söndag 29 januari 2012

TOSCAKAKA



Toscakaka är en riktig klassiker. Jag har en liten historia ang toscakaka. Jag bakade en sån här för ett par år sen. Vi skulle iväg på nåt stort Tupperware "möte" eller vad jag ska kalla det för. Värdinnor fick ta med sig några vänner och så samlades en himla massa försäljare och värdinnor med vänner. Jag skulle ta med fika och bestämde mig för just toscakaka. Jag hade två vänner med mig och tog bara med tre bitar av kakan med mig. Plastade in det som var kvar och lät den stå på diskbänken. Vår katt var en kattunge då. Och när jag kom hem var där någon liten katt som hade hoppat upp på diskbänken och käkat upp själva tosca lagret. Jag kan säga att han var riktigt dålig i magen flera dagar efter.

16 bitar

100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Glasyr:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 påsar (à 35 g) mandelspån

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, smöret och vätskan. Häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 min.
  5. Förbered under tiden glasyren.
  6. Blanda samman ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat. Bred glasyren på kakan.
  7. Grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.

Vår katt idag!!


6 kommentarer:

  1. a toscakaka är ju så gott,tyvärr äts den inte så ofta här.

    SvaraRadera
  2. Toscakaka är ju såå gott!

    SvaraRadera
  3. Fin katt!Där kalasade han,minsann..
    Undrar om han skulle vilja göra om det.

    SvaraRadera
  4. Toscakaka mmmm låter ljuvligt gott och så fin din är!

    SvaraRadera
  5. hur många ägg

    SvaraRadera