söndag 26 maj 2013

NEW DELHI CHICKEN BURGER


Återigen dags för ett recept ur David Batras indiska kokbok "David Batras inte så tråkiga indiska mat" och oj så gott detta var. Om man vill kan man använda sig av färdiga hamburgarbröd men jag bakade naan. I den indiska coleslawen som serveras till ingår sultanrussin, då jag inte är så förtjust i russin i mat trodde jag det skulle smaka konstigt,  men det visade sig passa alldeles utmärkt med den söta smaken och konsistensen som russinen ger.
Det har varit lite tyst här på bloggen några dagar nu, men så blir det ibland..

4 pers

KYCKLINGBURGARE:
500 g kycklinglårfilé
1 1/2 msk finriven färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 ägg
neutral rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
  1. Skär kycklingen i mindre bitar och mixa till en fin färs tillsammans med kryddor och ägg i en matberedare. Smaksätt med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  2. Forma till åtta burgare och stek i olja ca 10 min på varje sida, tills kycklingen är helt genomstekt.

CHILIOLJA:
1 grön chilifrukt
1 röd chilifrukt
3 msk neutral rapsolja
1/2 lime saften

GÖR SÅ HÄR.

Kärna ur och finhacka chilin. Blanda med olja och limesaft.

INDISK COLESLAW:
300 g strimlad vitkål
2 salladslökar
1 morot
1/2 dl sultanrussin
2 dl matyoghurt
1 tsk malen spiskummin
1/2 kruka färsk mynta
salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Finstrimla kål och salladslök. Skala och grovriv moroten. 
  2. Blanda med russin, yoghurt, spiskummin och finhackad mynta. Smaka av med med salt och peppar.
Servera burgarna, toppade med chiliolja, mellan hamburgarebröd, antingen köpta eller bakade på naandeg.
Servera med tillbehör som indisk coleslaw, romansallad, skivade tomater om man vill och mango chutney.


NAAN


Även de här är hämtade ur hans bok.
10 st

1/2 paket jäst (25g)
2 dl vatten
2 tsk strösocker
1 1/2 dl matyoghurt
1 ägg
50 g smält smör
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda jäst, vatten och strösocker. Låt stå i 5 min.
  2. Arbeta in yoghurt, ägg, smör, mjöl och salt till en smidig men kladdig deg. Låt jäsa i 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt i mitten av ugnen. Forma till runda bollar med hjälp av oljade händer och platta ut på mjölat bakbord. 
  4. Grädda på den varma plåten i ugnen i ca 10 min.





10 kommentarer:

  1. Wow, vilken hamburgaretalrik! Så gott med kycklingburgare! Härlig kryddning! Spännande med chiliolja! Det måste jag testa nästa gång vi ska göra hamburgare! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Ser riktigt gott ut! Måste prova att baka naanbröd, är ju så gott! :) Kram

    SvaraRadera
  3. Underbart, du vet ju att jag älskar indiskt ;) Fina naan du gjort också! (Naan betyder bröd så skriver du naan bröd betyder det bröd bröd!) :)

    SvaraRadera
  4. Jag lägger direkt in en beställning på en burgare som den här. Blev hungrig nu ju! :) Ser väldigt gott ut och vilka fina naan du bakat.

    SvaraRadera
  5. Oj vad gott Tina! Jag älskar alla dessa underbara smaker. Coleslaw låter så intressant liksom burgare. Definitivt ska testas!
    kram/ Gosia

    SvaraRadera
  6. Mmm...så gott! Härliga kryddor. Har varit rätt så tyst hos mig med. Men så blir det som sagt ibland. Hoppas du inte försvinner härifrån helt bara. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då inte kommer jag att försvinna inte, ingen risk. Kram

      Radera
  7. Så roligt att du lagat mat ur Batras bok, den verkar väldigt bra! :)

    SvaraRadera
  8. Så gott, härligt med de indiska smakerna! Davids bok har vi pillat lite på i affären då och då, vi får väl se om det blir ett inköp...
    Ja, man kan ju inte hinna hur mycket som helst, vi har varit ganska tysta på era andras fina bloggar, men så är det när tiden inte riktigt vill räcka till. Men det är så kul att kika in och kolla upp vad du haft för dej,
    kramar

    SvaraRadera