fredag 5 oktober 2012

VALNÖTSBRÖD


Det är dags att uppdatera lite nu, här kommer ett härligt bröd med valnötter i. Det är alltid gott med nötter i bröd.

2 limpor

200 g valnötter
50 g jäst
6 dl vatten
2 msk ljus sirap
2 1/2 tsk salt
4 dl fint rågmjöl
14 dl vetemjöl
1/2 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR
  1. Grovhacka valnötterna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. 
  2. Häll vattnet över jästen och rör tills det löst sig. 
  3. Tillsätt nötterna, sirap, salt, rågmjöl, vetemjöl och rapsolja. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. 
  4. Dela degen i två bitar och forma till bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk. 
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Skåra brödet med en vass kniv. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 5 min. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25 min. Låt svalna på galler.


6 kommentarer:

  1. Jag blir så imponerad av er som kan baka bröd, jag får nästan alltid hårda klumpar som man nästan kan använda som vapen =/

    Valnötsbröd är ju så himla gott!! Mmmmm

    SvaraRadera
  2. Vad gott det ser ut! Jag gillar också att ha nötter/ frön i bröd!

    SvaraRadera
  3. Åh, valnötsbröd är typ det godaste brödet som finns! Det går inte att sluta äta!

    SvaraRadera
  4. Jag gillar valnötsbröd även om jag brukar kombinera med annat ex solros- och linfrön, torkad aprikos etc. Ditt ser mycket gott ut!

    SvaraRadera
  5. Åh valnötsbröd är en favorit hos mig. Så gott!

    SvaraRadera
  6. åh va gott de ser ut,valnötsbröd gjorde vi varje dag på bageriet,brukade knapra på de saftiga valnötterna,väldigt populärt bröd

    SvaraRadera