torsdag 10 november 2011

LANTBRÖD


Det finns inget härligare än doften av nybakat bröd. Det här receptet hittade jag på Matklubben.se där jag har en "kokbok". Där kan man lägga in egna recept och spara andras recept. Jag har haft en väldigt stor hög med recept under flera års tid som bara har legat där. På matklubben har jag skrivit in alla recept (har några kvar) för att ha bättre ordning på dom. Här på denna bloggen lägger ut recept som jag gjort med egentagna bilder. Jag har använt mig av en mjölsort som heter Manitoba cream.  Det är en mjölsort med unik jäskraft. Brödet blir extra luftigt och fint. Det går att ersätta med Vetemjöl Special.

2 bröd

1/2 dl vetekross
1/2 dl linfrö
2 dl fiberhavregryn
50 g jäst
4+2 dl vatten
2 tsk havssalt
25 g flytande margarin eller olja
3 1/2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
ca 11 dl Manitoba cream

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blötlägg vetekross, linfrö och fiberhavregryn i 2 dl vatten i 20 minuter.
  2. Lös jästen i 4 dl vatten (37 grader) och blanda med de blötlagda och resten av ingredienserna.
  3. Arbeta degen tills den känns smidig minst 5 minuter i maskin.
  4. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Ta upp den på bakbordet och knåda den lätt, forma till 2 längder och lägg på en plåt eller i två st 1 1/2 liters formar.
  6. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  7. Värm ugnen till 250 grader. Pensla bröden med vatten och skåra bröden med en kniv.
  8. Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i ca 30 minuter.
  9. Låt svalna på galler utan bakduk

5 kommentarer:

  1. ser ju helt underbart ut,a nybakat är verkligen godast med en kopp te,mums
    a ja lyxar också till det i bland med Manitoba cream i bröden.

    SvaraRadera
  2. Du har helt rätt, nybakat bröd och en kopp te!!

    SvaraRadera
  3. Manitoba är grymt att baka med! Fluffigt o gott!

    SvaraRadera
  4. Länge sen vi bakade med Manitoba nu, ja faktiskt är det länge sen vi bakade alls. Om man bortser från sconesfrukostarna...

    Hopas du har en bra helg.

    SvaraRadera
  5. Verkar ju bra med det dära matklubben. Här är det ju oftast min man som lagar mat så jag ska nog visa honom. Men jag tycker om att äta ;-) Och jag gillar att titta på god man :-) Haha, god mat skulle det ju stå men det blev lite roligt det där felet!!!
    Och så brukar det vara jag som bakar gottiga saker tillsammans med barnen.
    Kram!

    SvaraRadera