måndag 23 juli 2012

PRINCESSTÅRTA



Sonen fyllde 8 i lördags och han ville ha Princesstårta och en Princesstårta är ju alltid en Princesstårta!!!
Jag brukar köpa färdig marsipan och färga och kavla den själv. Jag tillsätter florsocker i marsipanen då den vanliga karamellfärgen gör marsipanen lös. Jag kavlar den mellan plastfolie och jag tycker den blir mer lättarbetad än dom färdiga marsipanlocken man köper.

Tårtbotten blir tät och fin och riktigt god. Och så klart en hemgjord vaniljsås, jag använde dock köpt hallonsylt men det går ju lika bra.

Sockerkaksbotten:
250 g ägg
150 g strösocker
75 g potatismjöl
5 g bakpulver
75 g smält smör

Vaniljkräm:
500 g mjölk
1 vaniljstång
130 g äggula
130 g strösocker
40  g maizena
50 g smör

4 msk hallonsylt
5 dl grädde

1 färdigt marsipanlock eller använd ca 350 g marsipan som färgas grön och arbetas med florsocker till en smidig deg.

GÖR SÅ HÄR:

Sockerkaksbotten:
  1. Häll ägg och socker i en rundbottnat vispkittel och värm under omrörning i vattenbad till 60 grader. Sätt kitteln i matberedaren och vispa tills smeten är kall. Sikta ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda också i det smälta smöret. Häll massan i en fodrad form och baka i 200 grader i 15-20 minuter. Vänd och låt svalna. 
Vaniljkräm:
  1. Koka upp mjölk och urskrapad vaniljstång. Vispa lätt ihop äggula, strösocker och maizena och vänd ner i den varma vaniljmjölken. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. Lägg i smöret, rör om och passera krämen genom en finmaskig sil. Låt svalna i kallt vattenbad. 
Dela bottnarna i tre delar. Lägg på hallonsylt på den nedersta botten. Lägg på en botten till. Bre på vaniljkräm på den andra botten, gör den toppig i mitten. Lägg på tredje botten. 
Bre på grädde  även på sidorna och gör den toppig så att tårtan får den fina runda formen upptill.

Lägg på marsipanlocket försök få så jämnt så möjligt. Kavlar du själv lägger du först ut plastfolie på bordet, lägg lite omlott så att det blir ganska stort. Lägg på marsipanen får gärna vara lite kall då det är lite lättare att kavla. Lägg på plastfolie över och få det så rakt som möjligt. Kavla ut till en rundel som täcker tårtan, dra ut plastfolien under tiden så att den inte knölar sig.
När du lägger på den på tårtan drar du först av ena sidan av plastfolien och lägger den sidan på tårtan. Släta ut marsipanen med händerna så att det blir slätt, tryck till mot nederkanten. Dra sen av resterande plastfolie. Skär bort överbliven marsipan så att kanten nere blir fin.


Jag tog lite överbliven grön marsipan och gjorde löv. Gjorde även en marsipanros.









18 kommentarer:

  1. Prinsess måste jag erkänna är min favorittårta! Det har nästan gått så långt att många i min släkt firar sina födelsedagar med denna tårta för min skull. Men nu var det ett tag sedan i och med min blogg... Borde ta och göra en sockerfri!

    SvaraRadera
  2. Ja, prinsesstårta är ju prinsesstårta och så förbaskat gott! Vågar sällan ge mig på att baka klassiker för att jag är så rädd att misslyckas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska prova på att baka klassiker, misslyckas man är det bara att prova igen. Jag gjorde macarons i helgen som jag total misslyckades med, dom fick slängas allihop men jag får prova göra nya vid ett annat tillfälle!!

      Radera
  3. Ja, det är ju farligt gott med marsipantårta. Vill dock alltid ha mer marsipan än jag får. Dubbla så tjocka lock tycker jag det borde vara! ;o) Det är ju så gott.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det farligt gott! Min son älskar rosorna, ja även den andra marsipanen.

      Radera
  4. Vacker tårta och den ser kalasgod ut mums kram Sofia

    SvaraRadera
  5. åh nu blev jag inspirerad att göra en egen princesstårta nästa gång.

    SvaraRadera
  6. Vad duktig du är som gör egen! Fin tårta!

    SvaraRadera
  7. Vilken fin prinsesstårta du gjort.... tycker också om marsipan, mums!

    SvaraRadera
  8. åh den blev jättefin och låter smarrigt

    SvaraRadera
  9. Den var verkligen riktigt god !!!

    SvaraRadera