onsdag 24 oktober 2012

STEKT RIS MED ANANAS


När jag var i Thailand för ett par år sen åt jag stekt ris med ananas. Jag blev så sugen på det igen och har ett recept i en thaikokbok som jag har hemma. 

4 pers

2 färska ananas
2 msk olja
1 ägg uppvispat
3 vitlöksklyftor finhackade
150 g räkor
150 g skinka finhackad
25 g majskorn
1/2 röd paprika (jag tog tomat)
1 msk tunt skivad färsk ingefära
4 dl kokt jasminris, förvarat i kyl över natten
1 msk ljus soja
25 g rostade saltade cashewnötter
salladslök till garnering

lime att pressa över

GÖR SÅ HÄR:

  1. Halvera anansen på längden. Gräv ut fruktkött ur halvorna med hjälp av en sked och en skalkniv, så att skalen har ett 1 cm tjockt lager fruktkött kvar. Skär det urgröpta fruktköttet i små tärningar.
  2. Hetta upp 1 msk olja i en wok. Häll i äggen och rör tills det blir äggröra. Ta upp ägget så länge. 
  3. Hetta upp 1 msk olja i woken igen och fräs vitlöken under omrörning på medelvärme tills den är ljust brun. Tillsätt skinka, räkor, majs, paprika och ingefära. Fräs under omrörning i 2 min. Tillsätt det kokta riset, sojasåsen, äggröran och ananasen. Stek på medelvärme i 5-7 min, rör om hela tiden. Smaka av och justera kryddningen om det behövs. 
  4. Skeda över så mycket stekt ris i ananashalvorna som får plats, strö över cashewnötter och strimlad salladslök. Pressa lime över.

Min tomatros


Det stekta riset jag åt i Thailand. Ananasen är så mycket större och väldigt god.


60 Baht vilket motsvarar ca 12 kr idag.


Phi Phi island


Det är är riktig konst, dom skär ut så vackert med frukt och grönsaker.


Vårt hotell hette Orchid Garden och var fullt av dom här orchiderna!!









5 kommentarer:

  1. Å Thailand...! Det massor av år sedan vi var där, men jag längtar tillbaka och framför allt vill jag ta med mig barnen dit så att de också får uppleva snorkling och bad, fruktiga drinkar och alla dessa vackra frukter och grönsaker som de skar till konstverk. På vårt hotell gjorde de isskupturer, jättefina, varje kväll och varje kväll smälte de bort... :)

    SvaraRadera
  2. Åh, älskade Thailand, som vi längtar dit! Så härlig att få njuta av dina bilder, de kan man verkligen behöva i höstmörkret. Vi har också ätit en och annan risrätt i det landet, men faktiskt inte testat just denna du bjuder på. Men vi är helt övertygade om att vi skulle gilla den skarpt!

    SvaraRadera
  3. Åhhh underbart : ) härliga bilder kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Så läckert det är med matkonst:) Man kan inte bli annat än glad. Här hemma på kinesrestaurangen försökte de visa mig hur man förvandlade en lök till en ros...Jösses! Jag fattade ingenting!

    SvaraRadera
  5. Det där med ris och ananas låter jättegott och vilka fina bilder du visar. Behövs nu när vintern närmar sig!
    Trevlig helg önskar Finas mammis

    SvaraRadera