fredag 19 oktober 2012

HALLON MACARONS


Nu har även jag gjort macarons. Det är mitt andra försök så dom blev ju inte helt hundra. Vissa blev lite större och andra lite mindre. Vissa sprack, men annars blev dom helt perfekta i smak och konsistens. Jag får lära känna min ugn lite mer.

25 macarons/50 mandelkakor

4 äggvitor
1/2 dl strösocker
150 g skållad och malen mandel (jag använde mandelmjöl)
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Smaksättning:
2 msk hallonsylt
några droppar röd hushållsfärg/pastafärg

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 150 grader.

  1. Vispa vitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker lite i taget och vispa till en toppig maräng.
  2. Sikta malen mandel eller mandelmjöl och florsocker två gånger för att få bort dom lite större bitarna. Blanda försiktigt ner det i marängen. Tillsätt hushållsfärg/pastafärg. 
  3. Spritsa ut smeten till 50 runda klickar stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper eller en macaronmatta. 
  4. Låt kakorna vila på plåten ca 40-45 min. Att vila kakorna innebär att de torkar på ytan, på detta vis förhindras dem från att spricka i ugnen och ytan blir glansig/krispig och inkråmet blir mjukt.
  5. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen (jag fick flytta upp andra plåten till mitten) ca 12 min. (Jag fick ha inne mina kakor lite längre) Här gäller det att känna sin ugn är det för varmt spricker dem och är den för kall spricker de också. Olika ugnar bränner olika. 
  6. Låt kakorna svalna. 
Smörkräm:

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggulan. Tillsätt hallonsylt och lite hushållsfärg. 

Bred/spritsa smörkrämen på undersidan av kakorna. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.







40 kommentarer:

  1. Visst har du fått dom läckra! Gjorde eget mandelmjöl, men det gör jag nog inte om, tämligen jobbigt att pressa det genom silen. Nu vet jag var det finns att köpa!
    Ha en trevlig helg!
    Kram från Finas mammis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Det är himla smidigt att det finns färdigt mandelmjöl. Man behöver inte heller skålla, skala och mala mandel!!!

      Radera
  2. Åhhh vilka fina. Jag har aldrig bakat macarons! Får bli ändring på det : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Jag har sagt till mig själv hur länge som helst att jag skulle macarons, från början tänkte jag att det skulle vara jobbigt att göra, men det är ju inte så farligt jobbigt faktiskt.

      Radera
  3. Grattis nu har du gjort det!!! Kakorna ser fina ut:) Det är nog det svåraste man kan baka för det är så otroligt känsligt och lätt att misslyckas.

    Tack snälla du! Visst är det en söt teburk:)

    Ha en toppenhelg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Första försöket blev fullständig katastrof, åkte rakt ner i soporna!!!

      Radera
  4. Jag har aldrig bakat macarons själv utan bara tillsammans med min väninna Anastasia. Hon har ett toppenrecept hon följer och bara byter smaksättning. Det blir alltid superbra. Jag hittar inte receptet på hennes blogg, men maila henne om du är nyfiken. Hittar henne på anastasias.se och info@anastasia.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var inne på hennes blogg och kikade runt lite. Så fina bilder hon tar, riktigt proffsigt!!!

      Radera
  5. Åh, vilka söta och fin färg! Hallon mums!

    SvaraRadera
  6. Så fina de blev! Jag har ALDRIG lyckats med macarons :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Nog är det lite trixit det där att få till dem!!!

      Radera
  7. hej! trevligt att hittar bloggar som man direkt känner att den här gillar jag, jättefina bilder och himmel vilka mumsiga saker här finns, soppa gillar jag så hit kommer jag tillbaka, Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit!! Vad kul att du hittat hit till min blogg och att du gillar den!!:)) Det värmer!!!

      Radera
  8. De där ser underbara ut för att vara andra försöket, mina såg hemska ut! Skaffa dig en köksvåg om du inte har det och följ detta recept >http://www.hellosugar.se/2009/11/recept-och-instruktioner-for-macarons/< så ska du se att de blir perfekta vid nästa försök. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fick tipset av Emmy att dina macarons blev superbra!!! Ska gå in och kolla på det receptet!!! Köksvåg har jag. Oj vilken fin blogg du har, så fina bilder!!!

      Radera
  9. Himlars vad fina de blev!!!
    Jag tycker macarons är jättesvåra att lyckas med, skyller på ugnen. Undrar om de kommer att lyckas bättre i vår nya ugn sen som ska vara mer exakt i temperaturen eftersom den har elektronisk temperaturreglering.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Det är svårt det här med ugnarna, men man får skylla på dem om man inte lyckas!!:) Hoppas det blir bättre i din nya ugn!!

      Radera
  10. åh vad underbara. jag älskar macarons, men har helelr aldrig gjort några själv. Spritsade du eller har du investerat i en sån där matta?
    //Lottzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en vanlig sprits och bakplåtspapper! Har funderat på att köpa en sån matta...

      Radera
  11. De ser ju jättefina ut!
    Har aldrig bakat macarons eller ens ätit det, men det måste ju bli av snarast! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Innan dessa macarons har jag bara smakat två st som jag köpte på en matmarknad. Den ena var bara torr och tråkig.
      Men nu när jag smakat dessa har jag fått ett sug efter macarons, så jag ska fortsätta att baka dem!!

      Radera
  12. Jag har bara gjort macarons ett fåtal gånger och den gången det gick bäst använde jag mig av ett recept där man gjorde en italiensk maräng, alltså en sockerlag. Ska alltid göra det i framtiden.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  13. ja tyckte dem blev jättefina.Ja brukade ta en femma och göra mall på bakplåtspapper men nu har ja en macaronmatta så slipper göra de momentet men då får man dem lika stora i alla fall.Ja tycker att smaken är viktigare än få dem snygga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde det vid mitt första försök att ta en femma, men denna gången orkade jag inte det. Smaken är jätteviktig!!!

      Radera
  14. De blev ju riktigt fina, och bara på andra försöket! Har inte gett mig på macarons än, men nån gång ska det väl bli av.. Nöjer mig med att äta andras så länge :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det är ju inte fy skam att äta andras macarons!!!

      Radera
  15. Jättefina! Här blir det en beställning!(bara så du vet..)

    SvaraRadera
  16. Himla vad fina du fått till dem! Jag har testat en gång men blev då inte alls bra. Måstevåga pröva igen. Hoppas de blev lika smarriga som de suer ut att vara :)

    SvaraRadera
  17. Vilka fina macarons du fått till, mums! Jag har bakat det några gånger men tycker att första gången blev bäst och sen har det blivit sämre och sämre... skumt det där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Dom du har lagt ut på din blogg är iallafall jättefina!!! Har du använt dig av samma recept eller har provat nåt annat??

      Radera