Förra helgen hade jag kalas och jag fick Roy Fares bok Sweet. Däri finns ett urgott recept på en äppelpaj som jag bjöd på. Det är lite många moment men det är det värt, för god var den!!
10-12 bitar
Mördegsbotten:
120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl (3 dl)
60 g florsocker (1 dl)
20 g äggula (1)
Mazarinfyllning:
190 g mandelmassa
2 g kardemumma (1 tsk)
80 g rumstempererat smör
50 g ägg (1)
50 g äggula (3)
Äppelfyllning:
4 äpplen
2 g kardemumma (1 tsk)
8 g malen kanel ( 1 msk)
50 g flisad sötmandel (3/4 dl)
50 g flytande honung (2 msk)
40 g råströsocker (1/2 dl)
Havrecrumble:
50 g strösocker (1/2 dl)
90 g vetemjöl ( 1 1/2 dl)
20 g havregryn (1/2dl)
2 g bakpulver (1/2 tsk)
60 g rumstempererat smör
Vaniljsås:
150 g äggula (8)
180 g strösocker (2 dl)
1 vaniljstång
600 g vispgrädde (6 dl)
150 g mjölk (1 1/2dl)
35 g osaltat smör
GÖR SÅ HÄR:
- Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och fodra en pajform ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
- Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
- Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
- Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
- Vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och bland i smöret. Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllninen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 min. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
Den ser jättegod ut! Kram
SvaraRaderagahhh den ser fantastisk ut mums : ) kram Sofia
SvaraRaderaMen åååååh, blir så sugen. Fasen vad god den ser ut! :)
SvaraRaderaKram
åh har också varit sugen på den ett tag men aldrig lyckats och göra den.god ser den verkligen ut...mmm dreglar här.
SvaraRaderaÅ vad sugen jag blir på riktigt fin äppelpaj, tänka mazarinfyllning... och egen vaniljasås... Mmm!
SvaraRaderaLyxig kaka indeed! Ser fantastiskt god ut!
SvaraRaderaOj, oj, oj, vilken lyxig kaka! Mums, det vattnas i munnen! :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
kram kram
//Lana
Vilken härlig bit äppelpaj och den ser verkligen "de lux:ig" ut :). Roy Fares vet vad han gör, och du med, förstås:)
SvaraRaderaDet var ingen dålig ingredienslista det där - men å andra sidan ser den ut att vara värd varje sekund!
SvaraRaderaDen där pajen skulle jag gärna prova! Vanlig paj tycker jag är urtrist, men den här verkar ha klass! Jag säger bara Roy, oh boy! Kram!
SvaraRaderaGöta petter, man riktigt ser hur god den är och jag tror dig när du säger att den är värd all möda. Undrar om det inte får bli en äppelpaj till helgen för granntanten slängde in en ny äppelleverans hos oss idag.
SvaraRaderaEn fortsatt fin vecka till dig! kramizar!
Den får nog bakas till helgen, det lät riktigt gott faktiskt :)
SvaraRaderaÅh så jättejättegott det låter! Tänk äppelpaj gör jag alldeles för sällan. Det är förmodligen det godaste man kan få som efterrätt till en god middag. Fin var den också!
SvaraRaderaSmarrigt! :)
SvaraRaderaDen äpplekakan ska jag också göra!
SvaraRaderahttp://prinsessornaskokbok.blogspot.de/
Och nu har jag bakat den goda äpplekakan, fast jag hade kvitten i istället för äpplen. Havregrynen har fallit bort i ditt recept, så jag gjorde en annan havresmuldeg och så skippade jag den lyxiga vaniljsåsen, men det var gott ändå. Tack för receptet! http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/02/apple-eller-kvittenpaj-med.html
SvaraRadera