Min man blev helt frälst i den här rätten. Han sa att sån här potatis får du göra många gånger.
Purjolökspotatis blev jag bekant med när jag praktiserade på restaurang efter 9:an.
Receptet har jag hittat på Lottas blogg
Två små kök. En mycket bra blogg med många bra recept och fina bilder. Jag tillsatte mer grädde och soja till såsen då vi gillar sås!!
4 pers
400 g nötfärs
1 ägg
150 g fetaost, smulad
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad dragon
1 kruka färsk dragon grovhackad (spar lite till garnerning)
salt, svartpeppar, vitpeppar
smör
4 dl grädde
1-2 tsk soja
Ca 1 kg potatis grovriven (matberedare är att föredra)
1 stor purjolök finstrimlad
salt,peppar
flytande smör/rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda färs, ägg, torkad dragon, färsk hackad dragon, smulad fetaost. lite salt och svartpeppar efter smak. Forma till åtta biffar och stek till fin färg i smör tills de nästan är färdiga. Ta biffarna ur pannan och vispa ner grädde. Smaksätt med soja och vitpeppar. Låt puttra upp och lägg biffarna i såsen. Sjud några minuter tills biffarna är helt klara.
- Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela potatis och purjolök i formen. Ringla över flytande smör/rapsolja, salta och peppra och rör om.
- Ställ in plåten mitt i ugnen på 250 grader och stek i 10 min. Ta ut plåten och vänd om. Ställ in i ugnen i 10 min till. Upprepa proceduren med minst fem minuters intervall tills potatisen genomstekt och fått färg. Akta så att inte purjolöken bränns. Dra ner värmen till 200 grader om det börjar hända.
Servera gärna potatisen i högar. Skölj en liten form med vatten och packa ner rivet i den. Vänd upp och ner på tallriken.