torsdag 24 november 2011

VÖRTBRÖD


Nu lagom till advent passar det bra med vörtbröd. Jag är väldigt kräsen när det gäller vörtbröd, jag vill att det ska ha den rätta vörtsmaken. Dom vörtbröden man köper i affär smakar ingenting och det är bara vissa bagerier som får till den där smaken som jag vill ha. Jag köpte Santa Marias vörtmix och gick efter receptet på påsen, där var ganska hyfsad smak av kryddorna men inte den smaken som jag är ute efter. Så jag får leta vidare efter det perfekta vörtbrödet!!

1 stor limpa eller 2 mindre

25 g smör
1 dl sirap
1 st (33 cl) lättöl
50 g jäst
1 påse Santa Maria vörtmix
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev. 1/2 dl russin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl.
  2. Låt degvätskan bli ljummen (37 grader). Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och påsens innehåll. Blanda väl och och tillsätt rågsikt, vetemjöl och ev blötlagda russin.
  3. Låt degen jäsa i 30 min. Arbeta sen ihop degen och forma till 1 stor eller 2 mindre limpor på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. När bröden ska in sänks temperaturen till 200 grader. Spruta in vatten på bröden. Spruta in vatten ytterligare två gånger under gräddningen. Grädda i 30-40 min.

6 kommentarer:

  1. Varit sugen på vörtbröd en vecka nu. FÅr nog baka det nästa vecka. Sååå gott! Självklart ska det vara russin i. Tyvärr tycker nog inte min sambo likadant...:)

    SvaraRadera
  2. Russin måste det vara i vörtbröd annars är det inget vörtbröd!!

    SvaraRadera
  3. Russin, absolut!
    Vi ska ge oss på att baka ett bröd som Ankis mor alltid bakade till julen, hoppas att vi kan få det lika gott som när hon gjorde det.

    ha en finfin adventshelg.

    SvaraRadera
  4. Mums vad gott =) Idag är sista dagen att tävla om matkasse och presentkort på mathem.se på min matblogg så skynda in och tävla =)

    SvaraRadera
  5. Mitt första vörtbröd! Hoppas det blir gott...kollade ett par andra recept..men gud va mycket olika ingredienser..och så skulle brödet jäsa flera gånger om....

    God Jul

    SvaraRadera