måndag 9 april 2012

FRUKOSTBRÖD MED HAVRE



Måndagsfrukosten bestod av dessa frukostbröd med havre.

16 st

5 dl fiberrikade havregryn
50 g jäst
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrö
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrö och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
  2. Smula ner jästen, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 min.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, 30x40 cm.
  4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämnt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga dem med gaffel. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i bitar.

4 kommentarer:

  1. åh dessa blev ju superfina och smakar nog underbart,härligt med en extra dag ledighet.
    Själv passade ja oxå på o baka.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig bröd.Hur mycket jäst hade du? Jag tror du har missat skriva.
    kram

    SvaraRadera
  3. Ja oj då, det jäser lite dåligt utan jäst. Tur du såg det. Ska vara 50 g jäst:)

    SvaraRadera