onsdag 30 november 2011

SKÅLLAT VÖRTBRÖDJakten på mitt vörtbröd fortsätter och redan efter andra baket har jag hittat ett recept som jag blev förälskad i. Detta bröd är väldigt smakrikt, bra med vörtsmak och av de andra kryddorna. Smaken fyller gommen och sitter i länge. Precis så som jag vill ha det.
I receptet ingår det flytande vört och det hittar man inte på ICA. Jag gick till bageriet här i stan och frågade om jag kunde få köpa flytande vört. Jag ringde dit först och frågade, först sa hon att hon var tvungen att prata med sin chef först men visste inte när han kom in. Sen sa hon att jag kunde komma ändå. Så jag knallade ner med en liten burk och dom visste inte vad dom skulle ta för pris dom
dividerade fram och tillbaka och till slut sa hon att hon ville ha 20 kr för 200 g.
Detta receptet är för 4 bröd och en ganska stor sats. Jag fick halvera receptet annars hade det inte fått plats i min maskin, bakar resten i morgon.
Här är receptet (hela satsen):

4 bröd

Steg 1:
Skållning:
500 g vatten
250 g fint rågmjöl

Steg 2:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
100 g blötlagda och väl avrunna russin
ägg och smör till pensling

GÖR SÅ HÄR:

Steg 1:
 1. Koka upp vattnet och häll det över mjölet i en bunke. Blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. Skållningen håller i tre dagar i kylen om man vill göra den i förväg.
Steg 2:
 1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet och russin. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 min. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 min. Tillsätt russin och arbeta in dem i degen. 
 2. Låt degen vila i bunken övertäckt med bakdukk i 45 min.
 3. Forma degen till fyra runda bollar och låt dem vila i 10 min.
 4. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 2 timmar med bakduk eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
 5. Sätt ugnen på 180 grader.
 6. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda dem i ca 30 min eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
 7. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. Låt dem svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.

3 kommentarer:

 1. Hej Tina,
  Himla käckt,tycker jag,att du gick till brödaffären.!

  SvaraRadera
 2. Mums älskar vörtbröd =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

  SvaraRadera
 3. Nåt för min man tror jag. Han och barna gillar vörtbröd. Själv är jag inte så förtjust. Men det ser väldigt fint ut. Jag skulle kunna ha det och titta på istället :-)

  SvaraRadera