lördag 13 oktober 2012

FYRISKAKA eller om man så vill ÄPPELSOCKERKAKA


Jag fick ett helt lass med äpplen från en kollega. Dom kan ju bara inte ligga där och ruttna utan självklart blir det en äppelkaka. En klassisk fyriskaka eller äppelsockerkaka. Med en rejäl stor klick vaniljgrädde!!

125 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjöl, bakpulvret och mjölk. Häll smeten i formen.
  3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 min.









10 kommentarer:

  1. Fyriskaka är bara sååå gott!

    SvaraRadera
  2. Mums, den är såå god! Fast jag har aldrig förståttvarför den heter Fyriskaka. Vet du det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt ingen aning om varför den kallas så!!

      Radera
  3. Så gott och mycket fin är kakan!

    SvaraRadera
  4. Ser helt underbart god ut, jippi för äppelsäsongen!

    SvaraRadera
  5. Enkelt och såå gott! hmm varför gjorde jag upp alla mina äpplen till äppelmos idag på morgonen?! =)

    SvaraRadera
  6. Hej:) Gillar din blogg jätte mycket, visst ska man smälta smöret när man ska blanda det med sockret?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!! Kul att du gillar den!
      Enligt orginalreceptet ska man smälta smöret, men det gjorde inte jag och det blev lika bra ändå!!!

      Radera