torsdag 6 oktober 2011

STJÄLP-UT-BRÖD


15 st

25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 msk sirap
13 dl rågsikt
vetemjöl till utbakning

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt saltet, sirapen och mjölet. Arbeta samman till en slät men lös deg.
  3. Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk. Låt jäsa i 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Strö ut ca 1 dl vetemjöl på bakbordet och stjälp sparsamt ut degen, utan att knåda den. Strö även lite mjöl ovanpå degen.
  6. Tryck varsamt ut degen, utan att för mycket luft går ut ur den till måtten ca 35x30 cm. Skär upp degen på längden i 5 remsor. Dela varje remsa i 3 delar. 
  7. Lägg bröden på bakpapperklädda plåtar. Grädda genast den första plåten i mitten av ugnen i ca 15-18 min medan den andra ställs lite svalt. Grädda därefter den andra plåten. Låt svalna på galler utan bakduk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar