torsdag 2 januari 2014

CHOKLADFUDGE KLADDKAKA


God fortsättning på alla er där ute!!
Den här kakan gjorde jag till nyårsfika och gud vad god den blev!! Den passar bäst att göra dagen innan så att den hinner sätta sig!! Den är rätt mäktig så man behöver inte ta en så stor bit, räcker till fler dessutom.

150 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk starkt kaffe
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver

Fudge:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
3 msk sirap
100 g mörk choklad
80 g rumstempererat smör

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att smörja en form med löstagbar kant, med smör. Sätt även ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kaffe, låt det kallna.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lite snabbt. Du ska inte vispa det fluffigt utan bara vispa ihop det ca 5 sekunder.
  4. Rör ner det kalla kaffet och sikta ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten, varva med det smälta smöret. Vänd smeten tills den blandat sig väl.
  5. Häll ner smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 20-25 min (jag tog 20 min och det blev perfekt, men det varierar från ugn till ugn) på 175 grader. Kakan ska vara lös när du tar ut den och påminna lite om en kladdkaka.
  6. Låt kakan svalna på galler.
  7. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 min, tills blandningen är tjock och blank.
  8. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.
  9. Häll fudgeblandningen över kakan, ta inte bord kakan från den löstagbara formen. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in kakan i kylskåpet för att stelna helt. Helst till dagen efter.
  10. Servera med vispad grädde.








8 kommentarer:

  1. Den där kakan ser inte helt fel ut, tyvärr har jag ju tänkt ligga lite lågt med desserter och bakverk en tid men kanske jag kan bjuda någon annan...

    God fortsättning till dig med :)

    // Birgitta- Min Lilla Kokvrå

    SvaraRadera
  2. Åh, vilken skapelse. Vill ha, genast :) I ingredienslistan står det rumstempererad choklad istället för smör :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan, tur att du såg det. Ibland blir man blind själv. Smör ska det vara!!

      Radera
  3. Mmm låter väldigt delikat. Jättefina bilder du tagit!
    God fortsättning till dig på det nya året, kramizar!

    SvaraRadera
  4. Underbart gott! Det vattnas i munnen! :)
    God fotsättning på det Nya Året!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Vilken kaka! Den ser verkligen fatastisk god ut! Hoppas du har haft en fin jul. Önskar dig en God fortsättning! / Tant Gul :-)

    SvaraRadera
  6. Jisses, vilken snygg kaka! Ser jättegod ut. Sparar receptet genast. :)

    Ha en bra onsdag. Kram

    SvaraRadera
  7. Den kakan ska jag lägga på minnet! Mums! Kram/Finas mammis

    SvaraRadera