tisdag 21 maj 2013

KALLJÄSTA SMÖRFRALLOR


Dom här goda frukostbullarna åt vi till frukost i söndags, gjorde degen på lördagen och bakade ut bullarna. Sen in i kylen över natten och på morgonen in i ugnen. Receptet har jag hittat hos Mårtenssons kök. Eftersom Herr och Fru Mårtensson lovordat dessa så var jag bara tvungen att testa och dom blev verkligen supergoda!!!

24 st

1 1/2 liter vetemjöl
100 + 50 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
5 dl vatten 37 grader

Att strö över (om man vill)
tex. sesamfrö, vallmofrö eller som jag tog linfrö
Pensling: 1 uppvispat ägg
GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll nästan allt mjöl i en skål, klicka ner 100 g smör, smula i jästen, tillsätt ägg och salt. 
  2. Slå i vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Ta upp degen på ett mjölat underlag, dela den i två lika stora bitar och kavla ut i en rektangulär 1 1/2 cm tjock.
  4. Bred på resten av smöret på den utkavlade degen, 25 g på varje, rulla sen samman degen från långsidan till en rulle 5-6 cm i diameter.
  5. Dela varje rulle i 12 bitar och lägg med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Täck med en handduk eller plastfolie och ställ i kylen över natten. 
  7. På morgonen: Sätt i gång ugnen, ta fram bullarna och låt dem stå ute i rumstemperatur till ugnen nått 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över tex. linfrö.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 min , tills de fått fin färg.
  9. Godast är att äta dem ljumna.  
  10. Det går utmärkt att göra en halv sats (som jag gjorde), vispa bara samman ägget och ta hälften av ägget. 



8 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut! Jag har ännu inte testat kalljästa bröd.

    SvaraRadera
  2. Det är ju så gott med nybakat på morgonen, de här måste jag pröva! Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  3. Mmm...så lyxigt med nybakat till frukost! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Åh yes! Så kul att du också tyckte dom var goda, de är absolut våra favoritbullar! Och minsann om vi inte har ett paket jäst på lut i kylen så den kan bli en laddning i helgen, alldeles för länge sedan vi gjorde dom nu...
    Tackar för länkningen,
    ha en fin helg och kram på dej

    SvaraRadera
  5. Det här är bara sååå smidigt ! Härligt att skämma bort sig med färskt frukostbröd !
    Trevlig helg!
    Gosia

    SvaraRadera
  6. Oj, vad gott och vad fina dom blev! Dom måste jag testa. :) Kram!

    SvaraRadera
  7. Åh det låter underbart gott! Fina var de också :)

    SvaraRadera