Här kommer ytterligare en paj, denna gång i form av en äpplepaj. Nu är det höst och är det ju extra gott med äpplepaj!!
10 bitar
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
125 g smör
1 litet ägg
Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
1 msk pressad lime
3 grovrivna äpplen
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka ihop mjöl, socker och kallt smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut drygt hälften av degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och limesaft med smöret.
- Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar.
- Kärna ur och riv äpplena grovt. Lägg dem i pajskalet och häll över mandelsmeten. Klicka ut resten av degen över mandelsmeten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Låt kakan kallna.
VANILJSÅS:
3 äggulor
4 dl mjölk
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
2 msk strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR:
- Rör samman äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt blandningen koka upp under vispning tills den tjocknar.
- Ställ kastrullen i kallt vattenbad och fortsätt att vispa. När den är kall tillsätts vaniljsocker och vispad grädde. Ställ kallt till servering.
så gott,liknar de roy fares bakade i dag och har varit sugen sen ja såg de på tv.
SvaraRaderaSer god ut! Jag bakade en plommonkaka med mandelmassa idag, älskar mandelmassa!
SvaraRaderaKram Malin
Oh, så gott. Gillar allt som har mandelmassa i sig... blir himla gott!
SvaraRaderaSå saftig och god den ser ut att vara!
SvaraRadera