onsdag 5 september 2012

PAJ MED VARMRÖKT LAX OCH SPARRIS


Paj i alla former är alltid gott. Men man gör det allt för sällan.
Till den här gjorde jag en enkel dressing på creme fraiche, sweet chili och vitlök. En dressing som alltid går hem.

4 pers

2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning.
1 purjolök (jag tog en rödlök istället)
200 g grön sparris
smör att steka i
300-400 g varmrökt lax

Äggstanning:
100 g parmesanost
2 dl majonäs
2 dl creme fraiche
4 ägg
1 1/2 dl finhackad dill
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kör vetemjöl, fullkornsdinkel eller grahamsmjöl och smör i en matberedare.
  2. Tillsätt vattnet och kör till en slät deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform och låt den stå kallt i 30 min.
  4. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 min.
  5. Skär purjolöken i fina skivor. Skär bort den nedersta hårda biten på sparrisen. 
  6. Fräs först purjolök och sen sparris lite lätt i smör.
  7. Lägg purjolöken i botten på pajskalet. Dela laxen i biten och lägg den ovanpå. 
  8. Riv parmesanosten fint. Blanda majonäs, creme fraiche, ägg, dill salt och peppar till en äggstanning.
  9. Häll stanningen över laxen. Lägg sparrisen ovanpå.
  10. Grädda i 20-25 min.
Servera med sallad.




4 kommentarer:

  1. vilken spännande paj med så mycket gott i.

    SvaraRadera
  2. Ja, paj i alla former är så gott så! :)

    SvaraRadera
  3. Är som du säger, paj är supergott i alla dess former, söta som salta.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Paj är som sagt en kär favorit! Extra gott med permesanost i äggstanningen.
    Ha en skön helg!

    Sv; Tack! Ugnsrostade potatis och grönsaker är gott till så mycket och enkelt att göra.

    SvaraRadera