söndag 31 mars 2013

PAVLOVA MED LEMONCURD


Pavlova är bara så gott, detta är min första jag gör. Jag gjorde en botten i går med ett recept jag hittade men det blev bara pannkaka av det så jag fick göra en ny idag med ett annat recept som blev superbra.
Kom även på  när vi skurit i den och börjat äta att jag glömt ta på passionsfrukten som skulle vara på....så snopet..., .när jag stod och garnerade tårtan visste jag att det saknades något, men kunde inte komma på vad öppnade kylen flera gånger men det var bortblåst. Den blev ju god ändå!! Krispig på utsidan och seg inuti.

8-10 pers

4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk maizenamjöl

Garnering:
3-5 dl vispgrädde
mogen mango
6 passionsfrukter
(eftersom det är påsk la jag på lite chokladägg oxå)



GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker lite i taget under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsockret och maizenan sist och vispa tills marängen är fast och glansig. 
  3. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper ca 24 cm i diameter och spritsa ut marängen i den. Spritsa några extra varv längst ut så det blir en urgröpning i mitten. 
  4. Grädda mitt i ugnen i 125 grader i ca 1 timme, sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare 15 min (jag hade inne min ytterligare 10 min). Stäng därefter av ugnen och låt marängtårtan stå i ugnen tills den är helt kall. Flytta försiktigt över den från bakpappret till ett serveringsfat.
Lemoncurd:

3 citroner
2 dl strösocker
3 äggulor
1 helt ägg
100 g rumsvarmt smör

Gör så här:

  1. Tvätta och borsta citronerna noga i ljummet vattet. Riv skalet fint på två av dem. Dela citronerna och pressa ur saften. Blanda citronsaft, skal och socker i en kastrull. 
  2. Vispa äggen lätt och blanda ner i citronblandningen. Sjud på svag värme under konstant vispning tills smeten tjocknar.
  3. Dra från plattan och rör i det mjuka smöret, tills det är smält och citronkrämen är tjock och glansig. Låt svalna.
Bre citronkrämen över marängbotten och därefter grädde. Garnera med mango och passionsfrukter!




11 kommentarer:

  1. Så gott, sött och syrligt är så gott ihop.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte heller gjort pavlova någon gång, men tanken slagit mig flera gånger. Här många äggvitor kvar och kanske är dags göra något åt det. Tack för recept!

    SvaraRadera
  3. Mums, så god den ser ut! Verkligen fin och ser så god ut!

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Gott med pavlova, jag gjorde ju också en för ett tag sedan. Det där söta och syrliga ihop blir en bra kombination. Jättefin!

    SvaraRadera
  5. Vad läcker den ser ut! Fräscht och lite vårigt! Förra påsken gjorde jag marängkorgar med lemon curd och grädde!

    SvaraRadera
  6. Pavlovan ser väldigt mumsig ut, har själv aldrig gjort den men det lutar alltmer åt det hållet för den syns ju överallt i bloggosfären tycker jag. ;)

    SvaraRadera
  7. Åh, ser jättesmarrigt ut! Jag måste testa pavlova, jag älskar maräng men har inte vågat mig på det nångång.

    SvaraRadera
  8. Ibland är minnet som bortblåst! Det händer mig allt som oftast att jag står och funderar på vad jag skulle göra - och det ligger mitt framför mig, men ändå...

    Jag gjorde lemon curd i söndags till dotterns födelsedagstårta. Hon gillar inte maräng så det fick bli en vanlig tårtbotten och så hallonkräm varvat med grädde och lemon curd. Gott det också. Kram!

    SvaraRadera
  9. Vad fantastiskt fin den blev! Jag har lite svårt för just citron i bakverk, men man borde kunna göra en jordgubbscurd till denna? =) Håller med Agneta också, har inte gjort Pavlova, men det verkar vara väldigt "inne", så kanske borde man testa. /Suzanne

    SvaraRadera
  10. Jag har aldrig gjort pavlova men kan tänka mig att det smakar ganska likt en marängtårta med lemon curd...och det vet jag att det är GOTT!

    SvaraRadera
  11. Jag har inte heller gjort egen pavlova tidigare, men jag har haft turen att få smaka det flera gånger och kombinationen sött och syrligt är ju super!

    SvaraRadera