söndag 12 januari 2014

KÅLDOLMAR


Det är många här ute som har som nyårslöfte att äta bättre, lättare och kanske gå ner i vikt. Det finns många olika "dieter" och var och en bestämmer själv vad som funkar bäst och vad man vill äta efter. Min man har varit med i Viktväktarna nu ett par månader och det funkar jättebra. Jag har en del VV recept här på min blogg och det är jättegod mat. Och vem säger att man inte kan äta husmanskost om man ska gå ner i vikt?? Man behöver tex inte ha riktig vispgrädde i såsen, innan kunde jag göra en sås på 5 dl vispgrädde. Idag hade det bara känns mäktigt...
Här kommer iallafall ett lättare recept på Kåldolmar.
Propoints 9.



4 pers

1 kg vitkål
1/2 gul lök
300 g nötfärs 10%
1 1/2 dl fullkornsris kokt
1 ägg
1 dl vatten
1 msk flytande margarin 80%
1 msk sirap
2 dl köttbuljong
1 dl lättmjölk
2 tsk majsstärkelse (redning)
600 g potatis

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär loss stocken från vitkålshuvudet. Koka kålen i lättsaltaltat vatten tills bladen mjuknar. Ta av dem efterhand. Spola dem i kallt vatten. Skär bort lite av det hårda i mitten.
  2. Hacka löken och fräs i 1/2 tsk margarin. Blanda färs, ris, lök, ägg, vatten, salt och peppar till en lös smet. Fördela färsen på kålbladen, vik in sidorna och rulla ihop. Bryn dem i resterande margarin, lägg över i en långpanna, ringla över sirap och efterstek i ugn 225 grader. 
  3. Sila skyn efter kåldolmarna och tillsätt köttbuljong så att det blir sammanlagt 2 dl. Tillsätt mjölk, vispa ner redningen utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med kokt potatis, sås, grönsaker och lingonsylt.


12 kommentarer:

  1. Härligt att kunna gå ner i vikt av "riktig" mat. Är så trött på alla dieter med alla konstigheter. Är gott, ät lagom och rör på dig är mitt motto! Kåldolmar är ju tok-gott, by the way... :)

    SvaraRadera
  2. Åhhh vad gott med kåldolmar mums kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Gud vad gott med kåldolmar. Mums! Och visst kan man äta husman och ändå äta hälsosamt, all husman är inte 5 dl grädde ;)

    SvaraRadera
  4. Åh, så gott det låter! Dreglar bara jag tittar på den läckra bilden! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Evigheter sen vi åt kåldolmar sist men det är ju så gott.
    Viktväktarna använde frun sig av för 11 år sen när hon ville gå ner i vikt. Sen dess har vi ätit normalt, lite extra gott ibland och rört på oss regelbundet och vikten förblir nästan densamma oavsett grädde eller inte.
    Kramizar!

    SvaraRadera
  6. Har inte ätit kåldolmar på säkert 15 år om det ens räcker till! Däremot gjorde jag en kålgratäng för ett tag sedan. Behövs inga dietar när man äter vegis (tycker jag) ;) Kram!

    SvaraRadera
  7. Äta smalt är bra. Det finns en slags fördom kring att all husmanskost måste vara tung och stabbig. Jag säger som du - man måste inte använda vispgrädde. Jag älskar kåldolmar och fyller mina med kalkonfärs blandat med kokt ris. Det blir tokgott! Kram!

    SvaraRadera
  8. Mm.. kåldomar som är så gott! Själv har gärna i lite riktig grädde och minskar intaget av kolhydrater i stället. Det mår jag bäst av. Och mannen också som dessutom har gått ner många kilo genom att äta så :-)

    SvaraRadera
  9. Det är ju så gott med kåldolmar, men något jag aldrig lagat själv. Kanske ska försöka mig på det i vår.

    Kram kram

    SvaraRadera
  10. Min sons favorit maträtt! Gott, gott!
    Kram Gosia

    SvaraRadera
  11. Åh, vad nostalgisk jag blir när du har lagat kåldolmar. Min mormor brukade alltid göra det och bjuda familjen på. Vi alla älskade hennes goda kåldolmar. Själv har jag aldrig testat att göra några. Nu får det bli ändring på det:)

    Tack! Jag gillar också avokado. Synd bara att det är svårt att få dem lagom mogna till precis när man vill äta dem.

    SvaraRadera