fredag 23 december 2011

TANT HARRIETS PEPPARKAKOR


Pepparkakor måste man ha till jul. Här är kardemumma i dessa och det ger en extra kryddig smak. Vill man stå hela dan och baka gör man den här satsen, men det hade inte jag lust med så jag halverade receptet.

ca 300 st

300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk stött kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1 1/2 (ca 900 g) vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör rumsvarmt smör, socker och sirap samtidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av vetemjölet.
  2. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
  3. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 1 dygn.
  4. Ta fram en bit i taget. Arbeta den smidig och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 5 min.

2 kommentarer:

  1. hihi med ett så charmigt namn måste ju de där vara alla tiders! :)

    SvaraRadera