onsdag 19 september 2012

KALOPS


Nu när hösten är här är det gott med ett långkok. En klassisk kalops är ju aldrig fel!!

4 pers

1 kg nötkött, tex högrev
2 msk smör
10 kryddpepparkorn
1 1/2 tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3-4 morötter
2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
1/2-1 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg det i en gryta. Tillsätt salt och kryddor. Vispa ur pannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan.
  2. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, minst 2 timmar. Späd med ev mer vatten.
  3. Skala och skiva morötterna. Lägg dem i grytan och koka ca 10 min. Skala löken och skär den i skivor. Tillsätt den i grytan och koka ytterligare 10-15 min.
  4. Rör ut mjölet med vatten till en slät redning, rör ner och koka några minuter till. Smaka av.



5 kommentarer:

  1. Den skånska är ju helt klart den godaste varianten, precis den du gjort ju! Härligt nu när hösten snart är här, långkok och grytor ligger runt hörnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju klart, man är ju från Skåne!!! Det är ju denna man är uppvuxen på!!

      Radera
  2. Verkligen inte fel, ska spara ditt recept och testa, nästan hela min familj älskar kött & grytor ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  3. Kalops är en av mina favoriträtter, blir dock alldeles för sällan man lagar det.

    SvaraRadera
  4. Kalops är aldrig fel. Helt klart ett måste under hösten. Sååå gott!
    Börjar så smått accepterat att det blivit höst, men har inte fått den där riktiga myskänslan ännu. Snart är det ett måste med tjocka koftor, tända ljus och mustiga grytor för att hålla värmen.
    Ha en fin helg. Kram.

    SvaraRadera