söndag 30 september 2012

TOM KAH GAI (Thailänsk kycklingkokossoppa)


Den här soppan är så himla god, en riktig thailänsk sådan. Den här smakar precis som den man får i Thailand. Smaka hela tiden av om det behövs mer av nåt för att få den rätta smaken, men ta lite åt gången.
Vi hade en asiatisk butik här i staden innan där jag brukade handla lite, men hon som hade butiken åkte fast för att hon höll på med stöldgods och sälja droger.
Men nu har det öppnat en annan asiatisk butik här där man kan handla tex. galangal. Galangal är en ingefärssort som är vanlig i asiatisk matlagning. Men den går inte att ersätta med vanlig ingefära. Kaffirlimeblad köper jag oxå i asiatiska butiker, antingen köper jag en påse färska och fryser in, eller så köper jag frysta. Suveränt att ha i frysen och bara ta fram. 

2 pers

200 g kycklingfilé
1 l kokosmjölk
6 kaffirlimeblad
en bit galangal
4 stjälkar citrongräs
3 lime
2-3  msk fisksås
1-2 tsk socker
2 röda chilipeppar
100 g champinjoner

GÖR SÅ HÄR.

 1. Skär kycklingen i små tunna bitar. Skär limbladen i breda strimlor. Skala och skär galangal i tunna skivor. Banka citrongräsen med knivskaftet och skär halva stjälkarna i strimlor (använd den nedersta halvan). Skär chilin i skivor. Skär champinjonerna i bitar.
 2. Koka upp kokosmjölk, tillsätt limeblad, galangal, citrongräs, pressad lime, fisksås, chili och socker. Låt sjuda i 5 min. 
 3. Smaka av hela tiden om det behövs mer socker, fisksås och lime.
 4. Tillsätt kycklingfilé och champinjoner.
 5. Garnera med färsk koriander (hade jag inte så jag tog persilja, men det ska ju vara koriander)
Jag serverade med räkchips som man köper i asiatiska butiker. Man lägger dem i olja och låter dem växa i några sekunder.

3 kommentarer:

 1. Galangal är gott att ha i thaimat. Så kul att ni fått en butik i staden nu. Då får vi se ännu fler asiatiska recept framöver då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir det alldeles säkert, det är ju så gott!!

   Radera
 2. ÅH, nu fick du mig att längta till Thailand! Jag älskar den här soppan, men har aldrig gjort den själv... Provade konservburksvarianten en gång. Den var sådär.... Persilja är ju ett bra alternativ till koriander... Förr tålde jag inte smaken, men nu älskar jag den :)

  SvaraRadera