lördag 26 november 2011

ROGAN JOSH



Jag och min man älskar indisk mat men äter det allt för sällan. Därför tyckte jag det var dags att göra en indisk gryta. Denna gång blev det Rogan Josh.Orginalreceptet är lammkött, men vi körde på vanligt högrev.  Grytan ska med fördel göras dagen innan. Jag skulle baka Naan bröd till men denna gång fick det bli köpta, inte alls lika goda men dom fick duga. Till indisk mat måste man ha mango chutney och Pickles.  Vi brukar köpa en variant som heter Mixed pickles, den är riktigt stark och god. I butiken här hemma hade dom dock bara Lime pickle, den är inte lika stark och vi föredrar Mixed Pickles. När vi är i Göteborg brukar vi alltid gå in i en kryddbutik som ligger i Haga. Där har dom hur mycket kryddor, kaffe, te  och såser som helst.  När vi är där brukar vi köpa hem en rejäl laddning av Mixed Pickles. Butiken heter Curry House.


4 pers

1 kg högrev
1 msk olja
2 hackade lökar
1 1/2 dl naturell yoghurt
1 tsk chilipulver
1 msk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald gurkmeja
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
410 g hela tomater på burk
3 tsk garam masala
färsk koriander

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär köttet i 2 1/2 cm stora tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta. Bryn köttet och löken. 
  2. Tillsätt yoghurt, malda kryddor, vitlök och ingefära. Blanda väl.
  3. Tillsätt salt och tomater på burk. Koka på låg värme i 1-1 1/2 timme tills köttet är mört. Ta av locket och låt sjuda tills skyn nästan helt och hållet har kokat in. Strö över garam masala och färsk koriander och blanda väl.
Servera med basmatiris, naanbröd, mango chutney och Pickles.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar