söndag 15 september 2013

DRAGONLAX MED ÖRTSÅS


Det här receptet är ett nytt sätt för mig att tillaga lax. Kokar upp en buljong, lägger i laxen och låter den kallna i lagen. Hur gott som helst!!
När jag kokar potatisen tar jag tempen på potatisen, när den når 96 grader är den perfekt, det går inte att säga att potatisen ska koka i 20 min, för det är olika från sort till sort!!

4 pers

400 g laxfilé
2 dl kräftstjärtar
1 liter vatten
2 tsk salt
10 korn svartpeppar
1 bit purjolök
1 morot
5-6 dragonstjälkar (jag tog lite torkad dragon istället)
1 knippe dill
800 g potatis

2 dl matlagningsyoghurt
2 msk majonäs
1 msk dijonsenap
3 msk hackad dill
1 tsk torkad dragon
50 g stenbitsrom
1 lime

GÖR SÅ HÄR:

  1. Låt vattnet koka upp med salt och peppar i en traktörpanna. 
  2. Skär purjolök och morot i bitar, lägg i pannan. Låt lagen koka under lock ca 10 min. Lägg i dragon och dillstjälkar mot slutet av koktiden. Lägg laxen i pannan och låt sjuda under lock i 6-10 min. Låt kallna i lagen. 
  3. Rör samman yoghurt, majonäs, senap, dill, dragon och rom till såsen. Smaka av med salt, peppar och limesaft. Låt laxen rinna av och lägg upp på en tallrik. Garnera med kräftstjärtar. Servera med såsen och dillrullad potatis.
Viktväktarpoints om fettfri majonäs används: 13 Pp








8 kommentarer:

  1. Det här låter otroligt gott och fräscht! mums!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Kul att du gjort så här! Förr i tiden så köpte jag ofta hel lax (det fanns ju inte sådana här bekväma portionsbitar då) och kokade ungefär som du gjort nu. Får nog ta och testa det en gång för jag minns att det var gott! Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  3. Oh ja, detta har vi också testat och det blev verkligen hur gott som helst. Och ett så lätt sätt att fixa middagen också, det tackar man ju aldrig nej till!

    SvaraRadera
  4. Vad spännande! Måste jag faktiskt prova - laxen! Verkar riktigt gott. Är ju inget fan av dragon, har du ngt tips på vad man kan ta istället? :) Eller kanske man bara ska skippa det?

    Kram

    SvaraRadera
  5. Lax är väldigt gott tycker jag och kan varieras med många olika smaker och kryddor. Det är inte ofta jag använder dragon men tack för tipset på en ny variant på såsen.

    Jag håller med dig om att äppelpaj är något alldeles speciellt och ett säkert hösttecken!
    Ha en bra början på veckan! Kram

    SvaraRadera
  6. Vad kul atttemperera potatisen så, det ska jag testa nästa gång...

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Visst är det ett fantastiskt bra sätt att laga lax! Ingen risk att den blir överkokt! Och dragon - en favorit hos mig. Kram!

    SvaraRadera
  8. Det där var nytt för mig med! Men så ofta som jag äter lax så tar jag till mig alla nya knep...

    SvaraRadera