söndag 6 oktober 2013

KALLJÄST BRÖD I GJUTJÄRNSGRYTA


För er som följer mig på instagram såg att jag lovade receptet till det här goda brödet ikväll. Och här kommer det!!
Jag hade kalas igår och i fredags kväll var jag inte helt överrens med mig själv om vad jag skulle bjuda på, jo jag hade bestämt mig för lite höst tema med gryta och äppelpaj (denna kommer vid ett senare tillfälle....), men jag ville ha nåt bakat bröd till. Jag hade ingen lust med att stå och baka hela dagen tänkte först på baguetter men så kom jag att tänka på det här receptet som jag hittade hos En doft av nybakat. Jag har bakat ett liknande sånt bröd tidigare men använt då en sån där dyr gryta från Tupperware. Så perfekt att göra detta bröd, sköter sig själv. Och sådär segt och gott med knaprig yta!! Detta kommer jag göra fler gånger. Jag ändrade lite på ugnstemperaturen.

7 dl vetemjöl
1//2 tsk salt
3 1/2 dl kallt vatten
5 g jäst

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lös upp jästen i vattnet, blanda samman mjöl och salt och vänd sedan ner i jästvattnet. Arbeta ihop till en mycket kletig smet och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 12 timmar.
  2. Häll ut smeten på väl mjölat bakbord, forma den till en rund bulle (knåda inte utan använd lätta händer för att forma den). Täpp till kletiga ytor med mjöl. Sikta mjöl över en bakduk och flytta över degen till den mjölade bakduken. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 2 timmar.
  3. Värm ugnen till 250 grader med gjutjärnsgrytan i ugnen (grytan ska bli ordentligt varm).
  4. Flytta försiktigt över brödet till den varma grytan. När du satt in gryta i ugnen sänkt då till 225 grader och grädda med lock 30 min. Ta av locket och grädda ytterligare 15 min. (Vill man ha extra krispig yta kan man slänga in lite vatten i botten på ugnen när du tagit av locket), Jag öppnade även ugnsluckan en gång mot slutet för att släppa ut lite ånga.
  5. Brödet är klart när det har en innertemperatur på 92-96 grader.
  6. Ta upp brödet och låt svalna på galler.








10 kommentarer:

  1. Vilket spännande sätt att baka bröd! Och brödet ser fantastiskt gott och vackert ut! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Ser verkligen gott ut! Ser nästan ut som ett surdegsbröd. :) Fint!

    Kram

    SvaraRadera
  3. Men vilket spännande sätt att baka bröd på! Vet du om det finns ngt liknande recept men utan vetemjö?

    SvaraRadera
  4. Så smart och gott det ser ut. Jag borde baka mer bröd eftersom jag är rätt kass på det. Att baka i en gryta är himla påhittigt. Kram!

    SvaraRadera
  5. Vilket härligt bröd! Det ser helt ljuvligt gott ut! Villa ha en smakbit nu till frukost:)
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
  6. Å hur gott såg inte detta bröd ut att vara. Nästan så att jag känner doften av det ända hit! En skiva till mig, tack! ;)

    Kramizar!

    SvaraRadera
  7. Det där måste jag ta och prova någon gång, såg jättegott ut!

    SvaraRadera
  8. Det där brödet ser verkligen supergott och så där perfekt ut, verkar smidigt att baka också. Måste bara hitta en bra gryta först :) Ha en fin söndagskväll Karin

    SvaraRadera
  9. Jag är också sugen att baka bröd i gjutjärn! Måste testa snart!

    Kram!

    SvaraRadera