Vår nyårsdessert bestod av crème caramel. Det är flera år sen jag gjorde denna. Det är en riktig klassiker. Jag har förr haft djupare formar men dom har gått sönder en efter en. Jag tycker att dom ska vara i lite djupare formar men men man tager vad man haver! Gott är det iallafall!!
Detta recept är från Jan Hedh. Han tycker jag iallafall är en sann mästare i allt han gör. Han är otroligt duktig!!
4 pers
80 g socker
saften av 1/4 citron
2 msk vatten
1 vaniljstång
5 dl mjölk
125 g socker
2 ägg
4 äggulor
GÖR SÅ HÄR:
Dag 1:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Koka socker, citronsaft och vatten till en guldgul karamell som börjar ryka lätt.
- Häll snabbt karamellen i 4 portionsformar. Snurra formarna så att karamellen fördelar sig jämt över ytan.
- Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i stången. Häll i mjölk och 50 g socker. Koka upp. Dra från värmen, låt stå och dra och ta smak.
- Vispa resterande socker med ägg och äggulor lätt skummigt. Vispa ner den varma mjölken. Blanda ordentligt. Sila genom en finmaskig sil.
- Häll blandningen i formarna. Ställ i ett vattenbad i ugnen. Grädda 45-60 min, känn med en sticka om den är klar.
- Låt svalna. Ställ kallt.
Dag 2:
Servera brylépuddingen riktigt kall.
Gör alltid brylépuddingen dagen innan den ska serveras så att sockret i formen hinner lösas upp ordentligt. Äggsmeten kan smaksättas på många sätt, tex med kaffe, choklad, kryddor, apelsin eller passionsfrukt.
Mums, créme caramel var länge min absoluta favorit!
SvaraRaderagu va gott de ser ut,ja har alltid velat pröva på och göra detta men konstigt nog aldrig
SvaraRaderavågat pröva så har köpt då suget kommer.