen på kålbladen, vik in sidorna och rulla ihop. Bryn dem i resterande margarin, lägg över i en långpanna, ringla över sirap och efterstek i ugn 225 grader.
- Sila skyn efter kåldolmarna och tillsätt köttbuljong så att det blir sammanlagt 2 dl. Tillsätt mjölk, vispa ner redningen utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt potatis, sås, grönsaker och lingonsylt.