fredag 23 november 2012

MJUK PEPPARKAKA


Mjuk pepparkaka är bara så gott. Den här är kryddig och god, tycker nästan att mjuk pepparkaka är godare än vanliga pepparkakor.

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smörj och bröa en avlång form eller hålform ca 1 1/2 l.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt gräddfilen, smöret, kryddorna och mjölet blandat med bikarbonaten eller bakpulvret. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.


10 kommentarer:

  1. Så gott.håller med,mjuk pepparkaka slår faktiskt de torra.

    SvaraRadera
  2. Tips, skär den i skivor (stansa eventuellt ut rundlar eller annan form), toppa med lite chèvre samt ett par frysta lingon och rosta i ugnen tills osten smält lite. Gott på glöggmingel ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vad det lät gott!! Tack för tipset det ska jag prova!!

      Radera
  3. Så fin och ja, gott är det :)

    SvaraRadera
  4. Ja mjuk pepparkaka är en höjdare:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  5. GOTT! Jag bakade pepparkaksmuffins för någon vecka sedan som födelsedagspresent till en vän. Jag ångrade mig så att jag inte tog och smakade en av dem men jag ska baka mig en sån här till morgondagens fika.

    SvaraRadera
  6. Har faktiskt aldrig bakat mjuk pepparkaka själv men den ser väldigt god ut och så kan man förvandla den till så mycket annat också.

    SvaraRadera
  7. 2 matskedar bakpulver låter ganska mycket, jag satte automatiskt 2 teskedar, märkte att det stod "msk" först senare. God blev kakan. Hade ingen gräddfil hemma så det fick bli matlagningsyoughurt istället. Slängde in 0.5 tsk muskot och 1 tsk kardemumma också för att få med alla kryddor som jag associerar med julen.

    Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, självklart ska det inte vara 2 msk bakpulver, haha bra att du uppmärksammade det. Ska genast ändra på det!!! Vad spännande med muskot och kardemumma i!!!

      Radera