lördag 1 oktober 2011

KÖTTFÄRSPAJ


6 pers

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 msk linfrö
3 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g köttfärs
1 pkt bacon
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl buljong
4 dl grädde
2 msk ajvar relish
1 röd paprika
5 plommontomater
2 lökar
2 dl riven ost
3 ägg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka samman smöret, mjölet och linfrö till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut och klä en pajform. Nagga degen. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
  2. Skär baconet i små bitar. Bryn färsen, baconet och vitlöken i smör. Rör i vetemjölet och tillsätt buljong,  1 dl grädde, ajvar relish salt och peppar.
  3. Rosta paprikan svart i ugnen. Lägg i plastpåse och skala sen av skalet. Dela paprikan i bitar.
  4. Tillsätt i köttfärsen. Låt puttra i 5 minuter
  5. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet i 15 min. 
  6. Häll köttfärsfyllningen i pajskalet. Lägg på lök i klyftor och skivad tomat.  Vispa ihop resterande grädde och ägg och häll över köttfärsfyllningen. Strö på riven ost.
  7. Sätt in pajen i ugnen i 25 min. 
Servera med en god sallad. Vitlöksdressing är gott till.

1 kommentar:

  1. Helt underbar paj, har blivit en favorit hemma hos mig! :) Hälsningar Bella

    SvaraRadera