söndag 14 augusti 2011

Äpplepaj från Julian

Här kommer en äppelpaj från den amerikanska staden Julian, kallad the Apple town

ca 12 bitar

6 dl vetemjöl
225 g smör
1-2 msk kallt vatten

FYLLNING:
8 svenska äpplen, ca 1 kg skalat och urkärnat
1/2 dl vetemjöl
2 tsk mald kanel
1/2-1 dl farinsocker
30 g smör

VANILJSÅS:
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
4 äggulor
3/4 dl socker

GÖR SÅ HÄR:

Börja med vaniljsåsen:
1. Koka upp grädden och mjölken med den skårade vaniljstången. Rör äggulor och socker i en skål. Sila hälften av gräddblandningen över äggvispet, rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen med resten av gräddblandningen och sjud på svag värme under ständig vispning tills den börjar tjockna. (Äggulor koagulerar vid 85 grader). Sila upp i en skål och sätt den i kylen.

2. Blanda vetemjöl och smör i en matberedare och kör till en deg. Tillsätt vatten lite i taget. Ta upp och dela degen i två. Täck den ena delen med plast och lägg den svalt. Platta ut den andra delen i botten och upp på kanterna av pajformen. Ställ formen i kylen ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda vetemjöl, kanel och farinsocker i en bunke och blanda det med äppelklyftorna. Häll ut dom i pajbotten. 


4. Kavla ut den andra pajdegsbiten till ett lock tillräckligt stort att täcka formen. Lägg över och nyp ihop runtom i kanten. Gör några små lufthål.

5. Pensla övansidan med smält smör och strö på lite socker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.


Här nedan är några bilder från Julian, the Appletown:


Denna bild är hämtad från google





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar