måndag 29 augusti 2011

KNAPRIG ÄPPELPAJ med GAMMELDAGS VANILJSÅS


6 pers

6 svenska äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

GAMMELDAGS VANILJSÅS:
3 äggulor
4 dl mjölk
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
2 msk strösocker
1 1/2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

Börja med vaniljsåsen:
  1. Rör samman äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt blandningen koka upp under vispning tills den tjocknar. Ställ kastrullen i kallt vattenbad och fortsätt vispa. När den är kall tillsätts vaniljsocker och vispad grädde. Ställ kallt till servering.
Äppelpaj:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i övriga ingredienser utom äpplena.
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
  4. Ställ in i ugnen ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. 
Servera med gammeldags vaniljssås.



4 kommentarer:

  1. Jag bakade äppelpaj idag och använde den eran recept det blev toppen =)

    SvaraRadera
  2. Kul att receptet kom till nytta och att du tyckte om det!! Visst är den himla god??

    SvaraRadera
  3. Hej Tina,
    Jag tänkte idag för första gång prova laga en äppelpaj, ditt resept så jätte smaskens ut, men nu blev jag jätte besviken när jag så att man måste ha svenska äppel, själv har jag bara Finska äppel men ska ner till butiken ochså efter 3st äggulor så jag hoppat att Väinö har i sin K butik även svenska äppel.

    Amatör bagaren, Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart kan man ha finska äpplen oxå, man kan ha precis vilka äpple som helst, det är bara det att jag tycker det är godast med svenska i äppelpaj. Lycka till med pajbaket!!

      Radera