onsdag 26 december 2012

RIS À LA MALTA


Ingen jul utan ris à la malta, eller hur????
Jag gör alltid min ris à la malta på spisen och den har aldrig kokat över. Man måste dock passa den och röra försiktigt i den ett par gånger eller mer ta med skeden försiktigt på botten av kastrullen så att det inte bränns vid. Och koka på svag värme.
Jag har även socker med när jag kokar den.

12-15 pers

8 dl vatten
4 dl rundkornigt ris
1 krm salt
1 dl strösocker
25 g smör
1 liter mjölk
2 kanelstänger
5 dl vispgrädde
lite mjölk
3 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

 1. Koka upp vatten, ris, salt, socker och smör. Låt sjuda på svag värme under lock, 15 min. Rör lite  i botten försiktigt med en sked några gånger.
 2. Tillsätt mjölk och kanelstänger. Rör om ordentligt. Låt gröten sjuda långsamt med locket på glänt,  (annars kokar gröten över) , ca 30 min. Rör lite i botten av kastrullen försiktigt med en sked några gånger under tiden.
 3. Låt gröten kallna i vattenbad. Ta bort kanelstängerna. Jag brukar spä den lite med mjölk innan jag tillsätter grädden.
 4. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och blanda ihop med gröten. Spä med ytterligare lite mjölk om det behövs.
Jag äter gärna min ris à la malta med körsbärssås som finns i små tetra.

8 kommentarer:

 1. har velat äta detta LÄNGE! tackar för ett BRA o tydligt recept, får göra om det lite så det passar min mage hih, men tror gröten kan bli god ändå! :) ser otroligt smarrigt ut! och kanske min körsbärsmarmelad passar hyyyfsat till haha? har ändå det hemma liksom ;)

  SvaraRadera
 2. En klassiker som vi haft på julbordet tidigare år.... dock inte i år. God fortsättning!

  SvaraRadera
 3. Precis så gör jag också min gröt! Socker ska det vara i. :)

  SvaraRadera
 4. Underbart recept som vanligt Tina! :)
  Jag har skickat ett mail till dig, ta en titt när du får tid!

  /Lina - Må Bättre

  SvaraRadera
 5. Ojoj, själv bränner jag vid det mesta... ;-) Men sån där tetrasås ska jag leta efter! Det äts alldeles för lite på körsbärstemat här i Sverige! Kram!

  SvaraRadera
 6. En riktig klassiker som ligger mig varmt om hjärtat.

  SvaraRadera
 7. Jag är väl en av de absoluta få som verkligen inte tycker om ris a la Malta! Men det går bara inte ner. Mjölken är väl boven, för en som jag som inte tål det så bra. Jag har aldrig gillat rätter med mycket grädde eller mjölk i. Men det finns ju mycket annat onyttigt och gott som man kan klämma i sig.

  Tack för kommentaren inne hos mig!!!

  SvaraRadera
 8. Igår åt vi Ris a la Malta och det är ett måste varje jul. Det är så gott!
  Vilken fin bild du har tagit! Det ser så läckert ut:)

  SvaraRadera