1 bitar
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
2 äggulor
100 g smör
1 msk mjölk
FYLLNING 1:
4 äpplen, tex Aroma eller Gravensteiner
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk calvados
50 g smör
FYLLNING 2:
4 äpplen, tex Ingrid Marie eller Gravensteiner
2 msk smält smör
3 msk strösocker
2 krm mald kanel
GÖR SÅ HÄR.
- Blanda samman alla ingredienser till pajdegen i matberedare och kör till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform (27 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt. Sätt ugnen på 200 grader
- FYLLNING 1: Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem och lägg dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och lägg i den. Koka på svag värme till äppelmos ca5 min. Ta upp vaniljstången och skrapa ut fröna och tillsätt dem. Rör ner Calvados och smör. Mixa med mixerstav.
- Tryck folie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel, förgrädda mitt i ugnen ca 12 min. Bred ut moset i det förgräddade pajskalet.
- FYLLNING 2: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i ett fint mönster över hela pajen. Pensla med smör. Strö över socker och kanel. Grädda pajen ca 30 min mitt i ugnen tills den får fin färg. Servera med vaniljsås eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar