fredag 12 oktober 2012

KÅLPUDDING


Kålpudding är något av det godast som finns. Jag har gjort ett tidigare inlägg om just kålpudding, men eftersom det är så gott lägger jag in det igen, nu med en lite bättre bild!!

4-5 pers

1/2 vitkålshuvud ca 1 kg
1 stor gul lök
smör till stekning och formen
sirap efter smak (jag tar ganska mycket då jag vill att det ska ha en söt smak)
400 g blandfärs
2 kokta kalla potatisar
2 1/2 tsk salt
2 1/2 kryddmått vit-eller svartpeppar
4-5 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Dela kålhuvudet och skär bort stocken, ta även bort det yttersta bladet om det är grovt. Skär kålen i mindre bitar och förväll den (koka upp och koka ett par minuter samt slå bort vattnet.
  2. Låt kålen rinna av väl i ett durkslag. Hetta under tiden upp en stor stekpanna. Skala och skiva löken. Bryn först hälften av löken lite först och lägg sen i hälften av kålen (får inte plats allt på samma gång). Stek på hög värme under omrörning hela tiden till kålen börjar bli lite brun (smaksak hur brun man vill ha den), ringla på sirap mot slutet av stekningen smaka av och justera sirapen.
  3. Blanda färsen med den kokta kalla, mosade potatisen. Krydda färsen med salt och peppar. Späd med mjölk i omgångar. Blanda väl.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut hälften av kålen i en smord ugnsform. Lägg på köttfärsen och sluta med resterande kål överst.
  5. Ställ formen mitt i ugnen och grädda i 45-50 min.


4 kommentarer:

  1. Kålpudding är en favorit här hemma. Blir tyvärr inte att man gör den så ofta. Tack för fina matlagningsförslag! Ha en trevlig helg! Finas mammis

    SvaraRadera
  2. Kål gillar jag i alla former :) Fin bild!

    SvaraRadera
  3. Åhhhh vad gott med kålpudding : ) det fick vi jämt då vi kom hem till min farmor i Malmö då jag var liten. Idag fyller min farmor 100 år herregud 100 år tom. Kungen skickar brev då : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Kålpudding är en favorit, tyvärr är det bara jag som gillar det här hemma

    SvaraRadera