söndag 29 januari 2012

MEXIKANSK GRYTA



Det här receptet hittade jag i en gammal Viktväktarbok. Hur gott som helst. Passa på att göra en stor laddning när du ändå håller på med långkok. För en gryta ska koka i många timmar. I receptet står det att det ska koka i 20 min, men det är alldeles för lite. Köttet ska ju bli så där mört och gott.

4 pers

500 g högrev
2 msk kinesisk soja
4 dl köttbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 rotselleri i bitar
1 stor morot i slantar
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
3 msk chilipulver
svartpeppar
2 msk vetemjöl
1/2 dl vatten
1 grön paprika

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär köttet i grytbitar och bryn dem. Lägg över i gryta. Vispa ur stekpannan med vatten och tillsätt det samt köttbuljong i grytan. Tillsätt soja, tomatpuré och chilipulver.
  2. Låt det koka i minst 2 timmar.
  3. Pressa i vitlöken. Lägg i rotsellerin och moroten. Låt koka ytterligare i ca 20 min. 
  4. Blanda vetemjöl och vatten till en redning och häll i grytan. Tillsätt tärnad paprika och låt puttra i några minuter.
  5. Servera med ris.


TOSCAKAKA



Toscakaka är en riktig klassiker. Jag har en liten historia ang toscakaka. Jag bakade en sån här för ett par år sen. Vi skulle iväg på nåt stort Tupperware "möte" eller vad jag ska kalla det för. Värdinnor fick ta med sig några vänner och så samlades en himla massa försäljare och värdinnor med vänner. Jag skulle ta med fika och bestämde mig för just toscakaka. Jag hade två vänner med mig och tog bara med tre bitar av kakan med mig. Plastade in det som var kvar och lät den stå på diskbänken. Vår katt var en kattunge då. Och när jag kom hem var där någon liten katt som hade hoppat upp på diskbänken och käkat upp själva tosca lagret. Jag kan säga att han var riktigt dålig i magen flera dagar efter.

16 bitar

100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Glasyr:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 påsar (à 35 g) mandelspån

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, smöret och vätskan. Häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 min.
  5. Förbered under tiden glasyren.
  6. Blanda samman ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat. Bred glasyren på kakan.
  7. Grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.

Vår katt idag!!


torsdag 26 januari 2012

LAXGRYTA MED TACOSÅS



Egentligen skulle jag göra ett helt annat recept med dill och tomater. Men när jag var och handlade sist köpte jag persilja istället för dill och jag orkade helt enkelt inte gå ner till affären för att köpa dill. Tog istället det jag hade hemma och kom på detta recept istället som blev väldigt lyckat. Jag hade Amandine potatis till som jag tycker är väldigt gott. Alla sorters potatis har sin smak och egenskaper.

4 pers

4 portionsbitar laxfilé
1 röd lök
1 röd paprika
ca 10 champinjoner
1 burk tacosås
2 1/2 dl grädde
1 msk Santa Maria Green Harissa
salt 
peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och hacka löken. Skär paprikan i bitar och skiva champinjonerna.
  2. Fräs i stekpanna några minuter.
  3. Tillsätt tacosås och grädde. Krydda med Green Harissa, salt och peppar.
  4. Skär laxen i bitar och lägg ner i såsen. Låt puttra i ca 5 min.

BASILIKAFILÉ I UGN



Det här receptet hittade jag på Matklubben.se. Väldigt enkelt och gott recept!!

4 pers

4 kycklingfiléer
salt
peppar
1 msk smör
1 dl basilika
4 soltorkade tomater i olja
2 1/2 dl grädde
1 msk kycklingfond
10 körsbärstomater

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krydda kycklingen och bryn den i smör. Lägg i en ugnsform. Mixa ihop basilika, soltorkade tomater, grädde och fond.
  3. Häll över kycklingen och baka i ugn i 10 min.
  4. Dela körsbärstomaterna och strö över.
  5. Baka ytterligare 10 min.

AMERIKANSKA PANNKAKOR



6-8 st

Ibland får man lyxa till det med Amerikanska pannkakor och äkta lönnsirap. Lite frukt och bär är gott till.

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
salt
2 msk strösocker
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
2 msk smör

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda samman vetemjölet, bakpulver, en nypa salt och socker. Vispa ner mjölk och ägg. 
  2. Smält smöret och rör ner det.
  3. Grädda 6-8 små pannkakor

måndag 23 januari 2012

KYCKLING MED CURRYSÅS



Det här receptet på currysås fick jag när jag jobbade på restaurang för många år sen.  Såsen ska egentligen passeras genom en finmaskig sil för att få den helt slät, men det hade jag varken tid eller ork med så jag tog stavmixern och mixade. Blev inte lika slätt men det var lika gott ändå.

Currysås:

1 gul lök
1 äpple
2 bananer
2 msk curry eller efter smak
2 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
2 msk smör

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka lök, äpple och bananer i små tärningar. 
  2. Fräs det i smör och tillsätt curry. Rör om i ett par minuter och tillsätt kycklingbuljong. Passera genom en finmaskig sil eller kör med stavmixer. 
  3. Tillsätt sen grädden och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Blanka av såsen med lite smör som får smälta ner i såsen. Rör om och servera med kyckling, ris och sallad.




KLADDKAKA



Vår son beställde kladdkaka, jag gjorde först ett annat recept, men det blev ingen kladdkaka utav det receptet. Därför gjorde en ny och ett annat recept. Detta är Leila Lindholms recept som blev väldigt lyckat.

50 g smör
1/2 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Smör och mjöl till formen.
50 g mörk kvalitetschoklad 70%

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
  3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner det varma smöret.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter och stick ner grovt brutna chokladbitar.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 min. Prova med en sticka, den ska vara kladdig.

fredag 6 januari 2012

MAZARINER


Mazariner gjorda på hemmagjord Mandelmassa är extra gott!!

20 st

Mördeg:
300 g vetemjöl
200 g smör
100 g florsocker
10 g salt

Mazarinmassa:
300 g mandelmassa
150 g smör
150 g ägg (3 st)

Glasyr:
200 g florsocker
40 g ljummet vatten (3 msk)

GÖR SÅ HÄR:

  1.  Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Blanda allt till en smidig deg och kyl sedan.
  3. Rör ner lite smör i taget i mandelmassan. Det är viktigt att massan är klumpfri. Sätt blandningen i kylen.
  4. Kavla ut mördegen så att den blir ca 2 mm tjock.
  5. Fodra mazarinformar med mördeg och skär bort överbliven deg.
  6. Fyll 2/3 av varje form med mazarinmassa.
  7. Baka av dem i 15 min.
  8. Låt dem svalna.
  9. Blanda sockret och vattnet så att det blir klumpfritt och bre över mazarinerna

MANDELMASSA


Hemmagjord mandelmassa är ju mycket godare än köpt och väldigt enkelt att göra!!

200 g mandelmassa

100 g strösocker
100 g skållad och skalad mandel

GÖR SÅ HÄR:

Mixa ingredienserna till en jämn massa i en matberedare. Om massan känns för torr, tillsätt bara lite vatten.

Crème Caramel




Vår nyårsdessert bestod av crème caramel. Det är flera år sen jag gjorde denna. Det är en riktig klassiker. Jag har förr haft djupare formar men dom har gått sönder en efter en. Jag tycker att dom ska vara i lite djupare formar men men man tager vad man haver! Gott är det iallafall!!
Detta recept är från Jan Hedh. Han tycker jag iallafall är en sann mästare i allt han gör. Han är otroligt duktig!!

4 pers

80 g socker
saften av 1/4 citron
2 msk vatten
1 vaniljstång
5 dl mjölk
125 g socker
2 ägg
4 äggulor

GÖR SÅ HÄR:

Dag 1:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Koka socker, citronsaft och vatten till en guldgul karamell som börjar ryka lätt.
  3. Häll snabbt karamellen i 4 portionsformar. Snurra formarna så att karamellen fördelar sig jämt över ytan.
  4. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i stången. Häll i mjölk och 50 g socker. Koka upp. Dra från värmen, låt stå och dra och ta smak.
  5. Vispa resterande socker med ägg och äggulor lätt skummigt. Vispa ner den varma mjölken. Blanda ordentligt. Sila genom en finmaskig sil.
  6. Häll blandningen i formarna. Ställ i ett vattenbad i ugnen. Grädda 45-60 min, känn med en sticka om den är klar.
  7. Låt svalna. Ställ kallt.
Dag 2:

Servera brylépuddingen riktigt kall.
Gör alltid brylépuddingen dagen innan den ska serveras så att sockret i formen hinner lösas upp ordentligt. Äggsmeten kan smaksättas på många sätt, tex med kaffe, choklad, kryddor, apelsin eller passionsfrukt.