söndag 10 februari 2013

MOULES MARINIÈRS (Vitvinskokta musslor)


Jag är inte så förtjust i musslor, men just vitvinskokta musslor älskar jag. Det blir en helt annan smak på dem när man kokar dem i vin. Och doppa en bit baguette i såsen. Jag skulle kunna äta hur mycket som helst. Det är så snabbt och enkelt att göra, det som tar lite tid är att skrubba dem innan men det är det värt!!

4 pers

2 kg blåmusslor
2 scholottenlökar finhackade
2 vitlöksklyftor hackade
2 dl vitt vin
2 dl grädde
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att skrubba musslorna väl under rinnande vatten. De musslor som är skadade eller inte ordentligt stängda ska kastas. Knacka lite på de musslor som är öppna om de inte stänger sig så kasta dem.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Tillsätt musslorna och häll på vinet. Lägg på ett lock och koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 min. Skaka om lite grytan.
  3. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i djupa tallrikar. 
  4. Häll i grädde och smör i vinet koka ihop lite. Sila spadet och häll över musslorna.
Servera med ljus baguette (smaksak, men jag tycker det passar bättre med ljust), vi hade räkor till och aioli. 





8 kommentarer:

  1. Jag älskar verkligen fisk och skaldjur, men när det kommer till musslor så är det lite svårare. ;) Vill så gärna kunna äta det, för det ser så gott ut!

    SvaraRadera
  2. Vad gott, det får bli nästa fredagsmys:-)

    SvaraRadera
  3. Ljuvlig gott i sin enkelhet.
    har du provat Clam Chowder?
    Det är en musselsoppa med fläsk och potatis. helt otroligt gott!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har jag gjort det!! I San Fransisco och då fick man soppan i en stor typ av fralla. Hur gott som helst!!

      Radera
  4. VI är så lyckliga att vi hittat musslor som vi tycker är goda att äta igen efter flera misslyckade köp i fiskilen. Precis som du skriver så är det så gott att doppa bröd i såsen som blir...

    SvaraRadera
  5. Jag har bara smakat blåmusslor en gång men det var så GOTT! Sedan dess har jag velat prova pasta vongole, men det har inte blivit av. Det verkar ju så gott!

    SvaraRadera
  6. Ja, gott är ordet, GOTT till och med. Blev riktigt sugen på det nu faktiskt


    Kramkram

    SvaraRadera
  7. Aldrig gjort det här hemma men bilden på musslorna fick mig i tankarna att resa till Kroatien nu där vi jättegoda musslor hösten 2011... :-)

    SvaraRadera