En riktig klassisk söndagsmiddag som man borde göra oftare. Jag gillar långkok och den här ska ju koka ett tag.
ca 8 pers
ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog, fransyska eller innanlår
3 dl porter
1 dl outspädd svartvinbärsaft
3/4 dl soja
6-7 torkade enbär
6-8 vit-eller svartpepparkorn
2 tsk oregano eller timjan
2 skivade lökar
3 köttbuljongtärningar
Sås:
7 dl silat kokspad+vatten
4 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
GÖR SÅ HÄR:
- Bind ev upp köttbiten med steksnöre.
- Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda ca 1 1/2 timme. Vänd köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
- Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75 grader när köttet är klart.
- Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 min och skär sedan i tunna skivor.
- Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka i 3-5 min. Smaka av.
Servera köttet varmt eller kallt med varm sås, kokt potatis och någon grönsak, tex ärtor, brytbönor eller brysselkål
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar