tisdag 22 januari 2013

DIJONBIFFAR MED FETAOST OCH PURJOLÖKSPOTATIS


Min man blev helt frälst i den här rätten. Han sa att sån här potatis får du göra många gånger.
Purjolökspotatis blev jag bekant med när jag praktiserade på restaurang efter 9:an.
Receptet har jag hittat på Lottas blogg Två små kök. En mycket bra blogg med många bra recept och fina bilder. Jag tillsatte mer grädde och soja till såsen då vi gillar sås!!

4 pers

400 g nötfärs
1 ägg
150 g fetaost, smulad
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad dragon
1 kruka färsk dragon grovhackad (spar lite till garnerning)
salt, svartpeppar, vitpeppar
smör
4 dl grädde
1-2 tsk soja

Ca 1 kg potatis grovriven (matberedare är att föredra)
1 stor purjolök finstrimlad
salt,peppar
flytande smör/rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda färs, ägg, torkad dragon, färsk hackad dragon, smulad fetaost. lite salt och svartpeppar efter smak. Forma till åtta biffar och stek till fin färg i smör tills de nästan är färdiga. Ta biffarna ur pannan och vispa ner grädde. Smaksätt med soja och vitpeppar. Låt puttra upp och lägg biffarna i såsen. Sjud några minuter tills biffarna är helt klara.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela potatis och purjolök i formen. Ringla över flytande smör/rapsolja, salta och peppra och rör om. 
  3. Ställ in plåten mitt i ugnen på 250 grader och stek i 10 min. Ta ut plåten och vänd om. Ställ in i ugnen i 10 min till. Upprepa proceduren med minst fem minuters intervall tills potatisen genomstekt och fått färg. Akta så att inte purjolöken bränns. Dra ner värmen  till 200 grader om det börjar hända.
Servera gärna potatisen i högar. Skölj en liten form med vatten och packa ner rivet i den. Vänd upp och ner på tallriken.



13 kommentarer:

  1. Det här låter ju svingott! Ska absolut testa detta snarast! Kul idé med potatisen. Och dijon som är så gott. :-)

    SvaraRadera
  2. gahhhh vad det låter gott : )) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Åh, vad gott det ser ut! Har frysen full med köttfärs, kanske borde ta och testa detta. :)

    SvaraRadera
  4. Purjolökspotatis lät (förlåt mig) för jävla gott:)

    SvaraRadera
  5. Fetaost i biffar är en favorit här hemma! Den potatisblandningen lät verkligen supergod och den måsta jag absolut testa någon dag!

    Sv; Jaa, inte är man smidig i de där dräkterna minsann:) En kul och annorlunda kväll hade vi med många skratt!

    SvaraRadera
  6. Det där lät galet gott!
    har köttfärs hemma i dag men har lovat barnen köttbullar, hm man kunde kanske göra någon biff till mig så :)
    Kram och ha en skön dag / Lena från make a head food

    SvaraRadera
  7. Vilka goda smaker i de biffarna, och mycket sås så ska det vara:)

    SvaraRadera
  8. purjopotatisen åter ju jättegott, och biffarna också förstås :)

    SvaraRadera
  9. Smaskens! De där potatis/purjohögarna måste testas. Gillar alla alternativa tillbehör. Och sås måste det vara mycket...;)

    SvaraRadera
  10. Jag gillar att det är smak av dijon och feta mums. Har spanat in dom hos Lotta tidigare.... tack för påminnelsen igen :)

    SvaraRadera
  11. Hej Tina! Tack så mycket för länkningen och de fina orden om bloggen :-) Nu blev jag sugen på att göra det här igen. Alldeles för länge sen!

    Hoppas du har en fin sommar!

    SvaraRadera