söndag 4 mars 2012

PORTERSTEK





En riktig klassisk söndagsmiddag som man borde göra oftare. Jag gillar långkok och den här ska ju koka ett tag.

ca 8 pers

ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog, fransyska eller innanlår

3 dl porter
1 dl outspädd svartvinbärsaft
3/4 dl soja
6-7 torkade enbär
6-8 vit-eller svartpepparkorn
2 tsk oregano eller timjan
2 skivade lökar
3 köttbuljongtärningar

Sås:
7 dl silat kokspad+vatten
4 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Bind ev upp köttbiten med steksnöre.
  2. Mät upp allt till kokspadet i en gryta, där köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda ca 1 1/2 timme. Vänd köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
  3. Prova med en provnål eller sticka. När köttet känns mört är det färdigt. Vill man använda köttermometer ska den visa 75 grader när köttet är klart.
  4. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 min och skär sedan i tunna skivor.
  5. Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka i 3-5 min. Smaka av.
Servera köttet varmt eller kallt med varm sås, kokt potatis och någon grönsak, tex ärtor, brytbönor eller brysselkål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar