måndag 29 augusti 2011

JORDGUBBSTÅRTA


Här har min underbara son hjälp till att dekorera tårtan!!!

Sockerkaksbotten:
250 g ägg
150 g strösocker
75 g potatismjöl
5 g bakpulver
75 g smält smör

Vaniljkräm:
500 g mjölk
1 vaniljstång
130 g äggula
130 g strösocker
40  g maizena
50 g smör

Jordgubbsfyllning:
Färska mosade jordgubbar
Vispad grädde

GÖR SÅ HÄR:

Sockerkaksbotten:
  1. Häll ägg och socker i en rundbottnat vispkittel och värm under omrörning i vattenbad till 60 grader. Sätt kitteln i matberedaren och vispa tills smeten är kall. Sikta ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda också i det smälta smöret. Häll massan i en fodrad form och baka i 200 grader i 15-20 minuter. Vänd och låt svalna. 
Vaniljkräm:
  1. Koka upp mjölk och urskrapad vaniljstång. Vispa lätt ihop äggula, strösocker och maizena och vänd ner i den varma vaniljmjölken. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. Lägg i smöret, rör om och passera krämen genom en finmaskig sil. Låt svalna i kallt vattenbad. 
Jordgubbsfyllning:
Mosa färska jordgubbar och blanda med vispad grädde. 

Dela tårtbotten i tre delar. Använd underdelen som underdel fast upp och ner. Lägg på vaniljkrämen och lägg på en botten. Lägg sen på jordgubbsgrädden och sist botten. 
Garnera med vispad grädde och färska jordgubbar.







BALSAMICOFILÉ MED KANTARELLER


4 pers

ca 600 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
smör att steka i
flingsalt, peppar

Kantareller:
200 g rimmat fläsk
1 syrligt äpple
200 g rensade kantareller
olivolja
1 påse ruccola

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt ca 3 min.
  2. Sätt ugne på 175 grader. Putsa filén fri från hinnor. Bryn runt om i panna med 1/2 msk smör. Salta och peppra. Pensla med lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20-25 min tills innertemperature är 67 grader.
  3. Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, olivolja och ruccola.
  4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med kantarellerna. Strö över flingsalt och peppar.
Servera med potatisgratäng

Restaurang Poulbot i Paris


En väldig liten restaurang i Paris







Och det här var köket, inte bredare än så här...










KNAPRIG ÄPPELPAJ med GAMMELDAGS VANILJSÅS


6 pers

6 svenska äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

GAMMELDAGS VANILJSÅS:
3 äggulor
4 dl mjölk
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
2 msk strösocker
1 1/2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

Börja med vaniljsåsen:
  1. Rör samman äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt blandningen koka upp under vispning tills den tjocknar. Ställ kastrullen i kallt vattenbad och fortsätt vispa. När den är kall tillsätts vaniljsocker och vispad grädde. Ställ kallt till servering.
Äppelpaj:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i övriga ingredienser utom äpplena.
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
  4. Ställ in i ugnen ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. 
Servera med gammeldags vaniljssås.



söndag 28 augusti 2011

GROV YOGHURTLIMPA


1 limpa

8 dl rågsikt
2 dl rågkross
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
5 dl mild yoghurt
2 dl lingonsylt
.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt och lingonsylt.
  3. Häll degen i en smord och bröad bakform, ca 1 1/2 l.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna inlindat i bakduk.

FLER BILDER FRÅN PARIS

Cafélivet i Paris...
Härliga bakverk av olika slag

torsdag 25 augusti 2011

CAJUNBAKAD LAX MED GUACAMOLE OCH SÖTPOTATIS


4 pers

4 portionsbitar laxfilé
1 kg sötpotatis
olivolja
salt, peppar

CAJUNBLANDNING:
1  msk flingsalt
2 tsk råsocker
1 krm cayennepeppar
2 msk hackad koriander

GUACAMOLE:
3 mogna avokador
1 lime
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1/2 dl hackad koriander

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg dom på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salt och peppar. Tillaga i ugn 20-25 min på 225 grader.
  2. Under tiden gör du laxen. Blanda alla ingredienser till cajunblandningen i en skål. Gnid in på laxfiléns översida. Lägg dom i en ugnssäker form och sätt in i ugnen i ca 10 min.
  3. Gör sen guacamolen när laxen är i ugnen. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadom. Lägg det i en skål och mixa med stavmixer. Pressa över juicen från limen och blanda i den. 
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela tomaterna i små bitar. Blanda lök, vitlök, tomater och hackad koriander med avokadon. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en grönsallad och en lime skiva.

EXOTISK PLANKA





Svärmor fyllde 70 år. Gjorde exotisk planka med potatissallad!! Det blev mycket uppskattat!!!



onsdag 24 augusti 2011

HOISINKRYDDADE KYCKLINGBEN


4 pers

1 kg kycklingben
salt, peppar
1 dl hoisinsås
2 msk hackad persilja
200 g champinjoner
1 liten purjolök
2 msk sojasås

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklingbenen generöst med salt och peppar och lägg över på ett ugnssäkert fat. Tillaga i ugnen i ca 30 min.
  2. Ta ut från ugnen. Pensla benen med hoisinsås och strö över persiljan.
  3. Skiva champinjonerna grovt. Strimla purjolöken. Stek svampen i en het panna med olja tills den fått fin färg. Tillsätt sojasåsen och purjolöken och fräs ytterligare 1-2 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen och svampen med basmatiris, en grönsallad och gärna bröd.

tisdag 23 augusti 2011

FISK- OCH SAFFRANSSOPPA


4 pers

En härlig och krämig soppa. Använd gärna Amandinepotatis. Dess fylliga smak gifter sig bra med övriga ingredienser.

1 gul lök
2 morötter
4 potatisar gärna Amandine
2 msk mild olivolja
3 msk konc fiskfond
1 liter vatten
2 dl creme fraiche smaksatt med saffran och tomat
salt, peppar
1 ask körsbärstomater
500 g torsk
.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och hacka löken. Skala och skiva moroten tunt. Skala, dela och skiva potatisen tunt.
  2. Fräs lök, morot och potatis i olivolja ett par minuter.
  3. Tillsätt fiskfond och vatten. Sjud i ca 10 min under lock. Vispa i creme fraichen och koka ihop ett par minuter. smaka av med salt och peppar.
  4. Skär fisken i kuber och lägg i kastrullen. Sjud försiktigt i 5-6 min.
  5. Dela och lägg i tomaterna.
Servera gärna med nybakat bröd



måndag 22 augusti 2011

PRALINER


Här kommer en bild på praliner jag gjort. För några år sen gick jag lite olika pralinkurser, då jag tycker väldigt mycket om choklad!!! Just dom här gjorde jag till jul för ett par år sen. Överst kaneltryffel, i mitten pepparkakstryffel och underst apelsintryffel och vanliga chokladtryffel.  Mums

Här är chilitryfflar vars recept jag kom på själv. Ska hitta det i mina gömmor och lägga ut mina pralinrecept här!!!




SKINKGIFFEL


ca 8 st

2 dl mjölk
3/4 dl flytande margarin
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk ljus baksirap
1 ägg
2 msk sesamfrö
ca 6 dl vetemjöl

FYLLNING:
8 skivor ost
4 skivor rökt skinka

Pensling:
1 ägg
sesamfrö

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt margarinet, saltet, sesamfröna, ägget och sirapen. Värm mjölken och häll på. Rör om tills jästen löst sig.
  2. Blanda i mjölet. Knåda degen blank och smidig. Jäs under duk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. 
  3. Slå upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen väl. Kavla ut till en stor cirkel och sporra i 8 trekanter.
  4. Lägg en ostskiva och en halv skinkskiva på varje trekant. Rulla ihop från breda änden ned mot spetsen.
  5. Låt jäsa 20 min under duk på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.
  6. Grädda nederst i ugnen i 8 min. Låt svalna på galler under bakduk. Går bra att frysa.
Alternativ till fyllning:
Bredbar ost, salami och oregano

EN TÅRTA JAG GJORT


Den har tårtan gjorde jag till min man när han fyllde 39 år!!!

GRILLAD KASSLER MED BÖNSALLAD


4 pers

600 g kassler
1 tsk olivolja
1 rödlök
2 röda paprikor
2 msk olivolja
1 burk svarta bönor
20 körsbärstomater
2 msk vinäger
salt, peppar
hackad persilja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär kasslern i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Pensla med olja. Grilla eller stek kasslerskivorna 2-3 min på varje sida.
  2. Skala och hacka löken. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Dela tomaterna.
  3. Skölj bönorna noga och låt dom rinna av.
  4. Blanda alltsammans med olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med den grillade kasslern.

lördag 20 augusti 2011

CHOKLADBOLLAR


25-40 st 

200 g smör
2 dl socker
6 dl fiberhavregryn
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
3 msk oboy
4 msk kallt kaffe
Kokos för garnering

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla ingredienser utom kaffet och kokosen i en skål. Tillsätt kaffet. Forma smeten till bollar och rulla dom i kokos.

SMOOTHIE PÅ SOMMARENS BÄR


2 stora glas
2 dl jordgubbar
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 banan
1 dl apelsinjuice
2 dl naturell yoghurt

Mixa ihop allt i en mixer!!

torsdag 18 augusti 2011

CHOKLADCUPCAKES MED FLUFF


6-8 Stora

3 1/2 dl vetemjöl Special
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 1/2 dl hackad choklad
1 dl kakao
125 g smör
2 1/2 dl muscuvadosocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl kesella

FLUFF:
1 dl smör
1 vaniljstång
1/2 dl kakaopulver
5 dl florsocker
1/2 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta genom en sil. Tillsätt den hackade chokladen. Ställ åt sidan. 
  2. Vispa smör och socker pösigt, gärna med elvisp. Häll i kakaon och vispa hastigt ihop. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Tillsätt vaniljsocker, mjölk, kesella och blanda noggrant. 
  3. Blanda ner dom torra ingredienserna och den hackade chokladen. Rör bara om tills ingredienserna blandats. Rör inte för mycket. 
  4. Fördela smeten (gärna med spritspåse) i muffinsformar så att dom är fyllda till 3/4. Ställ ner i en muffinsform. Grädda i 20-25 min. Ta ut och låt svalna på galler. 
FLUFF:
  1. Vispa smöret luftigt med elvisp. Dela vaniljstången och gröp ur fröna. Tillsätt vaniljen och kakaon i smöret. Tillsätt florsockret i omgångar. Blanda i mjölken. 
  2. Spritsa på cupcakes när dom är svala. 

onsdag 17 augusti 2011

VANILJHJÄRTAN


Detta är en klassiker, men ack så god!!!
20 st 

LINZERDEG:
240 g vetemjöl
200 g osaltat smör, rumstempererat
50 g florsocker
5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)
2  g salt (ca 2 krm)
20 g äggula

VANLIJKRÄM:
1 vaniljstång (helst från Thahiti)
500 g mjölk, 3 %
120 g äggula
125 g strösocker
40 g maizena
25 g osaltat smör

GÖR SÅ HÄR:

Börja med vaniljkrämen:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ner fröna i mjölken
  2. Koka upp och låt det dra under lock i ca 10 min så att vaniljsmaken riktigt kommer fram.
  3. Vispa samman äggulor, socker och maizena till en redning. Slå över den varma mjölken och blanda om.
  4. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och koka upp krämen under konstant omrörning.
  5. Vispa ner smöret och passera krämen omedelbart genom en sikt eller sil. Låt svalna i vattenbad.
Linzerdeg:
  1. Sikta vetemjölet på bakbordet. Forma det till en ring. 
  2. Lägg smöret, flor-och vaniljsockret samt saltet i mitten, nyp samman till en smulig massa med fingertopparna.
  3. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg med händerna. Arbeta degen så lite som möjligt. Lägg in i plastfilm och låt ligga minst 1 timme i kylskåp.
  4. Sätt ut hjärtformar på bakbordet. Arbeta degen smidig med handen och dela den i 2 bitar. Kavla ut ena biten med hjälp av lite vetemjöl, ca 2,5 mm tjock, pudra ytan med lite mjöl och rulla sedan upp degen på kaveln. Rulla den över formarna. Ta en bit deg stor som ett ägg, doppa den i mjöl och tryck ut degen i formarna så att hjärtformen framstår.
  5. Fyll vaniljkrämen i en sprits och fyll formarna till ca 3/4.
  6. Kavla ut den andra degbiten på samma sätt och rulla den över formarna. Tryck ut dem med hjälp av handflatan, tag bort överflödig deg och sätt formarna på bakpappersklädd plåt. Skär ett jack i mitten av degen så att inte krämen börjar koka under bakningen.
  7. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen, ca 20 min tills de är gyllenbruna. Det är viktigt att ugnen är tillräckligt varm annars börjar krämen koka och kakan blir förstörd. Kolla om bottnarna är genomgräddade genom att knacka ur en kaka och kontrollera så att bottnen fått ordentlig färg.
  8. Låt svalna, tag bort formarna och pudra över florsocker.




tisdag 16 augusti 2011

LYXIG ÄPPELKAKA


1 bitar

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
2 äggulor
100 g smör
1 msk mjölk

FYLLNING 1:
4 äpplen, tex Aroma eller Gravensteiner
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk calvados
50 g smör

FYLLNING 2:
4 äpplen, tex Ingrid Marie eller Gravensteiner
2 msk smält smör
3 msk strösocker
2 krm mald kanel

GÖR SÅ HÄR.

  1. Blanda samman alla ingredienser till pajdegen i matberedare och kör till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform (27 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt. Sätt ugnen på 200 grader
  2. FYLLNING 1: Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem och lägg dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och lägg i den. Koka på svag värme till äppelmos ca5 min. Ta upp vaniljstången och skrapa ut fröna och tillsätt dem. Rör ner Calvados och smör. Mixa med mixerstav.
  3. Tryck folie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel, förgrädda mitt i ugnen ca 12 min. Bred ut moset i det förgräddade pajskalet.
  4. FYLLNING 2: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i ett fint mönster över hela pajen. Pensla med smör. Strö över socker och kanel. Grädda pajen ca 30 min mitt i ugnen tills den får fin färg. Servera med vaniljsås eller glass.

måndag 15 augusti 2011

NYPONBRÖD I LÅNGPANNA


25 bitar

6 dl vatten
50 g jäst
3 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
3 msk nyponpulver
6 dl vetemjöl
2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lös jästen till degen i det ljumma vattnet.
  2. Blanda ner allt utom vetemjölet och saltet. Rör några minuter och tillsätt sen vetemjölet. Knåda sen ca 10 min med degblandare. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 min. Låt degen jäsa ca 30 min.
  3. Tryck ut degen på bakplåtspapper. Degen ska vara ganska lös. Pensla med filmjölk eller mjölk och strö över lite linfrö.
  4. Skär degen i rutor med vass kniv, ta gärna lite olja på så fastnar inte kniven så lätt.
  5. Låt nu brytbrödet jäsa till dubbel storlek, 40-60 min.
  6. Baka av i 250 grader i 18-20 min.
Serveras nybakade, går fint att frysa i plastpåse

söndag 14 augusti 2011

LAX MED KOKOSMJÖLK I FOLIE


4 pers

1/2 purjolök
1 morot
1 paket sockerärter
1 msk färsk riven ingefära
4 bitar färsk laxfilé
1 lime
4 tsk sweet chili sås
salt och peppar
1 kruka färsk koriander

GÖR SÅ HÄR:
  1. Skölj och strimla purjolöken. Skala moroten och skär i tunna stavar. 
  2. Fördela purjo, morot och sockerärter på fyra folieark. Lägg på en klick riven ingefära och gröp ur den tjocka krämen på kokosmjölken (häll bort vattnet). Lägg en klick kokoskräm över grönsakerna. 
  3. Lägg laxen över grönsakerna. Dela och pressa saften från limen över laxen. Salta och peppra och lägg på lite sweet chili sås på fisken. 
  4. Vik ihop folien till ett paket och lägg på grillen eller i ugn 250 grader i 10 min.
  5. Grovhacka koriandern och strö på laxen vid servering.
Servera med quinoa och en sallad.


KYCKLINGSALLAD MED BACON


4 pers

2 pkt bacon
4 kycklingfiléer
olivolja
2 avokado
20 cocktailtomater
1 rödlök
blandad sallad
200 g naturella cashewnötter
olivolja
vinäger
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

Stek kycklingfiléerna i olivolja. Låt svalna och skär dem sen i tunna skivor. 
Stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg blandsallad på en tallrik, fördela skivad rödlök, skivad avokado, kyckling, tomater, strö på bacon och cashewnötter. 
Häll på olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar.

HÄLSOSMOOTHIE


Tas ca 2 timmar innan träning eller som ett mål när du tränat länge. Bra mix av långsamma och snabba kolhydrater.

1/2 banan
2 dl mimimjölk
2 msk lättkesella
4 msk råg/havregryn
1 dl jordgubbar

Kör alla ingredienser i en mixer.

Protein: 18 g
Kolhydrater: 72 g
Fett: 2 g


Äpplepaj från Julian

Här kommer en äppelpaj från den amerikanska staden Julian, kallad the Apple town

ca 12 bitar

6 dl vetemjöl
225 g smör
1-2 msk kallt vatten

FYLLNING:
8 svenska äpplen, ca 1 kg skalat och urkärnat
1/2 dl vetemjöl
2 tsk mald kanel
1/2-1 dl farinsocker
30 g smör

VANILJSÅS:
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
4 äggulor
3/4 dl socker

GÖR SÅ HÄR:

Börja med vaniljsåsen:
1. Koka upp grädden och mjölken med den skårade vaniljstången. Rör äggulor och socker i en skål. Sila hälften av gräddblandningen över äggvispet, rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen med resten av gräddblandningen och sjud på svag värme under ständig vispning tills den börjar tjockna. (Äggulor koagulerar vid 85 grader). Sila upp i en skål och sätt den i kylen.

2. Blanda vetemjöl och smör i en matberedare och kör till en deg. Tillsätt vatten lite i taget. Ta upp och dela degen i två. Täck den ena delen med plast och lägg den svalt. Platta ut den andra delen i botten och upp på kanterna av pajformen. Ställ formen i kylen ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda vetemjöl, kanel och farinsocker i en bunke och blanda det med äppelklyftorna. Häll ut dom i pajbotten. 


4. Kavla ut den andra pajdegsbiten till ett lock tillräckligt stort att täcka formen. Lägg över och nyp ihop runtom i kanten. Gör några små lufthål.

5. Pensla övansidan med smält smör och strö på lite socker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.


Här nedan är några bilder från Julian, the Appletown:


Denna bild är hämtad från google





Bilder från Paris





På en restaurang i Paris....









Vitvinskokta musslor. Mums!!
Posted by Picasa